21.08.2013 15:12

Deli z drugimi:

Share

Lahko Moto X reši Motorolo?

Google je maja letos naznanil svoj nakup Motorole za več kot 9 milijard evrov. Kaj se zgodi, ko Google izdela pametni telefon? Odgovor je Moto X. Z njim se je Motorola odrekla vojni za vse boljše karakteristike, višje ločljivosti zaslona in zmogljivejše procesorje ter spustila na nivo realnega sveta.
Ključna prednost Moto X je vedno vklopljeno prepoznavanje govora.
Ključna prednost Moto X je vedno vklopljeno prepoznavanje govora.

Medtem ko ima večina mobilnih telefonov eno ali dve barvni verziji (z izjemo Windows Phone telefonov, ki imajo do 10 barv), je Moto X na voljo v 18 barvah. To drži le za zadnjo stran aparata. Temu dodajte še belo ali črno sprednjo stran in 7 barv za gumbe in obrobo kamere. Nato še lahko izbirate med 16 GB in 32 GB prostora, kar vodi do 504 potencialnih verzij. Na njihovo zadnjo plat pa še lahko vgravirate svoje besedilo. Vse to se izbira s spletnim orodjem Moto Maker. Toda njegova uporaba je zelo omejena. Sprva bo na voljo le naročnikom ameriškega omrežja AT&T. Govori se, da ta ekskluzija ne bo trajala dolgo in bo hitro na voljo tudi uporabnikom drugih ameriških omrežij. Toda nikar ne upajte, da bomo takšne prilagodljivosti deležni tudi Evropejci.

Motorola je dosegla takšen proces proizvodnje tako, da je postavila celotno linijo sestavljanja Moto X v Texas. Posamezni deli izvirajo iz 16 držav po svetu, medtem ko jih približno 2.000 delavcev sestavlja in pošilja po ZDA. Američane bo gotovo navdušil patriotski element proizvodnje na domačem terenu, katero je podpredsednik Rick Osterloh komentiral kot »preprosto prava odločitev«. Toda resnična prednost je praktična. Ker ni treba čakati na ladjo iz Kitajske, lahko Motorola dostavi nov telefon v samo štirih dneh.

V zgodnji fazi razvojnega procesa so vodilni v Motoroli Googlovi ekipi predstavili svoje ideje in prototipe. Googlov odgovor je bil »zberite več podatkov«. Motorola je nato zgradila ogromno bazo odzivov in testnih podatkov (med njimi tudi tisoče odtisov rok), iz česar je nastal dizajn Moto X. Ta nima hladnega aluminija ali svetleče plastike, zaradi česar deluje toplo in vabljivo. Odlično se usede v dlan, kjer ukrivljena sredina deluje tanjša, kot je zares. Kljub temu da je zgrajen iz številnih ločenih delov, je presenetljivo kompakten. Njegov ekran je enako velik kot pri Nexus 4 in HTC One, toda telefon je dosti manjši zaradi minimalnih robov na vseh štirih straneh in steklom, ki se nežno ukrivi v plastične strani. Popolnoma uporaben je v eni roki.

Jim Wicks je povedal, da je bil cilj izbira velikosti, ki paše vsem. Moral je biti enostaven za prijeti, imeti dovolj velik ekran, da lahko uporabniki na njem počnejo vse in kljub vsemu še vedno pasati v vsak žep. Tako so se odločili za 4,7 inčni 720p AMOLED ekran, kjer bele barve zgledajo rahlo rožnato in z enakimi težavami zameglitve gibanja, ki jih imajo podobni ekrani. Ekran ima dosti manj pik kot HTC One in Galaxy S4, toda Wicks pravi, da to ni pomembno. »Lahko bi naredili ekran z višjo rezolucijo, toda to bi le kurilo baterijo, medtem ko nihče ne bi opazil razlike.«

AMOLED ekran ponuja druge trike. Pike na ekranu se lahko prižigajo posamezno, kar omogoča funkcijo aktivnih opozoril. Motorolini raziskovalci so ugotovili, da ljudje povprečno 60-krat na dan prižgejo telefon z namenom pogleda ure ali opozorila. Če zgrešite klic ali sporočilo na Moto X, se na ekranu prikaže majhen okvir z uro in ikonami za obvestila (enako kot pri N9 in novi posodobitvi za Lumije). S pritiskom na ekran lahko vidite obvestila, brez da odklenete telefon in takoj odprete povezano aplikacijo.

Mobilnikove specifikacije so v celoti srednjega razreda. Jedro telefona, ki ga pri Motoroli označujejo kot »X8 Mobile Computing System«, je v realnosti klasičen Qualcommov Snapdragon S4 Pro procesor z dvema dodatnima čipoma za vedno aktivno prepoznavo govora in nadzor z gestami. S4 je daleč od najmočnejšega procesorja, toda dovolj je za vse, kar telefon potrebuje. Odpiranje aplikacij iz notifikacij na zaklenjenem zaslonu in brskanje po sistemu deluje gladko. Razlog za manj zmogljiv procesor je prav tako podaljševanje trajanja baterije. Osterloh samozavestno trdi, da bo telefon zdržal cel, 24-urni dan.

Kljub temu, da Motorolo ne skrbi zastarela strojna oprema, je težko upravičiti podpis dvoletne pogodbe za nakup te naprave. Tudi najbolj zmogljive Android naprave hitro postanejo počasne. Ta nevarnost je v primeru Moto X še toliko večja. Pri Motoroli upajo, da Androidova prihodnost ne bo tako odvisna od specifikacij naprav. Menijo, da se kmalu ne bomo več obremenjevali s številom jeder, gigabajti, megapiksli ter da bomo fokus preusmerili v občutek telefonov, kako olajšajo naše življenje in kako dolgo zdržijo. Če vam to zveni znano, je to zato, kar na enak način Apple prodaja iPhone (z izjemo dolgega trajanja baterije). »Ne gre za tehnologijo,« pravi Wicks. »Pomembno je biti človeški in udoben.«

Ključna prednost Moto X je vedno vklopljeno prepoznavanje govora. Ko prvič primete telefon, ga morate strenirati, tako da trikrat izgovorite »Okay Google Now«. Potem vas bo telefon prepoznal in odgovarjal samo na vaše ukaze. Ubogal vas bo tudi v glasni sobi z veliko ljudmi. In povrh vsega sploh ni treba, da telefon držite pred sabo. Lahko leži na drugi strani sobe in še vedno vas bo slišal. Wick je povedal, da so frazo »Okay Google Now« izbrali iz dveh razlogov. Prvi je, da nagovarjate Google Now storitev. Drugi je, da je ta fraza fonetično zelo unikatna, zato ne bo neželenih sproženj.

Zagon kamere je teoretično še lažje in hitrejše. Morate le prijeti telefon in trikrat zaviti zapestje. Telefon zavibrira in zažene kamero iz vsake aplikacije ali zaslona. Tudi iz mirovanja. Te geste se je sprva težko privaditi, saj deluje »šraufanje« s telefonom po zraku zelo nenaravno. Ko ste v aplikaciji, se le dotaknete katerekoli točke na ekranu in telefon se avtomatsko osredotoči (fokusira) in zajame sliko. Zahvaljujoč optimizaciji za nizko svetlobo, zajema dobre slike. Toda vse dodatne nastavitve so skrite v menijih. Osterloh je povedal, da so v raziskavah ugotovili, da se nihče ne dotika teh nastavitev. S tem se napredni uporabniki ne strinjamo.

Kljub temu da je Motorola ciljala na enostavnost uporabe, se nekatere novosti ne obnesejo dovolj dobro. Telefon neprestano preverja senzorje in ugotavlja, kje ste in kaj počnete. Ko zazna, da ste v avtu preklopi v način vožnje. Toda to je lahko nadležno, če ste le potnik in niste za volanom. V tem primeru morate to funkcijo ročno onemogočiti vsakič, ko se usedete na zadnji sedež ali uporabite javni prevoz.

Moto X poganja Android 4.2.2 in pri Motoroli upajo, da bodo ponudili posodobitve hitro, saj si tu ne zadajajo veliko dela. Osterloh pravi, da želijo »odstraniti večino prilagoditev, ki so pestile Android telefone in se osredotočiti na jedro Android uporabniške izkušnje, ki se je dobro razvila.« Povedal je tudi, da se osredotočajo na izboljšanje obstoječih lastnosti in ne bodo spreminjali stvari samo zato, da so drugačne.

Osterloh zatrjuje, da Motorola ne dobiva posebnih ugodnosti s strani Android ekipe in da jih ti obravnavajo kot vse druge proizvajalce. »Seveda pa imamo veliko vplivov s strani Googla,« je dodal. 70 Googlovih delavcev se je prestavilo k Motoroli in Motorolin izvršilni direktor Dennis Woodside je preživel devet let pri Googlu, preden je bil zadolžen za prenovo Motorole. To jim ne bo pomagalo dobiti posodobitev hitreje kot drugi proizvajalci, toda vpliv Googla je viden povsod.

Kako lepo oblikovan, dobro zgrajen telefon srednjega razreda upraviči Googlov nakup Motorole? V bistvu ga ne. In nihče pri Motoroli tega ne pričakuje. »Odlično je bilo pridobiti Googlov vpliv na dolgoročni vidik, drugačno usmeritev in reševanje realnih problemov,« pravi Osterloh. Google je kupil Motorolo zaradi njihovih patentov. Kljub temu, da se ta nakup še ni obrestoval, je Motorola dobila priložnost delati manj in bolje.

Specifikacije in lastnosti še vedno kraljujejo v svetu trženja Android izdelkov, zato se bo Moto X spopadal s hudo konkurenco. Američani lahko za isto ceno dobijo lepši HTC One z drugačnimi odličnimi lastnostmi ali Galaxy S4 z vsemi možnimi lastnostmi. Za isto ceno lahko dobijo tudi iPhone 5, ki ima v ZDA že zelo ustaljeno tržišče. Motorola je izdelala telefon, ki je malo pametnejši, rahlo udobnejši in kanček bolj uporaben kot ostali. Kljub temu da to ne bo nikoli izrinilo Samsunga ali Appla z vodilnih položajev, je pomemben prvi korak. Nova Motorola posluša uporabnike, ki želijo bolj osebne telefone in daljše delovanje baterije. In najbolj pomembno posluša Google, ki trdi, da reševanje dejanskih težav vodi do uspeha.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več