Računalništvo, telefonija
11.12.2019 07:43
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katera država ima največje število nadzornih kamer na prebivalca?

Ali veste, katera država ima največje število nadzornih kamer na prebivalca?
Ali veste, katera država ima največje število nadzornih kamer na prebivalca?

Tehnologija se je že dobro vsidrala v vsak kotiček naših življenj. Na nekaterih področjih je ta zelo očitna in vidna, kot na primer pri uporabi pametnih telefonov in tabličnih računalnikov doma ali na delu. Na drugih področjih pa je skoraj neopazna. Na primer, ko nas nadzorne kamere spremljajo v trgovinah in beležijo skorajda vse, kar počnemo. Še bolj zaskrbljujoče pa je to, da nas lahko prek tehnoloških naprav in aplikacij spremljajo že na vsakem koraku.

Na področju nadzornih kamer je pričakovano zelo aktivna predvsem Kitajska, saj ima po poročanju podjetja PreciseSecurity nameščenih kar 200 milijonov nadzornih kamer na javnih mestih. Čeprav je to kar štirikrat več nadzornih kamer, kot jih imajo Združene države Amerike, slednje vodijo po številu nadzornih kamer na prebivalca. V združenih državah Amerike namreč najdemo v povprečju 15,28 nadzornih kamer na 100 prebivalcev, na Kitajskem pa “le” 14,36, kar pa je, roko na srce, še vedno izjemno veliko.

Nadzorne kamere na javnih mestih so zelo pogoste tudi v drugih razvitih državah. Na tretjem mestu po številu kamer namreč najdemo Nemčijo s 5,2 milijoni nadzornih kamer. Četrto in peto mesto pripadata Veliki Britaniji in Japonski. Ti imata namreč na javnih površinah nameščenih kar pet milijonov visokoločljivih nadzornih kamer.

Kar zadeva mesta z največjim številom nadzornih kamer na prebivalca, ni težko uganiti, da na tem seznamu prevladujejo predvsem kitajska mesta. Na seznamu desetih mest z največjim številom kamer najdemo le dve mesti, ki nista na Kitajskem, in sicer London s 627.000 kamerami (šesto mesto) in Atlanta z 78.000 tisoč kamerami (10 mesto). Zloglasno prvo mesto pripada kitajskemu mestu Chongqing z več kot 2,5 milijona nadzornih kamer oziroma 16,8 kamer na prebivalca, medtem ko ima Šanghaj s povprečnem 11,34 kamer na prebivalca nameščenih skoraj tri milijone nadzornih kamer.


Prijavi napako v članku