Telefoni
29.01.2014 10:40

Deli z drugimi:

Share

Američani in Britanci vohunijo tudi prek mobilnih aplikacij in iger

Ameriška vohunska organizacija NSA in britanska agencija za elektronsko prisluškovanje (GCHQ) brez večjih zadržkov vdirata tako v bogato paleto mobilnih aplikacij kot iger. Pri tem pa agenti uporabnikom izmikajo osebne podatke, ko so na primer starost, spol, politična opredelitev in celo seznam kontaktov.
Pred dolgimi lovkami ameriške in britanske vohunske agencije ni več varen nihče!
Pred dolgimi lovkami ameriške in britanske vohunske agencije ni več varen nihče!

Z razkritjem dokumentov ameriške agencije za nacionalno varnost NSA (National Security Agency) je vsem postalo jasno, da ameriška vlada vohuni in zbira podatke o vsem kar leze in gre. Najnovejši dokumenti pa so pokazali, da lovke ameriške vohunske organizacije in britanske agencije za elektronsko prisluškovanje (GCHQ) segajo celo do mobilnih aplikacij in iger. Ti namreč za namene zbiranja osebnih podatkov brez večjih zadržkov vdirata v mobilne aplikacije, kot so Googlovi zemljevidi, mobilni različici aplikacij za družbeni omrežji Facebook in Twitter ter celo priljubljene mobilne igre Angry Birds. Pri tem pa agenti uporabnikom brez kakršnekoli razumne podlage izmikajo podatke, ko so na primer starost, spol, politična opredelitev in celo seznam kontaktov.

Podrobnosti o programu vdiranja v mobilne aplikacije in igre sicer niso znane, prav tako ni jasno, v kakšnem obsegu se to dogaja. Čeprav je ameriška agencija za nacionalno varnost NSA zatrdila, da za običajnimi ljudmi ne vohuni in da spoštuje pravico do zasebnosti, je postalo jasno, da pred njo ni varen več nihče. Glede na to, da vohunska agencija od ameriške vlade letno prejme več kot preračunanih 560 milijonov evrov denarnih sredstev, lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo še bogato paleto »inovativnih« prisluškovalnih metod in tehnik.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več