Telefoni
27.10.2017 12:03

Deli z drugimi:

Share

Amazon bo pakete dostavljal kar v hiše in stanovanja

Amazon bo pakete dostavljal kar v hiše in stanovanja
Amazon bo pakete dostavljal kar v hiše in stanovanja

Amazon se je dolgo časa soočal s težavami povezanimi s krajami paketov. Naslednji mesec oz. natančneje 8. novembra bodo Amazonovi kupci lahko brez skrbi, da bi jim lahko kdorkoli ukradel paket. V 37-ih mestih v ZDA bo Amazon dostavljal pakete kar direktno v hišo, brez da bi imel ključe teh hiš ali stanovanj. Storitev se imenuje Amazon Key, ki temelji na ideji izboljšanja uporabniške izkušnje. Amazon Logistics ekipa, ki dostavlja pakete, bo odslej imela na voljo 5 minut, v tem času bodo vrata namreč odklenjena, da dostavi paket.

Z uporabo nove Amazonove naprave, Cloud Cam, bo celoten postopek dostave sneman in oddajan v živo na napravo uporabnika oz. v tem primeru kupca. Je v bistvu zelo preprosto, namreč na Amazonu bomo kupili nek izdelek in ko bo Amazonov uslužbenec paket dostavil, bomo na telefon dobili obvestilo in takoj bomo v živo lahko spremljali potek dostave.

Storitev Amazon Key je nastala na pobudo vodilnih v podjetje, s tem pa si seveda želijo zaustaviti velik problem, namreč Amazon se je na dnevni ravni srečeval s primeri kraj njihovih paketov. Peter Larsen, Amazonov podpredsednik dostavljalske tehnologije pravi: “Kupcem želimo dati izbiro in predvsem mirnost ob procesu dostave”. V Amazonu že kar nekaj mesecev preizkušajo dotično tehnologijo in po njihovem mnenju bi lahko bila velika sprememba oz. pravi “game changer”. Larsen je še dodal, a to nikakor ni test. Po njegovem mnenju bodo kupci hitro zapopadli nov način naročila in dostave in tako takoj presedlali na dotično storitev.

Nova storitev bi lahko močno spremenila način, na katerega potrošniki gledajo na Amazon. Torej, ne zgolj kot podjetje, ki njim dostavi paket do praga, temveč kot entiteto, ki ji dovolj zaupajo, da jo spustijo v hišo ali stanovanje. Pomemben podatek je tudi ta,d a bo dotična storitev Amazon Key na voljo zgolj za Prime uporabnike, kar zgolj dodatno potrjuje, kako močno Amazon dela na konstrukciji Amazonovega ekosistema. Znotraj tega si podjetje želi zvestih kupcev, ki jim zaupajo in opravljajo nakupa na tedenski ali celo dnevni ravni.

Kako storitev Amazon Key deluje?

Amazon je novost predstavil na novinarski konferenci v eni od najemniških hiš v San Franciscu, kjer smo sploh prvič v praksi spoznali Amazon Key. Potrošnik najprej kupi pametno ključavnico in Cloud Cam kamero. Začetna cena kamere in ključavnice je 249 ameriških dolarjev. Ta ista Cloud Cam kamera je na voljo za nakup kot samostojna varnostna kamera, in sicer za 199 ameriških dolarjev. V sredo bodo kupci v ZDA že lahko naročili svoje naprave, katere bodo nastavili in zmontirali Amazonovi tehniki.

Kamera je nastavljena tako, da snema prostor pred vrati iz notranjosti hiše, kar uporabniku omogoča, da na aplikaciji Amazon Key spremlja vse, ki odprejo vrata. Pametnih ključavnic je na trgu več, vendar sta za zdaj kompatibilni zgolj ključavnici podjetij Yale in Kwikset – na voljo sta v večih barvah, modelih in seveda cenovnih rangih.

Ko se kupec enkrat vpiše v brezplačni program, lahko med nakupovanjem izdelkov najde gumb “in-home delivery”, kar pomeni, da lahko izbrani izdelek dobi dostavljen direktno domov oz. natančneje v doma. Na dan, ko naj bi paket prispek h kupcu, ta dobi obvestilo na telefon, kdaj naj bi paket prispel. Ko dostavljalec prispe na naslov, aplikacija pošlje še eno obvestilo, in sicer da ja paket prispel do vrat. Najprej bo Amazonov uslužbenec seveda potrkal na vrata in v primeru, da se nihče ne oglasi, dostavljalec v aplikaciji pritisne gumb, ki pošlje sporočilo v oblak. Preko tega se sporočilo prenese na pametno ključavnico, ki je kompatibilna z Amazonovo storitvijo in tako dostavljalec odklene ključavnico.

Kaj pa varnost in zasebnost?

“Poudariti je potrebno, da se dostavljalec sploh ne dotika ključavnice, nima nobenega ključa in ne kode”, pravi Larsen. Dostavljalec zgolj toliko odpre vrata, da lahko skozi porine paket in jih takoj zapre. Larsen je še razložil, da po tem, ko je paket na svojem mestu, dostavljalec spet pritisne gumb in aplikacija avtomatsko zapre ključavnico. Preden zapusti hišo ali stanovanje mora potrditi, da je ključavnica zaklenjena.

“Note that the delivery person never touches the lock and doesn’t have a key or a code,” said Larsen.

Koda, ki jo sistem pošlje do ključavnice, deluje zgolj 5 minut in je enkratna. Torej, ko dostavljalec prispe na lokacijo, ima 5 minut časa za celoten postopek. Preko aplikacije in ključavnice sistem celo zazna, koliko je dostavljalec oddaljen od vrat ga lahko usmeri, da naj stopi bližje vratom pred pošiljanjem signala do vrat. Po petih minutah se vrata avtomatsko zaklenejo, tudi če je dostavljalec recimo v hiši. Če je kakršnakoli težava z vrati ali ključavnico, aplikacija daje zaposlenemu navodila, da ostane pri vratih in pokliče Amazonov center za pomoč strankam, ki mu potem pomaga, da zagotovi, da so vrata zaklenjena.

Kupec lahko celoten opisani proces spremlja v živo preko svojega telefona in kamere Cloud Cam, ki je usmerjena proti vratom. Video se lahko gleda tudi z zamikom, in sicer na Amazon Echo Show, Echo Spot ali Fire TV.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več