31.03.2012 11:04

Deli z drugimi:

Share

Nekaj nasvetov za več računalniške varnosti in manj skrbi

Bolje kot boste poskrbeli za varnost računalnika, manj bo možnosti za vdore in kraje podatkov.
Bolje kot boste poskrbeli za varnost računalnika, manj bo možnosti za vdore in kraje podatkov.

Verjetno nas ima večina na računalniku podatke in datoteke, za katere ne bi želeli, da bi prišli v neprave roke. Poleg tega nas večina preko računalnika dostopa do spletnega bančništva in seveda tudi do spletne pošte. Zato si nikakor ne moremo privoščiti kraje gesel, saj nam s tem malopridneži lahko povzročijo veliko škode.

Da bi svoj računalnik kar najbolje zaščitili in si tako omogočili miren spanec, moramo upoštevati nekaj osnovnih varnostnih pravil oziroma nasvetov. V tem prispevku si bomo ogledali 10 tistih, katere lahko prištevamo med najpomembnejše ter jih lahko in tudi mora upoštevati vsak uporabnik. Večino jih mnogi med vami verjetno že poznate in se vam mogoče zdijo samoumevni, toda vseeno je prav, da si kljub temu vsake toliko časa osvežimo spomin.

1. Uporabljajte protivirusni program

Protivirusni program je osnovna zaščita pred nadležnimi in škodljivimi računalniškimi virusi. Ti se lahko prenašajo tako preko elektronske pošte in prenosov z interneta, kot tudi preko lokalnih mrežnih povezav in priljubljenih USB ključkov ali zunanjih diskov. Ker načinov za širjenje virusov ni malo, se boste brez protivirusnega programa težko zaščitili pred njimi, ne glede na to, kako pazljivi boste.

Na srečo so danes protivirusni programi, oziroma varnostni paketi, že vključeni v naročnino pri večini ponudnikov širokopasovnega dostopa do spleta. Domači uporabniki pa si lahko prenesete tudi katerega izmed brezplačnih protivirusnih programov, kot so AVG Anti-Virus Free, avast! Free Antivirus, Comodo Antivirus, Avira AntiVir Personal in Panda Cloud Antivirus.

Še tako kvaliteten protivirusni program pa vam ne bo koristil, v kolikor ga ne boste redno posodabljali. Ker na to radi pozabimo, se prepričajte, da imate v nastavitvah obkljukano možnost samodejnega posodabljanja.

2. Bodite posebej pozorni pri prenosu datotek s speta

Za hekerje, ki vam želijo vdreti v računalnik in vanj namestiti škodljivo programsko opremo, je najenostavneje, če vas prepričajo, da to storite sami. Seveda ne bodo potrkali na vaša vrata in vas prepričevali v namestitev, pač pa se poslužujejo bolj premetenih metod. Pogosto škodljive programe na spletu predstavljajo kot koristne pripomočke, denimo ohranjevalnike zaslona, aplikacije za klepet in pripomočke za vzdrževanje računalnika. Uporabnik za tem prenese in namesti program, ki pa poleg tistega, čemur naj bi bil namenjen, na skrivaj namesti še nekaj programske kode, ki je niste hoteli in si je vsekakor ne želite. Nekateri od teh programov prikazujejo nadležne oglase, drugi hekerjem sporočajo podatke o vašem računalniku, nekateri pa jim celo omogočajo dostop do vašega računalnika.

Zaradi tega je pomembno, da programe prenašamo le iz zaupanja vrednih spletnih strani. V kolikor smo v dvomih ali je neka spletna stran vredna zaupanja in ali je program, ki ga oglašujejo, res tisto kar naj bi bil – pa bolje, da ga za vsak primer ne prenesemo in ne namestimo.

3. Nikar slepo ne zaupajte elektronski pošti

Zaupate svoji partnerici ali partnerju? Pa svoji mami? Na to ste, upam, odgovorili z da. Toda v primeru elektronske pošte stvar zaupanja ni tako enostavna. Uporabnik, ki mu v “resničnem” življenju brezpogojno zaupamo, nam namreč lahko nevede, preko elektronske pošte, pošlje virus. Ti se skrivajo v priponkah pošte, ki jo pošiljatelj nič hudega sluteč posreduje dalje in tako okuži še druge.

Še ena nevarnost, ki preži na uporabnike elektronske pošte pa so lažna sporočila, ki so videti, kot da je pošiljatelj katero izmed velikih podjetij (denimo Google) ali vaša banka. V teh sporočilih uporabnike navadno pozivajo, naj jim zaradi tega ali onega razloga pošljejo uporabniški račun in geslo, drugače bodo prisiljeni izbrisati njihov račun. Nekateri uporabniki jim potem pošljejo svoje podatke, kar malopridneži za tem uporabijo za vdor v njihove poštne račune ali celo v spletno bančništvo. Čeprav so tam na srečo stvari zanje nekoliko bolj zapletene, saj potrebujejo še osebni digitalni certifikat uporabnika.

Nauk zgodbe je torej, da nikakor ne zaupajte elektronski pošti, tudi če zaupate pošiljatelju. Sploh v kolikor pošta vsebuje sumljive priponke, še posebej take s končnico .exe.

4. V kolikor se vaš računalnik obnaša nenavadno, raziščite, za kaj gre

Vaš računalnik nenadoma deluje počasneje? Je videti, kot da konstantno piše po disku ali bere z njega? Se pojavljajo nenavadna sporočila o napakah? Se prijatelji pritožujejo, da so od vas dobili sumljiva elektronska sporočila?

Vse te in še ostale potencialne sumljive stvari je potrebno raziskati in ugotoviti vzrok. Saj je možno, da je do njih prišlo zaradi okužbe računalnika. V tem primeru ne odnehajte, dokler stvari ne pridete do dna, da ne bo mali problemček postal velik problem. Za začetek se prepričajte ali je vaš protivirusni program posodobljen in zaženite preiskavo celotnega računalnika. To bo verjetno trajalo kar nekaj časa, zato se lahko medtem odpravite na sprehod v naravo ali na pivo s prijatelji. Če protivirusni program ne bo našel ničesar, boste lahko skoraj z gotovostjo izključili virus in morali vzroke iskati drugje. Saj izvajate redno čiščenje in defragmentiranje diska, mar ne?

5. Z geslom zaščitite administratorski uporabniški račun

V gospodinjstvu ali pisarni, kjer je veliko ljudi, ki po možnosti uporabljajo isti računalnik, je še toliko večja možnost, da nekdo od njih hote ali nehote namesti virus ali drugo škodljivo programsko opremo. Lahko vam tudi nehote spremeni nastavitve računalnika, kar zna biti pogosto zelo neprijetno. Da bi se zaščitili pred temi potencialnimi nevšečnostmi, administratorski račun zaščitite z geslom. Tako bodo do njega imeli dostop le tisti, ki poznajo geslo. Torej čim manj ljudi. Raje za vsakega uporabnika naredite svoj uporabniški račun. V primeru, da računalnik uporablja veliko različnih uporabnikov, pa lahko zanje naredite tudi en uporabniški račun, ki ga bodo potem uporabljali vsi. Seveda na tem računu ne pozabite nastaviti pravic uporabnikov. Če ni res nujno, naj ti nimajo dovoljenja za namestitev programov, saj se boste na ta način lahko izognili mnogim potencialnim nevarnostim. Ne pozabite se tudi odjaviti, ko boste delali na administratorskem računu, drugače seveda ustvarjanje več računov, nima smisla.

6. Redno izdelujte varnostne kopije podatkov

Si predstavljate, da nekega dne izgubite vse podatke na vašem računalniku? Bodisi zaradi udara strele, okvare diska, virusa ali kakega drugega vzroka. Razlog tu niti ni pomemben, kar je pomembno, so posledice. Izgubljeni pomembni dokumenti in fotografije. Tega si gotovo ne želi nihče izmed nas. Zaradi tega je redno, preventivno izdelovanje varnostih kopij izjemnega pomena. Obstaja več načinov izdelave varnostnih kopij, tu naj omenim le dva, ki se ju bo posluževala večina uporabnikov. In sicer je govora o izdelavi varnostnih kopij na DVD ali zunanjo shrambo podatkov, denimo na zunanji USB disk. Prva možnost je v primeru, da imate manjšo količino podatkov cenovno nekoliko ugodnejša, drugače pa se vsekakor bolj splača imeti kopijo podatkov na zunanjem disku, ki je mnogo prostornejši in tako veliko bolj priročen. Obstajajo pa tudi spletni servisi za shranjevanje podatkov. Eden izmed njih je denimo Mozy.

7. Pazite na svoje otroke

Danes otroci že zelo zgodaj pričnejo uporabljati računalnike in s tem tudi internet. S čimer pa so avtomatično soočeni tudi s pastmi, ki jih prinaša svetovni splet. Sami se jih še ne zavedajo, zato morate bit nanje toliko bolj pozorni straši. Otroci v svoji mladostni radovednosti namreč mimogrede zagrešijo kako neumnost.

Eden izmed načinov za zaščito otrok je namestitev posebnega programa za starševski nadzor, ki naj bi jim preprečeval obiskovanje spletnih strani, ki niso primerne zanje. Toda tudi ti programi ne nudijo 100 % zaščite, poleg tega pa so otroci bistri in slej ko prej najdejo način, kako jih zaobiti. Najenostavnejši način za zaščito vaših otrok pred pastmi interneta je zato fizični nadzor. To se mogoče sliši zelo težko, vendar je to moč zelo enostavno doseči s tem, da računalnik namesto v otrokovo sobo, namestimo v dnevno sobo ali kuhinjo. Torej v prostor, kjer se večinoma nahajamo. Na ta način bomo imeli otroka in njegovo početje na računalniku skoraj ves čas pod nadzorom.

Ena izmed metod je tudi, da v brskalniku preverimo zgodovino brskanja. Toda večina otrok bo kmalu ugotovila, da je to možno izbrisati ali v brskalniku vklopila zasebno brskanje, ki ne beleži zgodovine.

Kot smo videli, je torej otrokovo brskanje po spletu zelo težko 100 % nadzorovati, zaradi tega je zelo pomembno, da se z njimi pogovorimo in jim čim bolje predstavimo pasti, ki jih čakajo na spletu ter možne posledice neodgovornega ravnanja.

8. Ne uporabljajte istega gesla na več spletnih straneh

Gotovo ste že slišali za vdore na različne spletne strani in krajo uporabniških imen ter gesel. Če gre za kako nepomembno spletno stran, kjer s tem ne morejo narediti veliko škode, se nam to mogoče ne zdi nič hudega. Toda ali je res tako? Večina ljudi namreč eno uporabniško ime in geslo uporablja na več spletnih straneh. Torej, če napadalci vdrejo na eno izmed teh spletnih strani in od tam ukradejo vaše uporabniško ime in geslo, ju bodo lahko uporabili tudi na drugih spletnih straneh kjer jih uporabljate. Oseba tako lahko uporablja isto uporabniško ime in geslo na spletnem forumu, elektronskem poštnem naslovu in računu PayPal. Če napadalci vdrejo na strežnik, kjer je spletni forum in tam pridobijo uporabnikovo geslo, ga torej lahko uporabijo tudi za dostop do elektronske pošte in PayPal računa. To pa nenadoma ni več tako nedolžno.

9. Šifrirajte datoteke z občutljivimi oziroma pomembnimi podatki

Kljub vsem varnostnim ukrepom se še vedno lahko pripeti, da napadalci vdrejo v vaš računalnik. V tem primeru je “zadnja obrambna črta” ravno enkripcija oziroma kodiranje občutljivih podatkov. Skoraj vse verzije operacijskega sistema Windows že imajo vgrajeno orodje za kodiranje, do katerega lahko dostopimo na zelo preprost način. Z desnim miškinim gumbom kliknemo na datoteko ali mapo, ki jo želimo kodirati in v meniju, ki se odpre, izberemo možnost “Lastnosti”. Za tem v oknu, ki se odpre spodaj desno, izberemo možnost “Dodatno” in v “Atributi stiskanja ali šifriranja” obkljukamo možnost “Zaščiti podatke s šifriranjem vsebine”. Vaši podatki so sedaj šifrirani,vi pa ne pozabite na zunanji medij izvoziti šifrirnega ključa, saj ga boste potrebovali, če boste šifrirane datoteke prenesli na drug računalnik in jih boste tam želeli odpreti.

V primeru, da iz kakršnega koli razloga ne zaupate Microsoftovi enkripciji podatkov pa je na internetu moč najti tudi druge, brezplačne programe. Denimo TrueCrypt.

10. Ne pozabite na požarni zid

Za protivirusne programe lahko rečemo, da je med dobrimi in slabimi velika razlika. Za požarni zid to na srečo ne velja v tolikšni meri. Tako bo že tisti, ki je vključen v operacijski sistem Windows, dovolj za večino uporabnikov, predvsem zaradi svoje enostavnosti za uporabo. Poskrbite le, da bo vklopljen. Tudi nekateri protivirusni programi, predvsem tisti, ki ponujajo celoten varnostni paket, vključujejo požarni zid. V tem primeru priporočamo, da uporabite tega, če ne zaradi drugega, ker navadno vključuje nekaj naprednejših možnosti. Obstajajo pa tudi odlični, za domače uporabnike brezplačni požarni zidovi, denimo ZoneAlarm Free Firewall, Comodo Internet Security in Outpost Firewall Free.

Poleg tega pa požarni zid najdemo še v skorajda vsakem usmerjevalniku, ki tako nudi dodatno zaščito.

V kolikor boste upoštevali naštete varnostne napotke, se boste gotovo lahko izognili večini groženj, ki prežijo na vas in na vaš računalnik. V kolikor pa imate kakšno vprašanje ali pa bi želeli svoje izkušnje deliti tudi z drugimi uporabniki pa ste vsekakor zelo dobrodošli na spletnem forumu Računalniških novic.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več