Računalništvo, telefonija
24.12.2012 12:15
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriška vojska z laserskim topom

Podjetje Rheinmetall je za ameriško vojsko pripravilo visokoenergetski laserski top, ki lahko »prereže« 15 milimetrov debelo jekleno ploščo na razdalji slabega kilometra, poleg tega lahko »sestreli« celo brezpilotna letala, ki potujejo s hitrostjo večjo od 180 kilometrov na uro.
Glavna prednost laserskega topa je v tem, da mu praktično nikoli ne zmanjka streliva.
Glavna prednost laserskega topa je v tem, da mu praktično nikoli ne zmanjka streliva.

Najmočnejša vojska sveta je v sodelovanju z vojaškim partnerskim podjetjem Rheinmetall razvila novo vrsto orožja, ki bi lahko pomenilo celo začetek novega obdobja v vojskovanju. Gre za izjemno zmogljiv visokoenergetski laserski top vrste HEL (High-Energy Laser), ki lahko pri polni obremenitvi v eno točko »sprosti« do neverjetnih 50 kilovatov toplotne moči. Ker je laserski top opremljen še z natančnim radarskim sistemom Skyguard, lahko brez težav sestreliti celo manjše izvidniško letalo ali onesposobi izstrelek.

Podjetje Rheinmetall zagotavlja, da lahko njihov laserski top »prereže« 15 milimetrov debelo jekleno ploščo na razdalji slabega kilometra, poleg tega lahko »sestreli« celo brezpilotna letala, ki potujejo s hitrostjo večjo od 180 kilometrov na uro. Laserski top toplotne moči 50 kilovatov lahko »prereže« celo 82 milimetrov debel oklep izstrelka v letu, kar doslej še ni uspelo nobenemu tovrstnemu vojaškemu orožju.

V naslednjem letu naj bi podjetje Rheinmetall pripravilo novo različico laserskega topa toplotne moči 60 kilovatov, v prvi polovici leta 2014 pa naj bi bila na voljo celo 100 kilovatna različica. Ameriška vojska naj bi prve laserske topove pričela uporabljati v vojaških misijah že v teku naslednjega leta.


Prijavi napako v članku