Računalništvo, telefonija
Projektorji
Triki in nasveti
10.10.2024 09:00
Posodobljeno 10 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test projektorja Xgimi Halo+. Dober za domači kino

Še en projektor za domače filmofile, ki so naveličani televizorjev oziroma bi si radi popestrili filmske večere.

Xgimi Halo+ je na trgu že tri leta in čeprav je proizvajalec medtem predstavil druge projektorje, pred kratkim tudi Mogo 3 Pro, ima Halo+ očitno še vedno dovolj dobre lastnosti, da se je obdržal v prodaji. Postavil sem ga v spalnico in preveril, ali je po treh letih še vedno dobra izbira, medtem pa mi je pomagal, da sem nadoknadil vse zamujene serije in filme.

PrednostiSlabosti
Dobra slikaNetflix privzeto ni podprt
Zelo dober zvokDokaj visoka cena za tri leta star projektor
Tih, lahek in prenosljiv 
Samodejno prilagajanje slike 
Solidna baterija 
Google TV 

Xgimi Halo+ cena?

Ponekod se še vedno prodaja po prvotni ceni (790 €), na spletni strani Xgimi pa je trenutno znižan na 589 €.

Preprost, prenosljiv in enostaven za uporabo

Je majhen, lahek (1,7 kg) in prenosljiv, čeprav sem za lažje prenašanje pogrešal ročaj. Dvomim pa, da bi ga pogosto premikal, saj je premalo svetel za zunanjo rabo ali pa za uporabo ob oknu na močan sončni dan. 900 ANSI lumnov je dovolj svetlo, da je projektor lahko izpostavljen zmerni svetlobi, čeprav boste ob tem morali zmanjšati velikost slike, da vas slabša svetilnost ne bo motila.

Zato sem ga tudi večinoma uporabljal v temni spalnici, kjer svetilnost nikoli ni bila pod vprašajem. Zunaj, z izjemo nočnega gledanja, projektorja ne boste uporabljali. Če imate prostor na terasi ali ga mislite vzeti s seboj na kampiranje, vam bo v pomoč vgrajena baterija, zaradi katere ne boste panično iskali vtičnico. Zdrži dobri dve uri (pri 50 % svetilnosti), kar je dovolj za ogled povprečno dolgega filma. Je pa svetilnost slabša, če boste uporabljali baterijo.

Xgimi Halo+ je 1080p (1920 x 1080) projektor, vendar lahko sprejema vsebino v 4K ločljivosti, ki jo potem ustrezno pretvori. Temelji na slikovnem čipu DLP (angl. Digital Light Processing) in rdečem, zelenem, modrem, modrem (RGBB) viru svetlobe. Dodatna modra pomaga pri izboljšanju svetilnosti. Življenjska doba je ocenjena na 25.000 ur.

Opremljen je z vsemi orodji za samodejno popravljanje slike, ostrine, prilagajanje zaslona in popravljanje trapeza. Ko zazna objekt pred lečo, samodejno prilagodi sliko. Skratka, projektor vklopiš, usmeriš v steno ali platno, vse ostalo pa naredi sam. Po želji lahko sam popraviš sliko, vendar je projektor dovolj spreten, da to niti ni potrebno. Nekajkrat sem mu pomagal pri ostrini, ampak ker to lahko narediš kar z gumbom na daljinskem upravljalniku, je bilo res hitro in neboleče. Ko želiš preklopiti nazaj na samodejno ostrenje, na dnu daljinca samo premakneš stikalo.

Zazna tudi predmete na steni, ki so ujeti v kader, in ustrezno prilagodi sliko, da na primer vtičnica ali stikalo za luč ne kvari slike.

Operacijski sistem bo marsikomu znan (Google TV), vendar s kar veliko pomanjkljivostjo. Netflix od julija letos uradno ne podpira Xgimi projektorje, razen čisto najnovejših. Za tiste, ki večino vsebine uživajo preko Netflixa, je to kar velik udarec, ni pa še čisto usoden. Obstaja več obvozov.

Netflix aplikacijo si lahko naložite preko programa Desktop Manager. Ni enako, premikanje je bolj okorno, ker namesto gladkega premikanja po posameznih elementih, se vam bo na zaslonu pojavila miško, ki jo boste upravljali z daljincem. Netflix lahko tudi projicirate z drugih naprav, na primer s telefona, tablice ali prenosnika. Spet, ni idealno, ampak deluje. Zadnja možnost pa je uporaba Android TV škatlic, ki imajo Netflix licenco.

Če se ne zanašate na pretočne storitve in raje uporabljate lokalne vire (Plex, Jellyfin …), to ne bo težava. Povežete lahko tudi zunanji disk ali USB ključek, za povezovanje pa je na voljo še HDMI (eARC), 3,5-mm priključek, ni pa na voljo optičnega priključka, če boste želeli morda na ta način povezati zvočno letev.

Ni pa niti potrebna. Vgrajeni zvočniki (5W), ki jih je uglasil Harman/Kardon, so zelo dobri za domače prostore, tudi za večje dnevne prostore. Dosežejo lahko kar zavidljivo glasnost in tudi kakovost je na visokem nivoju. Podprti so standardi DTS-HD, DTS-Studio Sound, Dolby Audio, Dolby Digital, in Dolby Digital Plus.

Na izbiro je več prednastavljenih slikovnih profilov in možnost ročnega prilagajanja. Skozi lupo nezahtevnega uporabnika so barve v redu, občasno opaziš kakšen zgrešen odtenek. Nič takega, kar bi vplivalo na izkušnjo gledanja.

Skozi oči bolj zahtevnega uporabnika, ki je pozoren na podrobnosti, pa bi bile barve lahko v vseh profilih bolj natančne. Kontrasti bi lahko bili boljši, še posebej v temnih prizorih. HDR je na voljo, ampak mi iskreno večinoma ni prišel prav.

Hrup projektorja je znosen, izmeril sem v povprečju 42 decibelov, kar je podobno, kot če bi bil v tihi knjižnici.

Lahko ga uporabljate tudi za igranje iger, ampak zaradi zmernih zakasnitvenih časov ne bi priporočal tekmovalnih iger.

Xgimi Halo+ je dober projektor za celovečerce

Malce me še zmoti visoka cena  za zdaj že tri leta star projektor, če pa to odmislim, sem užival ob njegovem testiranju. Uporaba je bila sila enostavna, s sliko sem bil po ročnem prilagajanju zadovoljen, še bolj pomembno pa je, da je sistem za samodejno prilagajanje slike vse postoril namesto mene.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
prenosni projektorji mini projektorji Xgimi Halo+


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že več kot 20 let. Od ustanovitve leta 2003 smo postali zanesljiva podpora že več kot 15.300 poslovnim uporabnikom, ki spremembe ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več