Programska oprema
27.03.2006 13:40

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

Poročilo o zlonamernih kodah preteklega tedna jasno odraža nove trende škodljivega programja. Dva od primerkov, ki jih bomo pogledali v današnjem poročilu, sta namenjena izključno zlorabam in kraji podatkov, druga dva pa imata funkcije programov rootkit.

Kot primer poslovnega modela, ki ga hekerji implementirajo in prakticirajo, bomo pogledali trojanca Nabload.CC. Ta trojanec, ki naloži drugega trojanca – Banker.CJA iz določene spletne strani, se je sposoben prebiti prek požarne pregrade Windows XP. Zato lahko dostopi so interneta brez omejevanja svojih akcij.

Trojanec Banker.CJA pridobi informacije za dostop do več spletnih bank. To naredi s preverjanjem, ali uporabnik obiskuje spletne strani določenih bank in če vnesejo svoje podajte, jim prepreči dostop do legitimne spletne strani. Namesto tega jim prikaže spletno stran, ki je imitacija originalne.

Če uporabnik ponovno vnese podatke na lažno spletno stran, prepričan, da je prišlo do napake, bo Banker.CJA zabeležil njegovo uporabniško ime in geslo. Tako zbrane informacije potem pošlje na določene spletne naslove in hekerjem omogoči dostop do spletnih bančnih računov.

Druga zlonamerna koda, ki cilja na finančne koristi, je Briz.C, trojanec, ki krade gesla. Ta trojanec ima več komponent, ki se nalagajo z interneta. Te komponente izvajajo več akcij, kot so ustavljanje in onemogočanje požarne pregrade Windows XP, preprečevanje dostop do določenih spletnih mest, povezanih s protivirusnimi podjetji, pridobivanje gesel za poštne račune, bančne in druge spletne storitve, ipd.

Briz.C se ne more širiti avtomatično z lastnimi sredstvi, ampak jih mora distribuirati napadalec. To je običajno pri ciljanih napadih, tehnikah, ki jih je Panda Software proučila in pojasnila v beli knjigi, ki se lahko brezplačno pretoči z naslova: www.pandasoftware.com/attacks.

O zlonamernih programih iz vrste rootkit laboratoriji PandaLabs poročajo o črvu Gurong.A, ki poskuša naložiti datoteke z več naslovov IP. Te datoteke so kopije črva, čeprav nimajo vse vseh njegovih funkcij.

Gurong.A ima nekaj tipičnih funkcij programov rootkit, ki mu omogočajo skrivanje procesov, datotek in zapisov v registru Windows Registry. Situacija je potencialno nevarna za okužene uporabnike, saj jo hekerji lahko izkoristijo za skrivanje procesov. Tehnologije TruPrevent™ v rešitvah Pande Software so sposobne odkrivati te zlonamerne kode, da bi se uporabile kot rootkit, ne da bi bila potrebna poseban orodja za zaščito pred njimi.

Zadnji primerek v današnjem poročilu je nova različica veterana Bagle, različica HX. Ta črv poskuša onemogočiti številne storitve, povezane s protivirusnimi in varnostnimi aplikacijami. Ko je nameščen, se poveže na več spletnih strani, da naloži datoteko.

Ena od datotek m_hook.sys se namesti kot storitev in deluje kot program rootkit, ki skriva datoteke in registrske zapise, ki jih ustvari Bagle.HX.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več