28.07.2017 09:38

Deli z drugimi:

Share

Adobe pravi: “Flash se bo do leta 2020 poslovil za vedno!”

Adobe pravi: "Flash se bo do leta 2020 poslovil za vedno!"
Adobe pravi: "Flash se bo do leta 2020 poslovil za vedno!"

Podjetje Adobe Systems je v zadnji izjavi za medije razkrilo informacije o prihodnosti legendarnega vtičnika Flash Player. Ta naj bi se do konca leta 2020 poslovil za vedno. Dotična tehnologija je bila še nedolgo nazaj ena najbolj množično uporabljenih opcij za gledanje videov in granje iger na spletu. Hkrati pa je bila lahka tarča hekerjev, kajti vsebovala je nekaj pomanjkljivosti v kodi, skozi katere so hekerji brez težav okužili naprave.

has said that it plans to phase out its Flash Player plug-in by the end of 2020.

Zadnjih nekaj let je primat Flash-a prevzel največji rival HTML5, ki je gledano povsem tehnično, ponudil večji nabor funkcionalnosti. Ena največjih prednosti tehnologije HTML5 je, da lahko z njeno pomočjo multimedijsko vsebino ponudimo uporabnikom brez, da bi jim bilo potrebno namestiti poseben vtičnik. Torej HTML5 je bolj praktičen in uporabniku prijazen kot Flash.

Upad in zaton

Eden največjih kritikov vtičnika Flash je bil Apple. Celo Steve Jobs je enkrat napisal javno izjavo o pomanjkljivostih, ki jih Flash ima tako na področju varnosti, zanesljivosti in učinkovitosti. Ravno iz tega razloga se Apple ni nikoli odločil, da bi Applove iOS naprave podpirale Flash.

Podpredsednik produktnega razvoja pri podjetju Adobe, Govind Balakrishnan, je izjavil, da so se za postopno ukinitev Flash-a odločili, ker so ostale tehnologije kot je recimo HTML5 dovolj zrele, da uporabnikom ponudijo dovoljšnjo kvaliteto in hkrati alternativo Flash-u. “Ni veliko tehnologij, ki bi pustile tako velik in pozitiven vpliv v obdobju interneta”, je še dodal. Razvijalec aplikacij, ki je v začetnih fazah delal na razvoju vtičnika, Malcolm Barclay, je za BBC povedal: “Določen čas je Flash izpolnjeval svoje obljube, vendar ni nikoli predvidel revolucijo mobilnih telefonov in to je na koncu tisto, kar ga je pokopalo”.

Ko je Adobe prevzel Flash z nakupom Macromedie leta 2005, je tehnologija bila na 98% osebnih računalnikov. S prihodom brsklanika Chrome, ki je danes najpopularnejši spletni brskalnik, je raba Flash-a drastično padla. Leta 2014 je Flash vsak dan uporabljalo 80% vseh uporabnikov osebnih računalnikov. Danes je ta številka le 17%. Google je k temu dodal: “Ta trend razkriva, da se spletna mesta selijo na bolj odprte tehnologije, ki so veliko hitrejše in bolj zmogljive kot Flash”. Poleg tega pa je dejstvo, da so bolj varne.

Balakrishnan ne pričakuje, da bo zaradi konca Flash-a trpel profit podjetja Adobe, saj naj bi Adobe imel veliko večji potencial v “post-Flash” svetu. Kljub temu so partnerjem in uporabnikom dali čas do leta 2020, da se pripravijo na prehod, saj si ne želijo dodatnih komplikacij zaradi njihove odločitve.


Prijavi napako v članku