Triki in nasveti
12.10.2024 09:00

Deli z drugimi:

Share

Kako v letu 2024 postati digitalni nomad?

Sanjate o tem, da bi delali kjerkoli in kadar koli želite? Razmislite o tem, da bi postali digitalni nomad! V članku pišemo o tem, kaj pomeni biti digitalni nomad in kako to postati tudi sami.

Delo in življenje, kot digitalni nomad, prinašata ogromno vznemirljivih trenutkov in fleksibilnosti. Živiš lahko praktično kjerkoli, spoznavaš nove kulture in ljudi, vse dokler imaš stabilno internetno povezavo in prenosnik.

Medtem ko se življenje digitalnega nomada marsikomu zdi sanjsko in nedosegljivo, je dobra novica ta, da s pravo mero načrtovanja lahko tudi sami postanemo digitalni nomadi.

Razmisliti je potrebno o trenutni situaciji v službi

Pomembno je, da temeljito razmislimo o trenutnem stanju in o tem, kako se bo vse skupaj spremenilo, če se odločimo, da postanemo digitalni nomad. Tukaj je par vprašanj, ki si jih je vredno takoj na začetku zastviti:

  • Ali razmišljamo o tem, da trenutno službo ali pozicijo premaknemo onkraj meja trenutne države?
  • Ali pa razmišljamo o začetku nove kariere, ki nam bo omogočila, da postanemo digitalni nomad?

Dobra novica je, da sta oba scenarija možna, seveda pa sta odvisna od določenih faktorjev.

Tranzicija trenutne vloge v okvire digitalnega nomada

Premik trenutne vloge bo najprej moral odobriti sedanji delodajalec. Ko je ta zahteva enkrat izpolnjena, se lahko osredotočimo na osebno logistiko. Pa si poglejmo nekaj glavnih stvari, na katere je potrebno biti pozoren, ko razmišljamo, da bi začeli delati v celoti na daljavo in v novem okolju:

  • Zaposlitveni status: Imate delodajalca, ali ste “freelancer”? Če ste redno zaposleni, boste najverjetneje morali dobiti odobritev delodajalca. Prijave za vizo v določenih državah zahtevajo pisno dovoljenje za delo s strani delodajalca.
  • Urnik dela in časovne razlike: Nekateri imajo to možnost, da delajo kdajkoli, spet drugi pa so primorano biti dosegljivi ob točno določenih urah. Na to je potrebno biti pozoren, saj lahko časovne razlike precej vplivajo na to, kje lahko delamo.

Postati digitalni nomad “iz nule”

Če se odločimo za spremembo kariere, da bi postali digitalni nomad, moramo biti zelo potrpežljivi, sploh na začetku. Pridobiti stranke in delo zna trajati, je pa seveda vse precej lažje, če imamo dovolj močno finančno zaledje oz. prihranke.

Tukaj so stvari, na katere moramo biti pozorni, ko iz nič postajamo digitalni nomad:

  • Izberite nišo: Vedeti moramo, kaj lahko ponudimo strankam.
  • Sestaviti je potrebno portfolijo, s katerim lahko strankam pokažemo svoje veščine in rezultate: To lahko naredimo na blogu, spletni strani, družbenih omrežjih, ali na kakšni drugi platformi. S tem bomo razširili svoje omrežje in pridobili zanimanje strank.
  • Mreženje: Ne glede na to, ali se mrežite v živo, ali preko spleta, to vam omogoča vzpostavitev poslovnih odnosov, kar na dolgi rok podpira način življenja digitalnega nomada.
  • Pridružite se skupnosti digitalnih nomadov: Morda boste presenečeni, kako aktivna in velika je skupnost digitalnih nomadov po celem svetu. Facebook, Reddit, ali kaj tretjega, so lahko platforme, kjer se začne vaša gradnja skupnosti.

Lokacija

Poleg tega, da uživamo v delu, nima smisla živeti nekje, kjer se ne počutimo dobro. Zato je še kako pomembna lokacija, ki jo izberemo za svoje nomadsko življenje.

  • Razumevanje zahtev: Preden začnete s pridobivanje dokumentacije, je potrebno razmisliti, da izbrana lokacija dejansko omogoča trajnostno življenje. Najbolj pogosto to pomeni preveriti zahteve glede vize, višino stroškov, dolžino trajanja dela ipd.
  • Izbira lokacije, ki ustreza proračunskim omejitvam: Denarnici prijazne lokacije za turiste so nekaj drugega, kot za daljše življenje. Ne pozabite raziskati stroške življenja, recimo najemnine, cene živil in še kaj bi se našlo.
  • Ne pozabite na varnost in vključevanje: Kulture se med seboj močno razlikujejo po tem, kako sprejemajo spolne, rasne, etnične in verske razlike. Tudi to je pomemben faktor, ko razmišljamo o izbiri lokacije.
  • Povezljivost: Izbirajte med lokacijami s stabilno internetno povezavo in skupnostmi digitalnih nomadov. Od pandemije naprej je postati digitalni nomad precej lažje kot prej. Številne lokacije so postale bolj povezane in dostopne za delavce na daljavo. Poleg vsega velja preveriti odzive digitalnih nomadov na raznih forumih in družbenih omrežjih.
  • Davki: Ali boste davke plačevali v domači državi, ali v začasni državi bivanja? Koristi vam lahko tudi pogovor s strokovnjaki za davke.

Proračun

Zdaj, ko ste se odločili, kam greste, je pomembno, da nastavite proračun. Tukaj je nekaj najbolj pomembnih aspektov, na katere je potrebno biti pozoren:

  • Prihranki: V primeru nepričakovanih stroškov vam lahko prihranki rešijo marsikatero situacijo.
  • Najem nastanitve: Razmisliti je potrebno še o tem, ali si želite živeti v lastnem stanovanju/hiši, ali deliti nastanitev z drugimi. Obstaja kar nekaj popularnih platform, ki ponujajo prilagojene opcije za digitalne nomade.
  • Pogostost potovanj: Obisk nove države je vedno vznemirljiv in vsekakor se splača izkoristiti čas, ki ga boste preživeli v novem okolju. V stroške je potrebno vračunati tudi to, kako pogosto si želite potovati, kakšne so letalske povezave in na sploh možnosti transporta.
  • Obroki in živila: Pomembna stvar je tudi hrana. Pametno je razmisliti o tem, kako pogosto si želite uživati v restavracijah, kakšni bi lahko bili mesečni stroški živil, omejitve glede prehrane in ostali povezani faktorji. Medtem ko nekatere države ponujajo poceni variante za prehranjevanje zunaj, druge destinacije s cenami prebivalce skoraj prisilijo, da kuhajo doma.

Prijava za vizum

Zdaj, ko ste ugotovili svoj primarni dohodek, izbrali državo in sestavili proračun, lahko zaprosite za vizum. Različne države imajo glede tega različna pravila in možnosti. Nekatere (ne vse) imajo celo prav posebne vizume za digitalne nomade. Medtem ko digitalni nomadi pogosto delajo s turističnimi vizumi v nekaterih državah, to ni nujno priporočljivo, ker je ponekod to nezakonito.

Ko zaprosite za ustrezen vizum, se prepričajte, da je vaš potni list veljaven daljše obdobje. Večina držav bo zahtevala, da ima vaš potni list veljavnost vsaj 6 mesecev po vstopu, vendar morate zagotoviti, da je vaš potni list veljaven veliko dlje, če razmišljate o potovanju in življenju v tujini.

Tukaj je nekaj dokumentov in predmetov, ki jih boste morda potrebovali, ko zaprosite za vizum (osebno ali prek spleta):

  • Potni list: Prepričajte se, da je vaš potni list veljaven dovolj dolgo in da imate v potnem listu prazne strani za prihodnje potovalne žige.
  • Fotografije (v velikosti primerni za potni list): vloge običajno zahtevajo 2 ali več. Če svoje fotografije narediti v pooblaščenih fotografskih centrih, zagotovite, da imate slike prave velikosti za državo, v katero se prijavljate.
  • Dokazilo o minimalnem dohodku ali prihrankih: To je običajno v obliki bančnih izpiskov.
  • Pogodbe o zaposlitvi ali pogodbe s strankami, če ste samostojni zaposleni: V večini držav boste morali dokazati, da imate pogodbo za nedoločen čas z delodajalcem ali individualne pogodbe z dolgoročnimi strankami, ki dokazujejo, da izpolnjujete zahteve glede minimalnega dohodka.
  • Zdravstveno zavarovanje: Ločeno od potovalnega zavarovanja je treba zdravstveno zavarovanje urediti pri zavarovalnici v državi, v kateri se prijavljate.
  • Rezervacija namestitve: Nekateri uradniki za priseljevanje bodo želeli videti dokazilo o namestitvi, da se prepričajo, da boste ob vstopu v državo nekje prenočili.
  • Letalska karta: Včasih boste morali imeti dokazilo o dohodnem letu, preden pridete tja. Če je to potrebno, boste morali pokazati sklic na letalsko družbo, številko leta ter datum in uro.

Potovalno zavarovanje

Nesreča ne počiva, ne glede na to, ali ste brezposelni, delate od od doma ali kot digitalni nomad po vsem svetu. Zaradi tega boste morali pridobiti potovalno zavarovanje.

Večina držav bo zahtevala, da sklenete zdravstveno zavarovanje v državi bivanja. Se pa stvari razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Medtem ko vam zdravstveno zavarovanje krije rutinske preglede, obiske v bolnišnici, zdravila in drugo, vam potovalno zavarovanje krije nujne zdravstvene stroške, kot je vrnitev v domovino, poleg odpovedi potovanja, poškodovane prtljage itd.

Ko govorimo o potovalnih zavarovanjih po svetu obstaja nekaj posebej prilagojenih opcij za digitalne nomade:

  • World Nomads: Ustvarjeno s strani popotnikov za popotnike. World Nomads ponuja celosten paket zavarovanja za digitalne nomade, ki pokriva raznorazne nesreče v tujini, zdravstvene storitve, krajo ali poškodovanje prtljage ine še bi lahko naštevali.
  • SafetyWing: Ponuja zavarovanje za nomade ali ekipe, ki delajo na daljavo. Zelo uporabna lastnost tega zavarovanja je, da ga lahko kadarkoli prekinemo in ponovno vzpostavimo, ne glede na našo lokacijo.
  • IMG Global: Ponuja široko paletno zavarovalniških storitev, ki pokrivajo družinske pakete, posebne variante prilagojene športnikom, prav tako pa tudi posamezna poslovna potovanja.

Preden odpotujete, prilagodite delovni ritem

Zdaj je poskrbljeno za osnove. Preden greste na pot je pomembno še, da prilagodite in optimizirate delovni ritem. S spodnjimi koraki boste na poti k optimalni izkušnji digitalnega nomada:

  • Poenostavite svoje življenje: Morda je težko pustiti doma svojo najljubšo srajco s cvetličnimi motivi ali učinkovit cvrtnik, toda s poenostavitvijo življenja boste lažje postali pravi digitalni nomad. Dokler imate prenosnik, potni list, ključe in denarnico, bo vse v redu! Ne pretiravajte s prtljago kajti vse lahko dobite tam, kjer se boste na novo ustalili.
  • Prenesite uporabne aplikacije: Ko delate v tujini, boste morali zagotoviti, da imate uporabne aplikacije, ki vam lahko pomagajo pri spremljanju financ, dela in drugega. Razmislite o prenosu aplikacij povezanih s spletnim bančništvom, in sistemov za upravljanje vsebine za delo ali drugih orodij, ki bodo olajšala življenje, kot so CityMapper, Uber, Booking.com itd.
  • Pridobite VPN: Odvisno od države v katero se odpravljate boste morda morali pridobiti VPN za dostop do nekaterih aplikacij, ki jih uporabljate doma. Ne glede na to, ali gre za delo, zabavo ali kaj drugega, so omrežja VPN zakonit način (v večini držav) za dostop do spletnih mest in aplikacij, ki jih omejujejo geoblokerji.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več