Računalništvo, telefonija
15.06.2015 06:50
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriške šole še vedno uporabljajo računalnike iz 80. let

Računalniki Commodore Amiga 2000 naj bi še vedno odlično opravljali delo nadzornih sistemov klimatskih naprav in ogrevalnih sistemov.
Računalniki Commodore Amiga 2000 naj bi še vedno odlično opravljali delo nadzornih sistemov klimatskih naprav in ogrevalnih sistemov.

Medtem ko se mnogim izmed nas zdi Microsoftov operacijski sistem Windows XP že stvar daljne preteklosti, v nekaterih ameriških šolah še vedno uporabljajo računalniške sisteme, ki so bili izdelani v 80. letih prejšnjega stoletja. Med njimi prednjačijo šole, ki so združene v konzorcij Grand Rapids Public School, saj kar 19 šol uporablja več kot 30 let stare računalnike Commodore Amiga 2000. Čeprav se ti sistemi bolj kot ne uporabljajo le za avtomatizacijo klimatskih naprav in ogrevanja, so mnogi prepričani, da bi jih morale šole čimprej zamenjati, saj predstavljajo nepotrebno tveganje.

Poleg več kot 30 let starih računalniških sistemov Commodore Amiga 2000, šole, ki so združene v konzorcij Grand Rapids Public School, uporabljajo še analogne modeme in brezžično povezavo, ki pogosto celo moti radijske sprejemnike vzdrževalcev. Poleg tega je bila vsa programska oprema, ki je nameščena na njih, spisana s strani takratnih študentov, kar seveda pomeni, da je polna ranljivosti in jo je skoraj nemogoče vzdrževati. Čeprav ta primer kaže na robustnost računalnikov Commodore Amiga 2000, so mnogi poznavalci prepričani, da bi morale šole nemudoma zamenjati sistem za uporabljanje njihovih klimatskih naprav in sistema ogrevanja.


Prijavi napako v članku