Računalništvo, telefonija
08.05.2020 16:00

Deli z drugimi:

Share

Airbnb bo odpustil približno četrtino vseh zaposlenih

Airbnb bo odpustil približno četrtino vseh zaposlenih
Airbnb bo odpustil približno četrtino vseh zaposlenih

Spletna platforma za kratkotrajno oddajo domov Airbnb namerava za premostitev pandemije covida-19 odpustiti okoli 1900 zaposlenih, kar predstavlja približno četrtino njihove delovne sile. Kljub temu, da je Airbnb do nedavnega veljal za eno najbolj finančno stabilnih in varnih podjetij Silicijeve doline, je trenutna kriza terjala svoj davek. “Rezi so potrebni, da preživimo do tedaj, ko bodo ljudje spet začeli potovati,” je na blogu zapisal soustanovitelj in izvršni direktor družbe Brian Chesky. Poteza Airbnbja je konkreten pokazatelj stanja znotraj industrije turizma.

Glavni izvršni direktor je sporočil, da bodo primorani odsloviti približno četrtino delovne sile, kar je okrog 1900 zaposlenih. “Kriza je močno prizadela Airbnb, letošnji prihodki bodo, kot kaže, za več kot polovico manjši kot lani. Prebijamo se skozi največjo krizo našega življenja,” je zapisla Chesky. Podjetje ima sicer nekaj več kot 7500 zaposlenih, dotično odpuščanje pa je eno največjih v celotni zgodovini Silicijeve doline. V letu 2019 so prihodki Airbnbja znašali 4,8 milijarde ameriških dolarjev, letos pa kot rečeno pričakujejo vsaj polovico manjšo številko. Največje posledice bo čutiti na področju, kjer je Airbnb nameraval šele dobro vstopiti, in sicer segment luksuznega turizma in tradicionalnih hotelov. Po besedah Cheskyja bi naj ravno v teh segmentih brez dela ostalo največ ljudi.


Za vse tiste, ki zapuščajo Airbnb, mi je resnično žal. Zavedajte se, da to ni vaša krivda“, je zaposlenim sporočil Chesky. Aprila je spletna platforma sporočila, da si je za spopad s posledicami pandemije zagotovila za milijardo dolarjev (917,1 milijarde evrov) novih investicij, ki pa bodo namenjene podpori skupnosti gostiteljev. Podjetje se ob povečanem povpraševanju po njihovih storitvah za namene samoizolacije v času pandemije namerava osredotočiti na dolgoročno oddajo stanovanj, predvsem študentom in delavcem v tujini.


Tudi Uber in Lyft, poleg Airbnbja dva glavna predstavnika “delitvene ekonomije”, pred masovnim odpuščanjem. Družba Uber je napovedala, da bodo odpustili do 3700 zaposlenih za polni delovni čas, kar predstavlja približno 14 odstotkov njihove delovne sile, medtem ko je Lyft že odpustil prbiližno 17 % zaposlenih. V sredo je obdelovalec podatkov o plačah ADO poročal, da so zasebni delodajalci v ZDA prejšnji mesec ukinili rekordnih 20,2 milijona delovnih mest, kar je več kot dvakrat toliko kot med zadnjo finančno krizo v letu 2008.

Izguba delovnih mest je na doslej nikoli videni ravni,” je dejal Ahu Yildirmaz iz raziskovalnega inštituta ADP.


Prijavi napako v članku