Računalništvo, telefonija
01.02.2018 07:49

Deli z drugimi:

Share

Ali športna aplikacija Strava ogroža varnost vojaškega osebja?

Vojaško osebje bi moralo biti bolj previdno pri uporabni programa Strava.
Vojaško osebje bi moralo biti bolj previdno pri uporabni programa Strava.

Strava je kot že samo ime pove, pametna, priročna in družbena aplikacija. Ta lahko nnamreč opredeli posamezne dele vožnje in prikaže podatke kot so prevoženi kilometri, višinska razlika in porabljen čas. Zraven priročne aplikacije, Strava ponuja tudi veliko omrežje uporabnikov, preko katerega lahko navdušenci svoje rezultate brez težav primerjajo med seboj. Ravno ta možnost pa bi lahko ogrožala varnost vojaškega osebja širom sveta.

Na težave povezane z varnostjo uporabe športne aplikacije Strava je javnost opozorila ameriška vojska, saj so njeni analitiki opazili, da se v Stravinem zemljevidu zelo jasno vidi postavitev številnih vojaških baz širom sveta, vključno s tistimi v Iraku in Afganistanu. Za večino običajnih uporabnikov ti anonimni podatki ne predstavljajo težav z njihovo zasebnost, gre pa predvsem za to, da se lepo vidi gostota prebivalstva in priljubljenost določenih poti. Ker pa po tej aplikaciji posega tudi vojaško osebje, se na omenjenem zemljevidu vidijo tudi vojaške baze.

Pri podjetju Strava so v izjavi za javnost zapisali, da lahko uporabniki svoje aktivnosti kadarkoli označijo kot zasebne. To dejansko pomeni, da niso deljene z drugimi uporabniki in s tem posledično niso vključene v omenjen zemljevid. Tega bi se morali zavedati predvsem tisti uporabniki, ki programsko opremo Strava uporabljajo na območjih, ki niso javna.


Prijavi napako v članku