Facebook
02.07.2020 14:40
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali lahko bojkot uniči Facebook?

Ali lahko bojkot uniči Facebook?
Ali lahko bojkot uniči Facebook?

Glavna tarča nedvanega bojkota oglaševalcev na družbenih omrežjih je Facebook. Glavni razlog, zakaj tako ekstremna poteza oglaševalcev, nestrinjanje s politiko Facebooka pri obravnavi lažnih novic in sovražnega govora. Ena glavnih zvezd je seveda ameriški predsednik Donald Trump, do katerega naj bi Facebook zavzel preveč pasivno držo. Bojkoti so sledili pozivu skupine Stop Hate for Profit (Prenehajmo s sovraštvom za profit), ki vodi tudi seznam sodelujočih podjetij.


Na tem najdemo podjetje Ben and Jerry’s, Starbucks in Diageo, ostala podjetja pa so še Honda America, Levi Strauss in Patagonia. Na seznamu, objavljenem na spletni strani Stop Hate for Profit, pa lahko najdemo tudi Coca-Colo, Reebok, Viber in številne druge. Bojkotu naj bi se pridružili številni zvezdniki, tudi princ Harry in Meghan Markle, poročajo številni tuji mediji.


Izguba zaupanja

David Cumming iz finančnega podjetja Aviva Investors je za BBC povedal: “Izguba zaupanja in zaznana odsotnost moralnega kodeksa bi lahko uničila podjetje”. Dejstvo je, da velika večina prihodkov Facebooka in tudi vseh ostalih družbenih omrežij izvira iz oglaševanja. Po pisanju portala BBC bi naj Mark Zuckerberg zaradi pocenitve delnice izgubil 6,5 milijarde evrov. New York Times je poročal, da je Facebook samo v prvem četrtletju zbral več kot 17 milijard dolarjev (15,14 milijarde evrov) prihodkov od oglaševanja.


Omeniti pa velja, da največji del prihodkov od oglaševanja na račun Facebook prihaja iz ogromnega števila majhnih podjetij. Seveda se pomembna tudi velika podjetja, vendar so predvsem manjša podjetja v celoti odvisna od Facebook oglaševanja.


Kako bo Facebook reševal situacijo?

Facebook in tudi nekatera druga družbena omrežja imajo že kar nekaj časa težavo s kritikamo na račun spornega upravljanja z oglasi. Seveda je na prvem mestu profit podjetja in na ta račun se pogosto zgodi, da se na družbenih omrežjih znajdejo oglasi, ki vsekakor niso primerni. Prejšnji petek je Facebook predstavil nove ukrepe za označevanje problematičnih političnih objav, prav tako so razširili svojo politiko glede sovražnega govora. The Associated Press poroča, da Facebook sprejema dodatne ukrepe za boj proti dezinformacijam. Facebook naj bi vsem objavam o glasovanju dodal nove oznake, ki bodo uporabnike usmerile k verodostojnim informacijam državnih in lokalnih uradnikov.

Na Twitterju se je pojavilo kar nekaj pozivov, da naj uporabniki izbrišejo Facebook, pričakujemo pa, da se bo število oglaševalcev, ki se bodo odločili za bojkot Facebooka, še povečalo.


Prijavi napako v članku