Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Grafične kartice
Programska oprema
03.10.2024 09:00
Posodobljeno 2 uri nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova tehnologija za izboljšanje števila sličic

AMD je po dolgih mesecih čakanja uradno predstavil najnovejšo različico svoje tehnologije Fluid Motion Frames, ki lahko izboljša število sličic (fps) med igranjem iger na njihovi grafični arhitekturi RDNA 2 in RDNA 3. Nekateri so lahko Fluid Motion Frames 2 ali AFMF 2 testirali že v julijskem predogledu, zdaj pa je na voljo tudi splošni javnosti kot del posodobitve Adrenalin 24.9.1.

Tako kot Nvidiina DLSS Frame Generation je tudi AFMF tehnologija ustvarjanja okvirjev, ki pa deluje na ravni gonilnika namesto integracije v posamezno igro. Posodobitev AFMF druge generacije je možno omogočiti v igrah OpenGL, Vulkan, DirectX 11 ali DirectX 12, kar pomeni, da je zdaj mogoče izboljšati fps-je v igrah, ki ne podpirajo FSR in DLSS. Trenutno deluje na grafičnih karticah AMD Radeon RX 6000, RX 7000, 700M in 800M.

AMD pravi, da lahko z novo tehnologijo poveča število fps-jev za 250 %, vendar je to testiral v kombinaciji s tehnologijo FSR 2 in paketom za optimizacijo Hypr-RX. Med prvimi je novo tehnologijo lahko testiral portal Digital Foundry. Uporabili so grafično kartico RX 7900 GRE pri ločljivosti 4K v igrah Control, Cyberpunk 2077 in Senua’s Saga: Hellblade II. V povprečju so zabeležili dvakratno povečanje fps-jev.

Foto: AMD

Druga generacija AFMF vključuje tudi optimizacijo hitrega gibanja, ki naj bi odpravila težave iz prve generacije AFMF, ki je onemogočala ustvarjanje okvirjev v igrah s hitrim gibanjem. AMD je za AFMF 2 dodal tudi dva nastavljiva načina, optimizirana z umetno inteligenco, s katerima lahko uporabniki nadzorujejo, kako funkcija vpliva na zmogljivost iger. Način iskanja prilagodi gladkost fps-jev in kakovost slike v igrah med prizori s hitrimi gibi, medtem ko lahko način zmogljivosti poveča učinkovitost AFMF na napravah z nizko porabo energije.

AFMF 2 podpira celozaslonske načine iger brez robov na grafičnih karticah RX 7000 in z AMD-jevo funkcijo Radeon Chill Low-latency FPS Cap, ki omejuje zakasnitev, ki jo lahko povzročijo pospeševalniki fps-jev. Vse funkcije pa niso za gaming. »Geometrijsko zmanjšanje ločljivosti« lahko zmanjša pojavljanje popačenja slike in drugih slikovnih artefaktov pri predvajanju videoposnetkov v oknu, ki je manjše od njihove izvorne ločljivosti.

Nova tehnologija bo na voljo tudi na ročnih računalnikih, ki uporabljajo AMD-jevo grafično jedro, kot je na primer Lenovo Legion Go. Steam Deck tudi uporablja grafično jedro RDNA 2, a ker gre za operacijski sistem Linux, bodo uporabniki morali počakati, ali bo AMD pripravil ustrezne gonilnike.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
AMD grafične kartice AMD


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več