Računalništvo, telefonija
04.10.2011 14:47

Deli z drugimi:

Share

Aladinova leteča preproga kmalu resničnost?

Z letečo preprogo bi bili zagotovo takoj na cilju!
Z letečo preprogo bi bili zagotovo takoj na cilju!

Zagotovo poznate Aladina in njegovo letečo preprogo. Ta bi v bližnji prihodnosti lahko postala celo resničnost. Raziskovalci iz princetonske univerze so namreč pripravili prvo letečo »preprogo« iz plastike. Tu je šlo za 10-centimetrski plastični list, ki ga je poganjala moč valovanja. Tako imenovane zračne žepke so ustvarjali valovi električnega toka.

Plastična leteča preproga se je gibala s hitrostjo enega centimetra na sekundo. Raziskovalci iz princetonske univerze so prepričani, da bi lahko z nekaj dodelavami dosegli hitrost do enega metra na sekundo. Ker preproga za lebdenje in gibanje potrebuje zračne žepke, to posledično pomeni, da mora biti čim bližje tlem. Zaradi tega novost bolj spominja na plovilo Hoovercraft, saj ta namreč lebdi na zračni blazini tik nad tlemi.

Kljub temu raziskovalci iz princetonske univerze še ne mislijo vreči puške v koruzo. Ti bodo poskušali pripraviti novo različico leteče preproge, ki bo lahko lebdela več metrov od podlage. Poleg tega bodo raziskovalci v bližnji prihodnosti pripravili še letečo preprogo, ki bo energijo za delovanje črpala neposredno iz sončnih žarkov. Novo različico leteče preproge lahko pričakujemo že konec leta. Videoposnetek najnovejšega dosežka raziskovalcev iz princetonske univerze pa si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/nnWkr.


Prijavi napako v članku