Avtomoto
16.10.2024 14:00
Posodobljeno 9 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Pešec – Bodi viden, bodi previden!« – poostren nadzor nad pešci in vozniki

V teku je nacionalna preventivna akcija »Pešec – Bodi viden, bodi previden!«, ki poteka do te nedelje. Med akcijo bo Policija izvajala poostren nadzor nad pešci in vozniki.
Do te nedelje poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki jo organizirata Agencija za varnost prometa (AVP) in Policija.
Do te nedelje poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki jo organizirata Agencija za varnost prometa (AVP) in Policija.

Do te nedelje poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki jo organizirata Agencija za varnost prometa (AVP) in Policija. Akcija ozavešča o ranljivih udeležencih v prometu, kot so pešci, in sicer predvsem v obdobju, ko se dnevi krajšajo in je vidljivost na cestah slabša. V sklopu akcije bo AVP po Sloveniji  občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelila 11.000 odsevnikov in zloženk ter 1.000 plakatov, ki opozarjajo na pomen vidnosti in varnosti pešcev. Osnovnošolci bodo znova sodelovali v akciji pisanja pisem »Bodi viden, bodi previden«, kjer v pisemcih svoje znance in prijatelje nagovorijo k večji vidnosti in varnosti v prometu.

Med akcijo bodo različne preventivne aktivnosti izvajale tudi nevladne organizacije ter več kot 107 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. »Namen akcije je voznike motornih vozil, koles, e-koles in e-skirojev opozoriti, naj bodo med vožnjo še posebej pozorni na pešce, zlasti v bližini prehodov za pešce ter na območjih, kjer je prisotnost pešcev pričakovana. Pešci pa so prav tako dolžni spoštovati cestnoprometna pravila, uporabljati površine, namenjene hoji, in v temnejšem delu dneva obvezno nositi odsevna telesa ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Opozarjamo tudi na motilce pozornosti, kot so mobilni telefoni in slušalke, ki lahko pešcem odvračajo pozornost od prometa in povečajo tveganje za nesreče,« je povedala mag Simona Felser, direktorica Agencije za varnost prometa.

Zaradi preventivnih ukrepov danes med pešci veliko manj žrtev

V 70 % primerov pešce kot povzročitelji nesreč ogrožajo vozniki motornih vozil. Med najpogostejšimi prekrški pešcev so nepravilno prečkanje vozišča in neupoštevanje rdeče luči na semaforju. Pred dvajsetimi leti je na slovenskih cestah letno življenje izgubilo okrog 250 pešcev. Zaradi različnih preventivnih ukrepov je ta številka danes veliko manjša, vendar v AVP pozivajo k nadaljnjim skupnim prizadevanjem za dodatno izboljšanje varnosti. Do 30. septembra 2024 se je na slovenskih cestah zgodilo 374 prometnih nesreč z udeležbo pešcev, pri čemer so življenje izgubili 4 pešci, 65 jih je bilo huje in 282 lažje telesno poškodovanih. Za primerjavo, lani je v primerljivem obdobju v 405 prometnih nesrečah umrlo 6 pešcev, 60 jih je bilo huje poškodovanih, 315 pa lažje. V celem letu 2023 je bilo 589 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, 12 jih je umrlo, 85 je bilo huje poškodovanih.

Poziv pešcem, da naj bodo vidni vse leto

Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa pogosto spolzke zaradi vremenskih razmer. Letos bomo uro prestavili nazaj v noči iz 26. na 27. oktober 2024. Takrat se bo popoldne začelo temniti že okoli 17. ure. V teh mesecih preživimo velik del dneva v temi, zato AVP po Sloveniji razdeljuje 11.000 odsevnikov, da bi pešci postali bolj vidni. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 40 km/h, pešca v temnih oblačilih opazi šele na razdalji 26 metrov, v svetlih oblačilih do 38 metrov, medtem ko odsevni trak omogoča, da pešca opazijo na razdalji do 136 metrov.

Od leta 2019 do konca septembra 2024 je 29 pešcev umrlo v temnem delu dneva, kar je več kot 42 % vseh primerov. Za varnost pešcev je ključnega pomena, da vedno nosijo odsevna telesa, kot so kresničke, trakovi ali brezrokavniki v mraku ali slabši vidljivosti. Torej povsod, v prometu, na sprehodu in med tekom. Svetla oblačila tudi prispevajo k večji vidnosti, a veliko kasneje kot v kombinaciji z odsevnim predmetom. Tudi kolesarji in e-skiroji morajo v mraku in slabih vremenskih razmerah uporabljati obvezna svetila in odsevna telesa na kolesu. Poskrbite tudi za varnost svojega štirinožnega prijatelja, na voljo so že odsevne oprsnice, ovratnice in trakovi za pse. S strani voznikov je ključna prilagojena hitrost vožnje in pozornost do ranljivih udeležencev v prometu, s strani pešcev pa samozaščitno ravnanje. Pomembno je, da predvsem otroke in starejše poučimo o opremi, pravilni hoji in varnem prečkanju ceste v mraku, ponoči in ob slabši vidljivosti v primeru dežja, snega in megle.


Akcija bo vključevala različne aktivnosti

Za spodbujanje varne mobilnosti otrok je AVP pripravila učno gradivo z naslovom Učenec pešec, namenjeno učiteljem in učencem prvega triletja osnovne šole. Namen akcije pisanja pisem »Bodi viden, bodi previden« je spodbuditi učence, da postanejo ambasadorji prometne varnosti ter s pomočjo pisnega izražanja delijo ključna sporočila s svojimi najbližjimi, babicami, dedki, prijatelji in znanci. V svojih pismih otroci navadno poudarijo pomen svetlih oblačil in odsevnih teles, zlasti v času zmanjšane vidljivosti ob mraku in megli. Na različnih lokacijah po Sloveniji je bil že večkrat predstavljen šotor Vidko. Vidko je prenosljiv napihljiv šotor, v katerem lahko vsak udeleženec dogodka na jasen in preprost način preveri uporabo odsevnih teles v temačnem okolju. Z njim želijo prikazati in poudariti pomen uporabe odsevnih predmetov in upoštevanje temeljnih pravil za večjo varnost pešcev.

Policija bo nadzirala in svetovala

Med akcijo bo Policija izvajala poostren nadzor nad pešci in vozniki. Posebno pozornost bodo namenili pravilnemu prečkanju vozišč, uporabi odsevnikov, pravilni strani hoje ter kršitvam voznikov, kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in neprilagojena hitrost. Policisti bodo sodelovali tudi pri preventivnih aktivnostih za ozaveščanje pešcev o varnem vedenju v prometu.


Za lastno varnost pešci upoštevajte naslednje napotke:

  • Uporabljajte površine, namenjene hoji pešcev, kot so pločniki, hodniki, prehodi, podhodi in nadhodi. Če teh površin ni, hodite ob levem robu vozišča v smeri hoje.
  • Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona, saj raziskave kažejo, da to lahko zmanjša pravočasnost in ustreznost vaših reakcij za kar 60 %.
  • Preden prečkate cesto, se vedno prepričajte o varnosti. Obvezno poglejte levo, desno, nato spet levo, preden stopite na vozišče.
  • Uporabljajte prehode za pešce. Na semaforiziranih prehodih počakajte na zeleno luč za pešce, medtem pa ponovno preverite promet (levo, desno, levo). Na nesemaforiziranih prehodih bodite posebej pozorni na bližajoča se vozila in počakajte, da se popolnoma ustavijo. Vzpostavite očesni stik z voznikom in dvignite roko.
  • Vidnost pomeni varnost. Ponoči, v mraku ali ob zmanjšani vidljivosti nosite odsevnik na vidnem mestu, na strani telesa, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbite z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih pripomočkov (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, svetilka).
  • Kresničko obesite za pas ali žep, tako da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko osvetlijo avtomobilski žarometi.
  • Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje, poleg odsevnika, okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.
  • Odrasli, ki ob cesti spremljajo otroke, naj jih držijo za roko na zunanji strani, stran od cestišča.
  • Na avtocesti se nikoli ne zadržujte izven vozila ob cestišču, saj je to izredno nevarno. V primeru izrednega dogodka poskrbite za svojo varnost: vozilo ustavite na odstavnem pasu, vklopite vse utripalke, oblecite odsevni telovnik, zavarujte mesto dogodka z varnostnim trikotnikom in se čim prej umaknite na varno mesto za zaščitno ograjo. Nato pokličite pomoč.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več