Računalništvo, telefonija
20.02.2020 06:40
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android 11 že na voljo za prenos! Kaj prinaša?

Android 11 prinaša kar nekaj uporabnih novosti za ljubitelje mobilne telefonije!
Android 11 prinaša kar nekaj uporabnih novosti za ljubitelje mobilne telefonije!

Tokrat so pri podjetju Google na svoj račun prišli ljubitelji mobilnega operacijskega sistema Android. Računalniški gigant je namreč najavil razpoložljivost mobilnega operacijskega sistema Android 11 Developer Preview. Novost je pričakovano na voljo le za lastnike novejših Googlovih pametnih mobilnih telefonov, in sicer Pixel 2 in 2 XL, Pixel 3 in 3 XL, Pixel 3a in 3a XL ter seveda Pixel 4 in 4 XL.

Novi mobilni operacijski sistem Android 11 je prilagojen najsodobnejšim tehnologijam. Med njimi najdemo izboljšano podporo za mobilno omrežje 5G, prepogljive zaslone in strojno učenje. Gre dejansko za vse lastnosti, ki jih zahtevnejši uporabniki pričakujejo od prihajajočih pametnih mobilnih telefonov v naslednjih dveh letih. Poleg tega Android 11 Developer Preview podpira tako zaslone z “luknjo” za spletno kamero kot tiste z zarezami, saj je tovrstnih telefonov na trgu še vedno zelo veliko.

Programerji podjetja Google so pri pripravi mobilnega operacijskega sistema Android 11 poskrbeli še za izboljšanje sistema za posredovanje sporočil, ki je postal večopravilen. Sistem za strojno učenje pa poskrbi, da lahko mobilna naprava izvaja računske operacije brez potrebe, da bi obremenjevala pomnilnik. Novi Android varuje tudi zasebnost uporabnikov, saj omogoča začasno dodelitev pravic mobilnim aplikacijam (na primer dostop do lokacije, mikrofona in kamere), te pa se samodejno ukinejo takoj, ko zapremo aplikacijo.

Novi Android 11 Developer Preview je na voljo za prenos na spletni povezavi https://developer.android.com/preview/download.html. Kot že omenjeno, lahko novost uporabljamo le v navezi s pametnimi mobilnimi telefoni podjetja Google, in sicer Pixel 4, Pixel 4XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 3, Pixel 3 XL ter Pixel 2 in Pixel 2 XL. Podpora za druge mobilne naprave naj bi prispela kmalu, verjamemo pa, da bo ta omejena predvsem na najbolj priljubljene modele, ki so trenutno na voljo na trgu.


Prijavi napako v članku