Računalništvo, telefonija
Telefonija
Slušalke
12.10.2024 13:00

Deli z drugimi:

Share

Test slušalk Google Pixel Buds Pro 2 – ob prvem znižanju bi jih kupil

Medtem ko je spomin na novi Google Pixel 9 Pro XL še vedno svež, sem svet glasbe izkusil skozi slušalke Google Pixel Buds Pro 2.

Prvotne so izšle pred dvema letoma, v tem času pričakujemo, da je generacijski preskok opazen. Specifikacije obeh sem postavil eno ob drugo in vsaj na papirju je to to, kar pričakuješ po dveh letih razvoja. Kaj pa pravi realna uporaba?

PrednostiSlabosti
Dober zvokVisoka cena
Lahke in udobneManjkata kodeka LDAC in AptX
Enostavne za upravljatiZa napredne funkcije potrebuješ telefon Pixel
AI funkcije so bonus 
Nadpovprečna baterija 
Razmeroma dober ANC 

Google Pixel Buds Pro 2 cena?

  • Google Pixel Buds Pro 2: okoli 250 €

V Sloveniji jih še nisem zasledil, na Amazonu se prodajajo za 245 €.

Google Pixel Buds Pro 2 – lahke, udobne in premišljeno zasnovane

Google Pixel Buds Pro 2 so v-ušesne slušalke, torej imajo ovalen čepek, ki se zasidra v ušesa. Stebla ni, kar bi olajšalo upravljanje, marsikdo pa prisega ravno na to obliko. So izredno lahke (vsak čepek dobre 4 grame) in premišljeno zasnovane za udobje in odlično prileganje. Poleg tega, da se že čepek privzeto dobro prilega ušesom (menjaš lahko velikost silikonskega nastavka), ima vsak na vrhu še kot nekakšno plavut, ki se prime notranjega dela ušesne mečice. Nekateri čepek tudi zavrtijo, vendar so se mi slušalke bolje prilegale, če se je plavut dotikala zunanjega dela ušesne mečice in ne zgornjega dela.

Tako kot pri Samsung Galaxy Buds3 Pro moraš paziti, da s prstom ne prekriješ zgornjega mikrofona, ker se lahko sproži glasen piskajoč zvok, kar je zelo nadležno, ko imaš slušalko tako blizu ušesa. Zakaj ta funkcija obstaja, težko rečem.

Slušalke se zelo dobro držijo ušes in so odličen športni spremljevalec. Med tekom jih boste morda morali le na vsake dva kilometra potisniti malo globlje, da bo odpravljanje hrupa optimalno. Ko sem bral knjigo oziroma »prčkal« po telefonu na boku, so ostale na mestu. Tudi med fitnes vadbami. Zaradi ocene IP54 jih lahko brez težav uporabljaš, ko si premočen ali ko te ujame naliv. Ne uporabljajte jih med tuširanjem, če ste slučajno o tem razmišljali.

Polnilna škatlica (tudi bolj ovalna) nima enake zaščite, »zgolj« IPX4, kar pomeni, da je odporna na enake vodne napore, prah in ostali delci pa so lahko motilec. Večji motilec pa se mi zdi bela barva. Ker škatlico običajno nosim v žepu hlač ali jakne, se bojim, da bi se škatla lahko »napojila« z barvo hlač ali jakne, še posebej, če bi bil premočen. Med testiranjem je bilo v vse v redu, le kakšen madež je bil hitreje viden na belem ozadju.

Polni se lahko žično ali brezžično, slušalke se v ohišje pritrdijo z magneti. Moraš paziti pri vstavljanju slušalk nazaj, ker magnet lahko sprejme napačno slušalko, vendar se pokrov ne bo zaprl. Zadaj je gumb za seznanjanje, spodaj pa še zvočnik za iskanje škatlice z aplikacijo Poišči mojo napravo (in ne znotraj aplikacije Buds). Če bo zagozden pod goro vzglavnikov, ga malce težje slišiš, drugače pa dela dobro.

Vrhnja površina čepkov je tudi površina za geste oziroma ukaze za spreminjanje skladb, premor/nadaljevanje, preklapljanje med transparentnim načinom, odpravljanjem hrupa ali popoln izklop teh funkcij, sprejem klica in nadziranje glasnosti (poteg levo/desno in ne gor/dol).

Zvok dobro uravnotežen, noben ton ni preveč izpostavljen

Če so iskali univerzalen zvok, ki je všeč večini, mislim, da so ga kar zadeli. Basi so močni, a ne preveč, visoki toni so dobro izpostavljeni, a spet ne do neba. Zdi se mi, da je to zvok, ki bo marsikomu ustrezal, še vedno pa se lahko poglobiš v izenačevalnik v aplikaciji in si zvok prilagodiš po svojem okusu.

Uravnoteženost zvoka pomeni, da niso mojstrice za en dotičen žanr, ampak dobro zvenijo od popa do rocka. Pri Legends Never Die (Against the Current) sem se lahko zibal ob prijetno uglašenih visokih tonih, še posebej ko sem ročno posegel v izenačevalnik, pri New Born (Muse) pa ob zmernem basu, ki mi ni prerešetal lobanje.

Med kodeki podpira AAC (256 kbps), avdiofili bodo pogrešali AptX in LDAC za še malenkost boljšo kakovost, večina uporabnikov pa se niti ne zaveda obstoja takšnih ali drugačnih kodekov.

Odpravljanje hrupa iz okolice (ANC) je čisto dober, ko je govora o utišanju domačih zvokov, na primer hladilnika, ropot posode, pogovor drugih v gospodinjstvu in podobno, malce slabši pa pri zunanjih zvokih. Na kolesu (ali skiroju) zvok močnejšega vetra ali pa mimoidočega vlaka vseeno vpliva na izkušnjo poslušanja, ni pa tako kritično, da bi žugal čez Google.

Google Pixel Buds Pro 2 imajo funkcijo samodejnega preklopa med transparentnim načinom in ANC-jem. Lahko je uporaben, če ste večkrat v situaciji oziroma okolju, ko do vas nekdo pristopi, na primer v pisarni, vlaku ali kavarni. Doma pa je bolj nadležno kot uporabno. Če sem bil s partnerko na kavču, ona na telefonskem klicu, jaz pa v svojem glasbenem svetu, sem se moral odmakniti nekoliko stran, če nisem želel konstantnega preklapljanja. Funkcijo lahko izklopiš, vendar sem bil prelen, da bi zagnal aplikacijo.

Jasnost in kakovost telefonskega klica je zelo dobra. Vsak čepek ima tri mikrofone, v navezi z Google Pixel telefonom pa lahko izkoristiš še funkcijo Clear Calling, ki dodatno odpravi hrupe iz okolice, in je razlika tudi dejansko očitna.

Ko sem že ravno pri Google telefonih, vpetost v Google ekosistem ni pogoj za uporabo novih slušalk Google Pixel Buds Pro 2, je pa priporočljivo. Ne samo zaradi omenjene klicne funkcije, ampak tudi zaradi umetne inteligence Gemini, s katero na primer lahko izkoristiš funkcijo prevajanja v živo (slovenščina ni podprta). Z umetno inteligenco se lahko tudi v živo pogovarjaš, na primer vprašaš jo lahko o zgodovini Ljubljane, mnenje o novih slušalkah Buds Pro 2 in podobno. V tem je zelo dobra, porabiš pa jo lahko tudi za načrtovanje opomnikov (pred tem moraš povezati aplikacijo Workspace), predvaja ti lahko poljubno glasbo iz YouTube Music, ne more pa ugoditi zahtevi, da odpre video v YouTubu. Skratka, za čisto brezročno upravljanje je Gemini Live lahko uporabna funkcija. Pogovarjati se moraš v angleščino, slovenščine ne pozna. Če mu boste rekli Ljubljana, bo razumel, težave pa ima z besedami s šumniki.

Povezuješ se lahko z več napravami hkrati in ne samo z Googlovimi napravami, kot na primer vztraja Samsung.

Baterije je nadpovprečna, 8 ur z vklopljenim ANC-jem in na približno 50 % glasnosti. Brez odpravljanja hrupa do 12 ur, s polnilno škatlico pa do 30 oziroma dobrih 40 ur (brez ANC-ja). Če tako kot jaz, radi glasneje poslušate glasbo, pričakujte okoli 6 ur avtonomije, kar je še vedno odlično.

Naj se tako nadaljuje

Trg slušalk je pester za potrošnike. Čisto v vsakem rangu imamo ogromno dobre izbire. Google Pixel Buds Pro 2 ima močno konkurenco, ki pa se je ne rabi pretirano bati. Za približno enako ceno (250 €) dobiš tudi slušalke Samsung Galaxy Buds3 Pro, Sony WF-1000XM5, Sennheiser Momemtum 4, Apple Airpods Pro 2, ki pa so sedaj tudi slušni aparat.

Kaj bi izbral? Marsikaj bi bilo odvisno, katere bi bile v tistem trenutku znižane. Ker moj dnevni spremljevalec ni Samsung telefon, bi na rep postavil Samsungove. Na vrh bi po vsej verjetnosti uvrstil Sonyjeve, na drugem mestu pa bi že lahko bile Googlove, še posebej, ker nisem še uspel testirati Applovih in slušalk ostalih znanih proizvajalcev.

V višjem rangu so potem še slušalke Bose (QC Ultra …), ki naj bi kraljevale po zvoku in odpravljanju hrupa, vendar je tudi cena skoraj dvakrat višja.

Skratka, Google Pixel Buds Pro 2 so slušalke, ki bodo razveselile marsikoga, četudi ni član Googlovega ekosistema.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že več kot 20 let. Od ustanovitve leta 2003 smo postali zanesljiva podpora že več kot 15.300 poslovnim uporabnikom, ki spremembe ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več