Računalništvo, telefonija
17.12.2015 12:24

Deli z drugimi:

Share

Vezava ali enkratni nakup? Morda vas prepriča ZUK Z1

Vezava ali enkratni nakup? Morda vas prepriča ZUK Z1
Vezava ali enkratni nakup? Morda vas prepriča ZUK Z1

V poplavi pametnih mobilnih telefonov se posameznik težko odloči, kateri bi mu najbolj ustrezal. Nekateri se odločajo zgolj po znamki, drugi po izgledu, tretji po zmogljivosti. Skoraj vsi med naštetimi pa seveda tudi po ceni.

Če spadate v skupino ljudi, ki išče telefon po kriteriju odličnega razmerja med ceno in kakovostjo ter odlično avtonomijo baterije, potem si morate ogledati telefon podjetja Lenovo ZUK Z1.

Slovenski ponudniki mobilne telefonije ponujajo obročno odplačevanje telefonov. Edina slaba stran je vezava na izbranega ponudnika za obdobje enega ali dveh let. Mnogokrat si želimo menjati napravo že pred iztekom tega roka, če imamo nesrečo se nam lahko ta tudi uniči, da o morebitnih krajah sploh ne izgubljam besed. Če si v danem trenutku ne moremo privoščiti plačati v enkratnem znesku, je torej to edina pot.

Če se je v vašem srcu pojavila želja po novem pametnem telefonu in je v vaši denarnici približno 300 evrov, se lahko izognete vezavi na operaterja in si omislite Lenovo ZUK Z1.

Novi pametni telefon podjetja Lenovo je odgovor na naraščajoč pritisk kitajskega Xiaomi-ja. Tukaj gre v bistvu za proizvajalca ZUK, ki ga podpira multinacionalka Lenovo, da ne bo pomote. ZUK Z1 je na voljo za delovanje po celem svetu. Poganja ga Cynogenova različica Androida, kar pomeni, da se v njemu znajde tudi Google play in vse pripadajoče aplikacije.

Oblika

Prvo, kar boste opazili pri temu telefonu, je kakovost izdelave, materiala in teža. Njegova jeklena konstrukcija z zaobljenimi robovi je videti res dobro. Zadnja stran iz svetleče plastike sicer ni na tem nivoju, vendar kljub temu po izgledu in na otip ni napačna. Dodanih je nekaj kromiranih dodatkov, ki poudarjajo trud pri detajlih.

Telefon ni najlažji, a mu to lahko oprostimo na račun odlične baterije (4,100 mAh) o kateri bomo še spregovorili.

Zaslon

Po velikosti spada med velike fante. 5,5-inčen FULL HD ekran ponuja odlično sliko in veliko vidne površine. Zaslon je primerno svetel in atraktiven. Všeč nam je bila funkcija LiveDisplay, ki sama uravnava svetilnost in temperaturo barve, glede na svetlobne razmere skozi dan, kar zagotavlja odlično vidljivost. Še posebej funkcija zasije ob pol-temi.

Tipalo prstnih odtisov

Pod ekranom je tipka Domov z integriranim čitalcem prstnih odtisov. Kot konkurenca, tudi ta podpira več prstnih odtisov. Odzivnost je na nivoju iPhona, kar je pohvala sama po sebi. Zanimiva je funkcija Nazaj z dvema hitrima pritiskoma na to tipko. Hitro sem se je navadil. Pri vlažnih prstih se sicer bralnik prstnih odtisov lahko zmede in ne deluje pravilno.

Procesor

Pri podjetju ZUK so se odločili, da v model Z1 vgradijo sicer ne najnovejši, a toliko bolj zanesljiv procesor Snapdragon 801. Ta se ne pregreva in pri 2,5 gigahercih zagotavlja ogromno moči.

Na testu GeekBench 3 je imel rezultat v rangu LG G3-ja. Z igrami, kot so Colin McRae Rally, Groove Coaster in Love Live: School Idol Festival ZUK Z1 ni imel nikakršnega problema. Vse je teklo gladko.

V pomoč procesorju so 3 gigabajti delovnega spomina, ki je poskrbel, da se telefon nikoli ni zdel počasen.


Operacijski sistem

V mednarodni različici je opremljen s Cynogenovo različico operacijskega sistema Android 5.1.1, tako da so vse varnostne posodobitve na mestu. Prav tako je na voljo slovenski jezik in vse Googlove aplikacije.

Videz si lahko prilagajate z bogato paleto dodatnih tem, zvokov in podobnih sladkorčkov, kot je recimo dvojni dotik na ekran za prebuditev telefona.

Kamera

Tukaj si telefon zasluži nekaj graje. Pri belem dnevu so fotografije odlične. Čim pa slikamo v slabših svetlobnih razmerah se kvaliteta slike precej zmanjša. Rešujejo jo zanimivi programi za obdelavo fotografij in nekaj naprednih načinov slikanja. Če gledamo na ostale funkcije telefona, so si tukaj pri Lenovu zaslužili en majhen minus.

Baterija

Prišli smo na področje, kjer ZUK Z1 zasije. To je njegova ogromna 4,100mAh baterija. Z lahkoto telefon uporabljate cela 2 dni. Z nekaj pazljivosti pri uporabi se lahko to celo podaljša na tri dni rabe, kar je za sodobne telefone več kot dobrodošlo. Se še spomnite časov NOKIE, ko ste pozabili, kje imate polnilec, ker ste polnili enkrat na teden?

Seveda ceno te razkošnosti nosi nekoliko debelejši premer telefona in pa dejstvo, da baterija ni zamenljiva. Kar pa smo se tudi že navadili. Je pa ZUK Z1 zagotovo trenutno eden boljših telefonov na področju avtonomije delovanja.

Kot vidite, ZUK Z1 ponuja veliko za zmerno ceno. Težko rečemo, da je poceni vendar pri teh specifikacijah to niti ne pričakujemo. Od posameznika je odvisno, ali je cena še v sprejemljivem območju, kjer mu bo enkratni nakup prinesel svobodo odločanja izbire operaterja. Saj veste. Operaterji kar tekmujejo kdo bo na trg prinesel kar najboljšo ponudbo.

Če si ga lahko privoščite, je LENOVO ZUK Z1 prav gotovo dobra odločitev. Sploh če cenite kakovost izdelave in dolgo avtonomijo delovanja. Naši partnerji v spletni trgovini Everbuying ga ponujajo po atraktivni ceni preračunanih 260 evrov. Samo ne pozabite na državo, ki bo vzela, kar ji pripada.

Če mislite, da vam pripada Lenovo ZUK Z1 pa kar pogumno semle.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več