Računalništvo, telefonija
22.07.2010 08:42
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriška vojska bogatejša za visokotehnološke robotske obleke

Robotska obleka naj bi vojakom precej olajšala vsakodnevna opravila na bojiščih!
Robotska obleka naj bi vojakom precej olajšala vsakodnevna opravila na bojiščih!

Eden izmed najnevarnejših poklicev na svetu je zagotovo poklic vojaka. Zato ne preseneča, da se je robotika tu nekoliko bolj uveljavila kot v nekaterih drugih panogah. To potrjuje še najnovejši izdelek, ki ga je pripravilo vojaško podjetje Lockheed Martin. Gre za namensko robotsko obleko Human Universal Load Carrier (HULC), ki za kar nekajkrat poveča moč vojaka, ki jo uporablja.

Čeprav se to lahko sliši kot znanstvena fantastika, gre za 24-kilogramsko obleko, ki jo napajajo napolnjive baterije. Novost s pomočjo električnih signalov na površini kože zazna premike mišic ter jim pomaga pri premiku v določeno smer. S pomočjo robotske obleke lahko vojaki dvignejo do 90 kilogramov več teže kot brez nje. Filmski posnetek uporabe novosti je na voljo na naslovu http://www.youtube.com/watch?v=y1CeBOWm67A.

Nove robotske obleke je ameriška vojska že dobila v preizkušanje za obdobje osmih tednov. Če se bo novost izkazala za uporabno in zanesljivo, potem naj bi jo ameriška vojska čez dobro leto dni že pričela uporabljati na bojiščih širom sveta. Čeprav podjetje Lockheed Martin javnosti ni razkrilo cene robotske obleke HULC, naj bi se ta gibala okoli preračunanih 2.500 evrov.


Prijavi napako v članku