Operacijski sistemi
Facebook
Instagram
08.05.2021 08:37

Deli z drugimi:

Share

Facebook in Instagram Applovim uporabnikom grozita z zaračunavanjem uporabe aplikacije

Facebook in Instagram nujno potrebujeta podate uporabnikov in jim celo grozita z zaračunavanjem uporabe aplikacij, če jima podatkov ne bodo dali. Z verzijo operacijskega sistema iOS 14.5 morajo aplikacije vsakega uporabnika prositi za dovoljenje, da jim lahko sledijo iz aplikacije v aplikacijo.

Facebook in Instagram uporabnikom grozita, da bodo za uporabo njihovih storitev morali plačevati. Vendar le, če uporabniki ne bodo dovolili, da jim družbeni omrežji sledita iz aplikacije v aplikacijo po namestitvi operacijskega sistema iOS 14.5.

Po izidu posodobitve iOS 14.5 morajo vse aplikacije svoje uporabnike prositi za dovoljenje, preden jim lahko sledijo med aplikacijami in spletnimi stranmi. Za podjetja, kot je Facebook, to seveda pomeni grožnjo za njihov prihodek od oglaševanja, zaradi česar se zdaj na vse kriplje trudijo, da bi jim ljudje dovolili, da jim sledijo.

Facebook je v uradni objavi na spletni strani zapisal:

“Da bi se ljudje lahko lažje odločili, poleg Applovega ekrana prikazujemo tudi našega. Prikazano bo več informacij o tem, kako uporabljamo personalizirane oglase, s čimer podpiramo majhna podjetja in omogočamo brezplačno uporabo aplikacij. Če sprejmete pogoje Facebooka in Instagrama, se oglasi, ki jih vidite na teh družbenih omrežjih, ne bodo spremenili. Če ne sprejmete pogojev, boste še vedno videli oglase, le da ti ne bodo enako relevantni za vas. S tem, ko se strinjate s pogoji, Facebook ne bo zbiral novih podatkov o vas. To samo pomeni, da lahko uporabnikom še naprej nudimo boljšo izkušnjo.”

Kot lahko vidimo v zgornjem čivku lahko uporabniki “pomagamo ohraniti brezplačni Facebook/Instagram” z dovoljevanjem oglasov. To bi lahko hkrati pomenilo tudi to, da če ne sprejmemo oglasov, lahko pričakujemo, da nam bosta Instagram in Facebook uporabo družbenih omrežij zaračunala. Trenutno sicer še ni najbolj jasno, kako bi bilo to izvedljivo, glede na to, da Facebookov poslovni model bazira na oglasih in prihodkih, ki nastajajo iz tega naslova.

Poleg tega velja omeniti še to, da pravila Apple App Store trgovine prepovedujejo aplikacijam zaračunavanje uporabe v zameno za sledenje. Tudi tukaj ni jasno, ali Facebook in Instagram to pravilo kršita, sta pa zagotovo blizu meji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več