Facebook
09.04.2021 11:28

Deli z drugimi:

Share

Kako preveriti, če ste bili med žrtvami zadnjega vdora v Facebook?

Hekerji prišli do podatkov 533 milijonov Facebookovih uporabnikov in mi smo se odločili, da vam pomagamo preveriti, če ste bili žrtev vdora. Preberite si kako preveriti in kaj storiti, če ste slučajno bili udeleženi.

Do zdaj ste verjetno že vsi zasledili, da je prišlo do velikega vdora v Facebook, v katerem so nepridipravi prišli do podatkov 533 milijonov uporabnikov iz 106-ih držav. Telefonske številke, Facebook ID-ji, rojstni podatki in še nekaj drugih kategorij podatkov je bilo tarča hekerjev.

Kako preveriti, ali ste bili del vdora?

Obstaja kar nekaj različnih naslovov, na katerih lahko preverite, ali so bili med zlorabljenimi podatki tudi vaši. Ena najbolj znanih spletnih strani, ki spremlja hekerske vdore, je Have I Been Pwned. Preprosto kliknite na povezavo in vnesite svoj elektronski naslov. Ugotovili ne boste samo, ali ste bili udeleženi v zadnji Facebookov vdor, temveč tudi, ali ste bili kdajkoli del kakšnih drugih hekerskih napadov.

Medtem ko je v času pisanja članka možno preverite udeležbo v hekerskih vdorih zgolj preko elektronskega naslova, je Troy Hunt, ustvarjalec spletne strani Have I Been Pwned, razmišljal, ali vključiti tudi iskanje po telefonski številki:

Če želite preverite še tudi telefonsko številko, spletni tehnološki portal Gizmodo predlaga orodje, katerega je ustvarila spletna stran The News Each Day. Ta nam podobno kot zgoraj Have I Been Pwned omogoča, da z vnosom telefonske številke preverimo vpletenost v morebitne napade. Opozoriti pa vas moramo, da ta spletna stran ni tako znana in razširjena, kar pomeni, da dokler ne bomo o njej vedeli več, predlagamo, da ostanete pri bolj preverjenih alternativah.

Kaj storiti, če so naši podatki bili del vdora?

Prvi korak je menjava zlorabljenih gesel, priporočamo vam celo uporabo “password managerja”, s katerim lahko ustvarite in upravljate z unikatnimi gesli na vseh krajih, kjer te uporabljate. Na tak način se tudi dodatno zaščitite, saj bo vsako spletno mesto imeli svoje, močno geslo. Drugi pomemben korak zaščite je uporaba dvofaktorske avtentikacije. Zadnji korak pa je, da spremljate vsaj tiste najbolj pomembne in največje hekerske vdore.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več