Računalništvo, telefonija
21.03.2005 08:09

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih tega tedna se bomo osredotočili na tri črve: Tobecho.A, Mytob.E in Elitper.D.

Tobecho.A je črv z nekaj značilnostmi trojanca, ki odpira stranska vrata, saj prisluškuje ukaze na daljavo na vratih TCP/IP. To so lahko ukazi za ugašanje in ponoven zagon sistema, nalaganje datotek, krajo informacij iz prizadetega računalnika, ipd. Ko se zažene, prikaže lažno sporočilo o napaki.

Tobecho.A se širi po e-pošti v sporočilu, ki simulira sporočilo o napaki pri dostavi e-pošte in preko programa MSN Messenger.

Črv tudi preprečuje uporabnikom in aplikacijam, ki tečejo na računalniku, dostop do spletnih mest določenih protivirusnih in varnostnih podjetij. Zaključi tudi procese, vključno s temi, ki pripadajo črvom Netsky, Bagle in Blaster. Spremeni tudi nastavitve prizadetega računalnika in uporabnikom prepreči dostop do programa Windows Registry Editor ter onemogoči oddaljeno administracijo računalniških gesel.

Mytob.E se širi po e-pošti. Prejeto sporočilo poskuša uporabnike prepričati v to, da vsebuje zanimive aplikacije (slike, ipd.). Ko uporabnik zažene priponko, se računalnik okuži.

Da bi se razposlal naprej, Mytob.E poišče e-poštne naslove v datotekah s končnicami HTM, HTML, TXT, itd.

Elitper.D uporablja programe za izmenjavo datotek v omrežjih P2P. Uporabnike prepriča, da samovoljno naloži eno od datotek, ki jo je ustvaril Elitper.D, misleč, da je zanimiva datoteka, film, slika, itd. V resnici uporabnik s tem na svoj računalnik naloži kopijo črva.

Več informacij v virusni enciklopediji Pande Software na:
http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/

Tekoče informacije o stanju okuženosti z virusi po svetu lahko spremljate na brezplačnem informacijskem virusnem portalu Pande Software http://www.virusportal.com , na katerem so združena tudi brezplačna orodja za boj proti virusom.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več