Računalništvo, telefonija
28.05.2020 12:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriški milijarderji med pandemijo zaslužili 400 milijard evrov

Ameriški milijarderji med pandemijo zaslužili skoraj 400 milijard evrov
Ameriški milijarderji med pandemijo zaslužili skoraj 400 milijard evrov

V ZDA in tudi v ostalih državah sveta se število brezposelnih iz dneva v dan povečuje. Na eni strani revščina, na drugi strani bogastvo. Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett in Larry Elison – pet najbogatejših Američanov je od začetka pandemije dobro zaslužilo, njihovo skupno premoženje pa je zraslo za več kot 70 milijard evrov. V ZDA je medtem za nadomestilo za brezposelnost v zadnjih dveh mesecih zaprosilo okoli 36,5 milijona ljudi, njihovo število pa bo še naraščalo.

Spletna stran Business Insider poroča, da so ameriški milijarderji – trenutno jih je nekaj več kot 600 – v prvih dveh mesecih pandemije novega koronavirusa zaslužili dodatnih 400 milijard evrov. Med milijarderji, ki so v času krize zaslužili ogromno, so že omenjeni direktor Amazona Jeff Bezos, soustanovitelj Microsofta Bill Gates, Facebookov ustanovitelj Mark Zuckerberg, vlagatelj Warren Buffet in Larry Ellison. Teh pet posameznikov je v dveh mesecih zdravstvene in gospodarske krize zabeležilo porast osebnega premoženja za 19 odstotkov.

Delnice Amazona so od začetka leta zrasle za skoraj 29 %, delnice Facebooka približno 10 %. To samo dodatno potrjuje, da so daleč največji zmagovalci te krize v IT sektorju. Tudi sicer število milijarderjev v ZDA narašča: na Forbsovem seznamu je bilo marca 614 milijarderjev, dva meseca pozneje pa je število preseglo 630.

Večina ljudi meni, da s kopičenjem bogastva ni nič narobe, je pa narobe, koliko davka na te zaslužke nato plačajo ultra bogati. Poročilo, ki so ga v ZDA objavili lani, je pokazalo, da so bili v letu 2018 dohodki 400 najbogatejših Američanov obdavčeni s precej nižjo davčno stopnjo kot dohodki preostalih državljanov, kar je popoln absurd.


Prijavi napako v članku