Računalništvo, telefonija
01.10.2010 08:48

Deli z drugimi:

Share

Algoritem protipiratske zaščite HDCP na svetovnem spletu

Zaščita HDCP je preteklost!
Zaščita HDCP je preteklost!

V drugi polovici septembra je padla zaščita HDCP, ki je piratom več let uspešno preprečevala nelegalno kopiranje filmov s pomočjo računalnika med samim predvajanjem vsebine. Nadobudni hekerji so tedaj namreč odkrili način, kako se dokopati do glavnega ključa varnostnega sistema HDCP.

Računalniški mojstri bodo lahko relativno kmalu pripravili še namenske programske opreme, ki bodo računalničarjem omogočale hitro in enostavno kopiranje zaščitenih videovsebin. Spletna stran Department of Computer Science (DCS) je namreč na naslovu http://skrci.me/HDCP že objavila odprtokodni algoritem, ki omogoča tako šifriranje kot dešifriranje zaščite HDCP. Na spletni strani se nahajata bločna (block cipher) in tokovna šifra (stream cipher) ter zgoščevalna funkcija (hashing algorithm). Ti omogočajo tako vzpostavitev povezave z napravami HDCP kot šifriranje in dešifriranje videa v realnem času.

Ob uporabi računalniškega sistema z Intelovim procesorjem Xeon frekvence 2,33 GHz lahko zaščitene visokoločljive videoposnetke formata 1080p dešifriramo s hitrostjo do 25 sličic na sekundo. Hitrost dešifriranja naj bi se kmalu še povečala, saj so računalničarji iz Department of Computer Science že napovedali izboljšavo algoritma. To bi lahko na primer dosegli s koriščenjem nabora ukazov SSE.


Prijavi napako v članku