Računalništvo, telefonija
02.03.2010 06:10
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali je boljši Apple ali PC?

Na kateri strani ste vi?
Na kateri strani ste vi?

Ko kupujemo osebni računalnik ali prenosnik imamo večinoma na izbiro le dve možnosti. Lahko se odločimo za nakup klasičnega osebnega ali prenosnega računalnika raznovrstnih proizvajalcev (Acer, HP, Dell, Lenovo in drugi), ki imajo prednameščen Microsoftov operacijski sistem oziroma distribucijo Linuxa ali pa za računalniški sistem podjetja Apple, ki poganja lasten operacijski sistem MacOS X. Kaj torej kupiti? Kaj je boljše? Kje bomo največ dobili za svoj denar?

Oblika in kakovost

Applovim računalnikom (tako osebnim kot prenosnim) je treba priznati, da so glede oblike vrhunski. Še posebej, če jih primerjamo s klasičnimi osebnimi računalniki, kjer imamo ponavadi ogromno škatlo bodisi nekje na tleh ali na mizi. Z Applovim osebnim računalnikom torej prihranimo na prostoru, saj je celoten računalnik vgrajen v tanek zaslon LCD.

Kljub temu najdemo na trgu vse več klasičnih računalniških sistemov, ki se po obliki lahko povsem kosajo z Applovimi izdelki. Predvsem to velja za osebne računalnike, ki sodijo v kategorijo vse-v-enem. Ti imajo strojno opremo vgrajeno neposredno v ohišje zaslona in razpolagajo celo z zaslonom občutljivim na dotik. Zelo podobna zgodba je tudi pri prenosnih računalnikih.

Računalniki podjetja Apple so še pred nekaj leti veljali za izjemno kakovostne. Danes o kašni superiorni kakovosti računalniških sistemov podjetja Apple ne moremo več govoriti. Samo v lanskem letu se je veliko število kupcev pritoževalo nad pregrevanjem procesorjev Intel Xeon v računalnikih Apple Mac Pro, nad izrisovanjem modrozelenih ali vijolično obarvanih navpičnih črt na prenosnikih MacBook Pro 17, nad utripanjem in rumenkasto sliko ter poškodovanimi zasloni 27-palčnih računalnikov iMac in še bi lahko naštevali. Zagovorniki izdelkov podjetja iz Cupertina se bodo morali torej prej ali slej sprijazniti z dejstvom, da je kakovost izdelkov priznanih proizvajalcev klasičnih računalnikov povsem primerljiva s kakovostjo računalniških sistemov Apple.

Garancija, servis in nadgradnja strojne opreme

V množični proizvodnji se mora vsak računalničar sprijazniti z dejstvom, da se lahko računalniški sistem kadarkoli pokvari. Tako kot imajo eni izredno slabe izkušnje z Applovimi računalniki, ki so se jim pokvarili kmalu po nakupu, jih imajo drugi s klasičnimi računalniškimi sistemi.

Prodajalci vam ob nakupu klasičnega računalniškega sistema v zameno za dodatno plačilo ponudijo tudi možnost podaljšane garancije, medtem ko Apple Care v Sloveniji še ni na voljo, pa tudi servisi pri nas ne slovijo kot ravno odlični. Servis za osebne računalnike je na slovenskem trgu veliko bolj razvit.

Cena servisnih storitev za računalniške sisteme Apple je razumljivo višja od servisnih storitev za osebne računalnike, saj se ponudniki storitev za osebne računalnike srečujejo z bistveno večjo konkurenco. To nas utegne močno udariti po žepu predvsem zaradi tega, ker je v slovenskem prostoru malo »domačih strokovnjakov«, ki obvladajo popravilo računalnikov Apple. Samo za vgradnjo strojne opreme, formatiranje in testiranje diska, kopiranje podatkov ali priklop na internet bomo morali Applovim mojstrom za uro dela odšteti 48 evrov.

V primeru, da bomo želeli nadgraditi računalniški sistem Apple, bomo zelo omejeni z izbiro, saj Apple podpira le skrbno izbrane kose relativno drage strojne opreme, medtem ko imamo pri klasičnih računalnikih na voljo bogat izbor raznovrstne strojne opreme. Gonilniki za Microsoftov operacijski sistem Windows so praviloma vedno na voljo in z njihovo namestitvijo ponavadi ni težav.

Operacijski sistem, programska oprema in varnost

Ker morajo biti Microsoftovi operacijski sistemi združljivi z vsemogočo strojno operemo, se lahko zgodi, da je njihovo delovanje nekoliko manj stabilno v primerjavi z Applovim operacijskim sistemom MacOS X. Slednji je namreč izdelan le za točno določeno strojno opremo in tudi gonilniki so razviti s strani Applovih programerjev. Zaradi tega je tudi zagonski in izklopni čas operacijskega sistema MacOS bistveno krajši v primerjavi z Microsoftovimi operacijskimi sistemi Windows. Medtem ko lahko osebni računalnik dobiš brez operacijskega sistema, pri Applovih računalnikih temu ni tako. Zraven dobiš tudi programsko opremo iWork, ki lahko v polni meri nadomesti pisarniški paket Office. Je pa res, da smo na operacijske sisteme Windows in pripadajočo programsko opremo veliko bolj navajeni, saj nas ta spremlja takorekoč na vsakem koraku.

Programske opreme za operacijski sistem MacOS X je bistveno manj kot za operacijske sisteme Windows. Dejstvo je, da programskim hišam ni v interes, da bi za Applov operacijski sistem pripravljale namensko programsko opremo, saj ga širom sveta uporablja le deset odstotkov uporabnikov. Zato je zelo vprašljiva uporaba računalnikov Apple predvsem v delovnem okolju. Je pa tudi res, da lahko na računalniških sistemih Apple povsem legalno namestimo Microsoftove operacijske sisteme Windows, obratno pa žal ni mogoče. V operacijskih sistemih MacOS lahko za poganjanje Microsoftove programske opreme uporabljamo tudi programsko orodje Wine, vendar sta tu vprašljiva tako zanesljivost kot delovanje programov.

Da so uporabniki računalnikov Apple varni pred škodljivimi programskimi kodami, je le ulični mit. Ker danes računalniške sisteme podjetja Apple uporablja že več kot deset odstotkov računalničarjev širom sveta, ne preseneča, da postaja operacijski sistem MacOS X vse bolj zanimiv tudi za pisce škodljivih programskih kod. Ker številni uporabniki operacijskega sistema MacOS X še vedno slepo verjamejo, da za njihov operacijski sistem ni škodljivih programskih kod, ne preseneča, da so te doslej okužile večtisoč Applovih računalnikov. Je pa dejstvo, da so škodljivim programskim kodam bistveno bolj izpostavljeni uporabniki operacijskih sistemov Windows. Je tudi res, da je za okužbo računalnika v precejšnji meri kriv uporabnik sam.

Cena

Za marsikaterega računalničarja je cena odločilen faktor, računalniki pa so kljub vsesplošni razširjenosti lahko precej dragi. To še posebno velja za računalniške sisteme Apple, ki so pogosto precenjeni v primerjavi s tistim, kar ponujajo. Izjema so akcije, kjer lahko Applov računalnik dobimo za ceno običajnega računalniškega sistema. So pa klasični računalniki običajno cenejši od Applovih in so ponavadi tudi precej zmogljivejši.

Apple ali PC?

Ko kupujemo računalnik in se odločamo med Applovimi in klasičnimi sistemi, se moramo seveda najprej vprašati, zakaj bomo računalnik uporabljali. Če se bomo ukvarjali predvsem z grafičnim oblikovanjem, je Apple skorajda boljša izbira, če pa bomo večinoma uporabljali Microsoftov pisarniški paket Office, pa potrebe po Applu (razen če veliko daste na obliko in ime) ni. Ker se računalnik običajno kupuje za daljše obdobje, velja pred njegovim nakupom temeljito razmisliti. Kdor hitro da, namreč dvakrat da.


Prijavi napako v članku