Varnost
21.07.2021 14:15

Deli z drugimi:

Share

Storitve obratovanja informacijsko varnostnih rešitev

Obratovanje pomeni, da zunanji izvajalec za naročnika upravlja izbrano rešitev in mu zagotavlja vidljivost.

Naročniku se ni potrebno ukvarjati s samim sistemom, temveč mu izvajalec posreduje natančno tiste informacije, ki jih potrebuje, takrat ko jih potrebuje. Storitve obratovanja tako prinašajo številne prednosti.

Glede na nivo posredovanih informacij ločimo dva modela:

  • upravljane varnostne storitve (MSS – Managed Security Services): izvajalec namesto naročnika izvaja monitoring upravljane naprave in ga obvešča o dogodkih, ki potrebujejo preiskavo znotraj upravljanega sistema.
  • upravljana detekcija in odziv (MDR – Managed Detection and Response): izvajalec izvede preiskavo zaznanih dogodkov in naročniku poroča o obravnavanih incidentih. Izvajalec ga obvesti o korakih potrebnih za remediacijo in po potrebi pri njih sodeluje.

Obratovanje poteka tako, da ima izvajalec dostop do sistema naročnika in izvaja monitoring. Incidente pregleduje in v primeru, da pride do sumljivega incidenta, odpre preiskavo.

Prednosti storitev obratovanja so:

  • monitoring 24/7,
  • hitrejša zaznava in odziv na incidente,
  • dostop in sodelovanje z visoko specializiranim tehničnim kadrom (analitiki, forenziki)
  • manjša potreba po internih kadrih,
  • finančno ugodneje od grajenje interne specializirane ekipe,
  • skalabilnost v primeru širjenja in rasti organizacije,
  • interni kader naročnika se lahko osredotoča na strateško usmerjanje varnosti in na incidente z višjim tveganjem.

Za obratovanje se organizacije najpogosteje odločajo zaradi pomanjkanja internega kadra, pomanjkanja specializiranega znanja ali potrebe po 24/7 dežurstvu. Na ta način se osredotočijo na strateško vodenje varnosti in ne porabijo vseh virov za vsakodnevne naloge. Z izbiro zunanjega partnerja za obratovanje organizacije pridobijo na odzivnosti, hitrosti in skalabilnosti.

Kaj priporočamo v Smart Comu? >>


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več