Procesorji
09.06.2013 11:43

Deli z drugimi:

Share

AMD nad Intel s procesorji Richland

Podjetje AMD je za uporabnike namiznih in osebnih računalnikov pripravilo procesorje z oznako Richland, ki so zmogljivostno primerljivi z novimi Intelovimi procesorji Haswell. Novinci bodo navadnim smrtnikom na voljo v prosti prodaji še pred koncem poletja.
Podjetje AMD verjame, da si bo s procesorji Richland ponovno pridobilo zaupanje uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov.
Podjetje AMD verjame, da si bo s procesorji Richland ponovno pridobilo zaupanje uporabnikov namiznih in prenosnih računalnikov.

Ker prodaja procesorjev AMD upada, procesorski gigant vse svoje upe polaga na novince z razvojno oznako Richland, ki bodo navadnim smrtnikom na voljo v prosti prodaji še pred koncem poletja. Procesorji AMD Richland temeljijo na osnovi 28-nanometrske tehnologije, so združljivi s podnožjema Socket FM2 in Socket FM2+ ter vsaj po zagotovilih inženirjev računalniškega giganta zmogljivostno primerljivi z najnovejšimi Intelovimi procesorji Haswell.

Najzmogljivejši predstavnik nove družine procesorjev AMD Richland je model A10-6800K, ki za preračunavanje podatkov uporabljal 4-procesorske sredice frekvence 4.100 megahercev, vgrajeni pomnilniški krmilnik pa podpira sistemske pomnilnike DDR3 do 2.133 megahercev, kar znatno pohitri delovanje računalnika. Za preračunavanje zahtevnejših grafičnih oblik pa skrbi zmogljiva mobilna grafična kartica iz družine AMD Radeon HD 8000M. Nič manj zanimiv ni model A10-6700, saj pri polni obremenitvi porabi zgolj 65 vatov (namesto 100 vatov) električne moči.

Podjetje AMD bo poleg omenjenih procesorja ponudilo v prodajo še tri 4-jedrne in dva 2-jedrna procesorja. Ti bodo pričakovano opremljeni s tehnologijo Turbo Core, ki omogoča povečanje frekvence posamičnega jedra v primeru, da aplikacija v določenem trenutku potrebuje več procesorske moči. Več podrobnosti o procesorjih Richland naj bi podjetje AMD razkrilo tik pred pričetkom prodaje.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku