Grafične kartice
29.11.2009 12:20
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD priznava, da ne more zadovoljiti povpraševanja po seriji HD 5000

ATI-jeve kartice gredo za med, celo nekoliko predobro.
ATI-jeve kartice gredo za med, celo nekoliko predobro.

AMD je pred časom splovil svojo novo serijo grafičnih kartic HD 5000. Te kot prve nudijo podporo DirectX 11 in se ponašajo z ugodnim razmerjem med zmogljivostjo in ceno. Glede na to ni seveda nič čudnega, da je povpraševanje že kmalu po izidu preseglo ponudbo. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da AMD/ATI vse do prihoda Nvidiinega naslednjega grafičnega čipa, imenovanega Fermi, nima konkurenta, ki bi se lahko pohvalil s podporo DirectX 11. Nerodna reč pa je, da ta ne bo na voljo pred prihodnjim letom, po nekaterih govoricah celo ne pred prihodno pomladjo.

Poleg odlične prodaje to za AMD/ATI pomeni tudi, da sedaj preprosto še ne morejo zagotoviti dovolj velikega števila kartic, s katerim bi dosegli povpraševanje. To je v teh dneh priznal tudi AMD-jev produktni vodja Dave Baumann. Po njegovih besedah naj bi bila težava že pri sami proizvodnji v tovarni TSMC, ki pa naj bi bila rešena že v prihodnjih tednih. Vseeno pa to pomeni, da bo imel AMD v praznični sezoni kar veliko težav s tem, kako za vse kupce zagotoviti dovoljšnje število kartic.

Zgodaj prihodnje leto naj bi sledile tudi okleščene kartice nižjega cenovnega razreda, temelječe na jedrih Redwood in Cedar. Vsekakor bo zanimivo videti, če bodo sedanje težave v proizvodnji vplivale tudi na razpoložljivost prihajajočih grafičnih kartic. Kljub težavam AMD namreč nima namena zamenjati proizvajalca grafičnih čipov, saj po Baumannovih besedah trenutno nimajo na razpolago drugih tovarn, ki bi bile primerno opremljene in kos zahtevni nalogi.

Vas zanima več iz te teme?
AMD grafične kartice

Prijavi napako v članku