Računalništvo, telefonija
25.09.2011 12:26

Deli z drugimi:

Share

Ameriški Stampedo bo hitel z 10 petaflopsi

Skupni izkupiček zmogljivosti superračunalnika Stampede bo dosegel 10 petaflopsov.
Skupni izkupiček zmogljivosti superračunalnika Stampede bo dosegel 10 petaflopsov.

Univerza v Texasu, oziroma natančneje njihov računalniški center Texas Advanced Computing Center (TACC), je napovedal razvoj novega superračunalnika imenovanega Stampede. Superračunalnik bo začel delovati v začetku leta 2013 in bo v glavnem temeljil na tehnologijah podjetja Intel.

Osnova sistema Stampede bo 8-jedrni procesor serije Xeon E5 (Sandy Bridge-EP) in Intelova pospeševalna MIC kartica Knights Corner, za zahtevne vzporedne naloge. Kartice Knights Corner so evolucija eksperimentalnega Knights Ferrya (natančneje odpovedanega Larrabeeja) in temeljijo na procesorjih z več kot 50 jeder, proizvedenih v 22-nanometrskem proizvodnem procesu.

Sistem bo sestavljen iz več tisoč Dellovih Zeus strežnikov, od katerih bo vsak imel po dva procesorja Xeon E5 in 32GB pomnilnika, vse skupaj pa se bo povezovalo preko InfiniBand FDR omrežja hitrosti 56 Gbps. Za oddaljeno vizualizacijo podatkov se bo uporabljalo 128 Nvidijinih grafičnih kartic Quadro, z zadnjo generacijo GPU-jev z razvojnim imenom Kepler.

Skupni izkupiček zmogljivosti superračunalnika Stampede bo tako dosegel 10 petaflopsov (2 petaflopsa procesorjev Xeon in 8 Knights Cornerja), 272 TB delovnega spomina in 14 petabajtov prostora na disku. Superračunalnik Stampede, bo TACC uporabljal predvsem v znanstvenih raziskavah.


Prijavi napako v članku