Računalništvo, telefonija
25.09.2024 08:45

Deli z drugimi:

Share

Alibaba predstavila 100 novih AI modelov

Alibaba je pred kratkim objavila več kot 100 odprtokodnih modelov umetne inteligence in močno povečala zmogljivosti svoje lastniške tehnologije. Tako se je še približala ustaljeni konkurenci.

Na novo objavljeni modeli, znani kot Qwen 2.5, so zasnovani za uporabo v različnih aplikacijah in sektorjih, od avtomobilskega do igralnega in znanstvenega raziskovanja, je sporočila družba Alibaba. Dodala je, da imajo naprednejše zmogljivosti na področju matematike in kodiranja.

Podjetje želi konkurirati domačim tekmecem, kot sta Baidu in Huawei, ter ameriškim velikanom, kot sta Microsoft in OpenAI.

Modeli umetne inteligence se usposabljajo na ogromnih količinah podatkov. Alibaba pravi, da so njeni modeli sposobni razumeti pozive ter ustvarjati besedila in slike.

Odprta koda pomeni, da lahko vsakdo – vključno z raziskovalci, akademiki in podjetji – po vsem svetu uporabi modele za ustvarjanje lastnih generativnih aplikacij umetne inteligence, ne da bi mu bilo treba usposabljati lastne sisteme, kar prihrani čas in stroške. Alibaba upa, da ji bo odprtokodnost prinesla več uporabnikov.

Kitajski trgovski velikan je svoj model Tongyi Qianwen ali Qwen prvič predstavil lani. Od takrat je izdal izboljšane različice in pravi, da so bili njegovi odprtokodni modeli do danes preneseni 40-milijonkrat.

Podjetje je tudi povedalo, da je nadgradilo svoj lastniški vodilni model, imenovan Qwen-Max, ki ni odprtokoden. Namesto tega Alibaba svoje zmogljivosti prodaja podjetjem prek svojih izdelkov za računalništvo v oblaku. Alibaba je dejala, da je Qwen Max 2.5-Max na več področjih presegel tekmece, kot sta Meta Llama in GPT4 podjetja OpenAI, vključno z razmišljanjem in razumevanjem jezika. To je zelo optimistična napoved. Na prave, neodvisne rezultate, bomo morali še počakati.

Alibaba je predstavila tudi novo orodje za pretvorbo besedila v video, ki temelji na njenih modelih umetne inteligence. To uporabnikom omogoča, da vnesejo poziv, umetna inteligenca pa na njegovi podlagi ustvari videoposnetek. Podobno kot zna Sora, rešitev podjetja OpenAI.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več