Računalništvo, telefonija
05.10.2010 09:51

Deli z drugimi:

Share

Agenti FBI uspešno nad mednarodni spletni kriminal

Pred vohunsko programsko opremo so bili varni le uporabniki operacijskih sistemov Linux in MacOS.
Pred vohunsko programsko opremo so bili varni le uporabniki operacijskih sistemov Linux in MacOS.

Ker so računalničarji vse bolj ozaveščeni glede načinov okužbe s škodljivimi programskimi kodami (predvsem preko elektronske pošte), se morajo nepridipravi že pošteno potruditi, da na njihov računalnik namestijo škodljivo programje. Teh težav očitno niso imeli člani mednarodne mreže organiziranega spletnega kriminalna, ki so s pomočjo trojanskega konja Zeus pridobili protipravno premoženje v višini preračunanih 51 milijonov evrov.

Napadalci iz Ukrajine so s pomočjo trojanskega konja pridobili dostop do številnih računalniških sistemov nič hudega slutečih računalničarjev ter iz njihovih trdih diskov izmaknili uporabniška imena in gesla za dostop do spletnega bančništva. Nepridipravi so ukradeni denar nato nakazovali na bančne račune pajdašev, ki so bili državljani ZDA. Več kot 90 pomagačev je preko plačilnega sistema Western Union denar seveda vračalo nazaj ukrajinskim napadalcem. Za dobro opravljeno delo so dobili kar 10-odsotno provizijo.

Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so na nepridiprave postali pozorni že lanskega maja, ko so zaznali več sumljivih bančnih transakcij. Po večmesečni preiskavi, v kateri so sodelovali še organi pregona iz Ukrajine, Nizozemske in Velike Britanije, je agentom vendarle uspelo razbiti mednarodno mrežo organiziranega spletnega kriminalna. Nepridipravom sedaj seveda grozi večletno brezplačno bivanje na stroške države in visoke denarne kazni.


Prijavi napako v članku