Varnost
08.07.2021 06:30
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Ali smo v 21. stoletju končno varni?

Bliža se sezona poletnih dopustov. Medtem ko se brezskrbno pripravljamo na letni počitek, pa se tatovi na sezono pripravljajo »po svoje«. Nepremičnine in premičnine, ki samevajo, so lahka tarča, zato jih je treba zaščititi, preden bo prepozno. Prav tako moramo zaščititi naprave, ki jih imamo doma ali na morju – računalnike, telefone … Kibernetski kriminal je namreč v razcvetu.

Alarmni sistemi, video nadzorni sistemi, pametne ključavnice – to so rešitve, ki so danes bolj dostopne kot kadar koli prej. Kjer koli smo, lahko preverimo, kaj se dogaja doma, dopust pa bo tako bolj sproščen.

Po zaslugi interneta stvari (Iot) je postavljanje pametnega doma lažje kot kdajkoli prej. S pametnim telefonom in aplikacijami lahko na daljavo upravljate ključavnice, luči, termostate, sesalnike, kosilnice in celo hranilnike za hišne ljubljenčke. Omogočeno je tudi enostavno in dostopno spremljanje doma od skorajda kjer koli. Pametni varnostni sistemi so zelo prilagodljivi in na voljo kot kompleti »naredi si sam« (DIY) ali kot popolne nastavitve, ki vključujejo profesionalno namestitev in nadzor.

Glede na vaše potrebe se lahko odločite za sistem, ki ga nadzorujete sami ali plačate mesečno naročnino, da vaš dom 24 ur na dan neprekinjeno nadzirajo strokovnjaki, ki bodo ob sprožitvi alarmov nemudoma poslali zahtevek najbližji podporni službi. Storitev spremljanja na zahtevo lahko izkoristite tudi, ko ste na dopustu. Če niste pripravljeni na namenski varnostni sistem, je na voljo veliko posameznih naprav, ko lahko s telefonom ali tablico nadzirate svoj dom, vključno z notranjimi in zunanjimi varnostnimi kamerami, video zvonci, senzorji gibanja in pametnimi ključavnicami.

Prav tako je treba poskrbeti za varnost stvari, ki jih s sabo odnesete na morje, za varnost mobilnih naprav in računalnikov ob vsem tem pa ne pozabimo na varnost plačevanja, hrambe in zaščite podatkov. Spletni nepridipravi so bolj dejavni in uspešni kot kadar koli prej.

MWC 2021: Letošnja zmagovalca Samsung in Qualcomm

Za nami je svetovni kongres mobilne industrije MWC 2021, zato smo pripravili kratek pregled najbolj odmevnih novosti letošnje izdaje, čeprav jih ni bilo ravno na pretek. Dve največji sta pripravila Samsung in Qualcomm.

Od 28. junija do 1. julija je v Barceloni tradicionalno potekal največji svetovni dogodek na področju mobilne industrije. Čeprav je bil sprva načrtovan za začetek marca, se je datum zaradi globalne pandemije premaknil v poletje, kar se je na koncu izkazalo za dobro potezo, saj je lahko več sodelujočih prišlo na dogodek v živo.

Zaradi pandemije je bila letošnja izdaja pričakovano okrnjena, naznanjenih pa je bilo le nekaj novosti. Kljub vsemu smo lahko spremljali nekaj velikih napovedi, med drugim Samsungov novi One UI Watch, ki prihaja s pametno uro Galaxy Watch 4 in pa kopico novih Lenovo tablic.

Qualcommov Snapdragon 888 Plus pa je najnovejša pridobitev velikana zmogljivih procesorjev, ki naj bi poganjala vse najboljše prihajajoče Android pametne telefone znamk Asus, Motorola, Xiaomi, Honor in Vivo.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Apple že zagnal proizvodnjo telefonov iPhone 13?
  • Kaj je USB-C?
  • Vrhunska tehnološka očala, ki se prilagajajo uporabniku
  • Zelena luč za komercialne polete v vesolje

Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram

Naročite se na revijo Računalniške novice TUKAJ.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več