Računalništvo, telefonija
10.09.2018 09:20
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD napovedal vojno Pentiumu in Celeronu

AMD napovedal vojno Pentiumu in Celeronu
AMD napovedal vojno Pentiumu in Celeronu

Podjetje AMD je na veselje mnogih zahtevnih uporabnikov nedavno najavilo razpoložljivost novih procesorjev družine Ryzen Threadripper, ki so doslej navdušili že marsikaterega zahtevnejšega uporabnika osebnih računalnikov in celo podjetja (http://bit.ly/2wSOihW). Sedaj pa so na svoj račun prišli uporabniki cenejših osebnih računalnikov, ki so doslej prisegali le na računalniške sisteme, opremljene z Intelovimi procesorji Pentium in Celeron. Pri podjetju AMD so namreč najavili razpoložljivost novih procesorjev družine Athlon, ki za preračunavanje uporabljajo zmogljivo grafično jedro AMD Radeon Vega.

Inženirji podjetja AMD so za poceni osebne računalnike pripravili tri nove procesorje družine Athlon, in sicer Athlon 200GE, Athlon 220GE in Athlon 240GE. Vsi novinci temeljijo na osnovi procesorske zgradbe ZEN in so opremljeni s podnožjem AM4. To pomeni, da bodo uporabniki tovrstnih sistemov lahko po potrebi šibkejše procesorje Athlon brez težav nadomestili s precej zmogljivejšimi modeli družine Ryzen. Vgrajena grafična sredica Radeon Vega pa bo dovolj zmogljiva tako za poganjanje videoposnetkov v visoki ločljivosti kot za igranje nekoliko grafično zahtevnejših računalniških iger prav tako v visoki ločljivosti.

Pri AMD-ju so vsaj zaenkrat razkrili specifikacijo le za procesor Athlon 200GE. Ta za preračunavanje podatkov ponuja dve procesorski sredici oziroma štiri procesorske niti frekvence 3,2 gigaherca ter ponuja podporo za sistemske pomnilnike DDR4 in tehnologijo NVMe SSDs. Tu najdemo še podporo za prikazovanje slik v ločljivosti 4K prek vmesnikov DisplayPort in HDMI ter podporo za podatkovni vmesnik USB 3.1. Novost pri polni obremenitvi pa porabi zgolj 35 vatov električne moči. Vgrajeno grafično jedro AMD Radeon Vega naj bi bilo do 67 odstotkov boljše v preračunavanju grafičnih oblik, do 84 odstotkov boljše pri poganjanju iger in do dvakrat bolj energijsko učinkovito v primerjavi s konkurenco. V tem primeru AMD za konkurenco »šteje« Intelov procesor Pentium G4560.


Prijavi napako v članku