Procesorji
07.04.2021 05:51

Deli z drugimi:

Share

AMD nad Intel z večjo dobavo procesorjev Ryzen 5000

Procesorji AMD Ryzen 5000 so iz dneva v dan bolj priljubljeni.
Procesorji AMD Ryzen 5000 so iz dneva v dan bolj priljubljeni.

Podjetje AMD je s pripravo procesorjev Ryzen 5000 zadelo v polno, saj temeljijo na osnovi procesorskih sredic Zen 3 in se lahko brez težav kosajo z Intelovimi izdelki. Novinci so namreč izdelani s pomočjo izboljšane 7-nanometrske tehnologije, natančneje “7nm + EUV”, ki se je na področju izdelave procesorjev izkazala kot nadvse uspešna. Najzmogljivejši model Ryzen 9 5950X pa podatke preračunava s 16 procesorskimi sredicami oziroma 32 procesorskimi nitmi frekvence med 3,4 gigahercev in 4,9 gigahercev, pri polni obremenitvi pa porabi zgolj 105 vatov električne moči.

Ker pa konkurenčno podjetje Intel le s težavo dobavlja procesorje 11. generacije s procesorskimi sredicami Rocket Lake, so se pri podjetju AMD odločili za protinapad. Ti so namreč sporočili, da bodo v drugi polovici znatno povečali proizvodnjo novih procesorjev družine Ryzen 5000. Podjetju AMD je namreč uspelo povečati proizvodnjo za kar 20 odstotkov. Čeprav to še ne bo dosegalo trenutnega povpraševanja po procesorji, bo nedvomno storjen korak v pravi smeri.

Pri podjetju AMD računajo na to, da bodo s pomočjo nove strategije pridobili večji tržni delež. Zaradi pomanjkanja procesorjev podjetja Intel proizvajalci osebnih računalnikov vse bolj posegajo tudi po odličnih procesorji AMD družine Ryzen 5000. Nekateri proizvajalci računalnikov pa so šli še dlje, saj so se zaradi zelo omejenih količin celo v celoti odpovedali procesorjem podjetja Intel.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku