Avtomoto
03.10.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Električni avtomobili z najdaljšim dosegom

Število električnih avtomobilov z dosegom 500, 600 ali celo več kilometrov, se zelo hitro povečuje.

Nissan leaf, ki so ga predstavili pred 15 leti, velja za prvi električni avtomobil, ki so ga začeli proizvajati masovno. Prvotni avtomobil je lahko prepotoval zgolj dobrih 100 kilometrov, polnil pa se je kar 8 ur. Druga generacija, ki je tovarne začela zapuščati leta 2017, je imela že spodobnejši doseg – 360 kilometrov. Poleg kratkega dosega so se prvi električni avtomobili morali soočati tudi s pomanjkanjem polnilnic in počasnim polnjenjem na domačo vtičnico. Čeprav vsi izzivi tudi po desetletju in pol razvoja še niso razrešeni, infrastruktura polnilnic na primer še vedno ni zadostna, pa so vseeno današnji električni avtomobili povsem neprepoznavni v primerjavi s pionirji.

Vse več je električnih avtomobilov, ki lahko z enim »tankom« prevozijo enako ali podobno razdaljo kot bencinski vrstniki. Mercedes EQS na primer lahko prevozi več kot 700 kilometrov, preden potrebuje počitek. Zbrali smo nekaj električnih avtomobilov, ki se lahko pohvalijo z rekordno kilometrino. Številke so seveda proizvajalčeve ocene dosega, ki jih je v resničnem svetu težko doseči, lahko pa se ji približamo s previdno vožnjo in zavedajoč se ostalih faktorjev, ki vplivajo na doseg e-avtomobila (temperatura, teža tovora, zdravje baterije, način vožnje …).

Lucid air dream edition – do 883 km

Več kot 200.000 €, 799 ali 883 kilometrov dosega, 828 kilovatov (1111 konjskih moči) ali 696 kilovatov (933 konjskih moči) … to so številke, o katerih mnogi proizvajalci lahko le sanjajo. Lucid air je na voljo v dveh posebnih različicah dream edition, ki se lahko približata ali celo presežeta mejo 800 kilometrov. Trenutno se prodaja samo v Švici, Nemčiji in na Nizozemskem.

Mercedes-benz EQS – 774 km

Čeprav čistokrvne privržence nemške znamke oblika ne navdušuje, mercedes-benz EQS dokazuje, da je funkcionalnost bolj pomembna kot lepota. Z obliko, ki se ne dopade ravno vsakemu, so uspeli doseči koeficient zračnega upora 0,2. Ta dolgočasna statistika je aerodinamična mera, ki nam sporoča, kako dobro avtomobil potuje skozi okoliški zrak. Manjša kot je številka, boljše je za avtomobil in posledično tudi za doseg.

»Vstopna« različica, EQS 450+ AMG Line Premium, lahko po uradni statistiki z enim polnjenjem prevozi 774 kilometrov. Super impresivno, četudi je realen doseg malenkost manjši. Škoda, da moraš imeti za »vstopno« različico »na lagru« več kot 100.000 €.

Volkswagen ID 7 – 700 km

Volkswagen ID 7 ali električni passat, kot je znan med ljubitelji, je ljubljenček nemškega velikana, s katerim so svetu pokazali, kaj lahko pričakuje od njihovih električnih avtomobilov v prihodnosti.

Vgradili so mu učinkovitejši zadnji motor AP550, ki si lasti veliko zaslug za odličen doseg. Za oglaševan doseg 700 km je potrebna največja baterija Pro S, ki se lahko polni z močjo do 200 kW. Obstaja tudi kombi limuzina ID 7 Tourer z nekoliko manjšim dosegom, ampak veliko več prostora. Z zloženo zadnjo klopjo se lahko pohvali s prostornino 1714 litrov.

Peugeot e-3008 – 680 km

Peugeot e-3008 je bil prisiljen v metamorfozo. Francozi so želeli, da ga bodo lahko takoj ločili od ostalih modelov, zato je moral postati SUV kupe. Je tudi prvi avtomobil, ki temelji na novi platformi STLA Medium starševskega podjetja Stellantis. Naj spomnimo, Stellantis je koncern, ki je nastal leta 2021 z združitvijo podjetij Groupe PSA in Fiat Chrysler Automobiles. Poleg Peugeota ima v lasti še znamke Alfa Romeo, Fiat, DS, Citroën, Lancia in še številne druge.

Nova platforma (STLA Medium) daje poudarek predvsem energijski učinkovitosti, kar se pozna pri dosegu peugeota e-3008 s povprečno porabo 7 kWh na 100 km. Z največjo baterijo (98 kWh), ki še ni na voljo na vseh trgih, je končni doseg v rangu 680 km. Moč polnjenja (160 kW) je zadostna, ne pa najboljša v tem razredu.

Začetna cena se giblje malce nad 40.000 €.

Porsche Taycan – 678 km

Še en konjiček, za katerega moraš prodati dušo in hišo, a te bo od Ljubljane do Prage pripeljal z enim polnjenjem. To je 680 kilometrov, ki jih boste prepotovali v luksuzu in stilu.

To velja za novi porsche taycan, ki je dobil nov zadnji motor z več moči, navora in večjo učinkovitostjo. Predelali so tudi baterijo, končni rezultat pa je odličen doseg, za katerega pa morate izbrati 105-kWh baterijo Performance Battery Plus.

Taycan turbo GT s 1093 konjskimi močmi in manjšo težo bi lahko še izboljšal ta dosežek, vsaj tako pravi Kevin Giek, podpredsednik razvoja linije Taycan.

Peugeot e-5008 – 660 km

Še en francoski avtomobil, vendar tokrat več kot 600 kilometrov prevozi s sedmimi potniki. Ni veliko sedemsedežnikov, ki se lahko pohvalijo s takim dosegom, a to je uspelo peugeotu e-5008. Na splošno jih med e-vozili ni veliko, a proizvajalci so zaznali priložnost, ki jo ponuja večja platforma. Vstavijo jim lahko večje baterije, kot na primer zmogljivo 98 kWh v peugeotu e-5008.

Oglaševan doseg je 660 km, kar je glede na težo zelo visoka številka, a tudi če je ne doseže v celoti, mu boste to oprostili na račun razkošja prostora.

Polestar 2 – 630 km

Osvežitev modela polestar 2 ni prinesla samo pogona na zadnja kolesa, ampak tudi dodatne 4 kWh pri kapaciteti baterije, kar pomeni, da vas bo tudi ta avtomobil z varčno vožnjo in pod idealnimi pogoji pripeljal od Ljubljane do Prage. Izboljšali so še moč polnjenja s 150 kW na 205 kW.

Tesla model S – 630 km

Za mnoge pionir in e-avtomobil, ki je zaznamoval elektrifikacijo prometa. Z osvežitvami in posodobitvami je tesla model S vseeno ves čas lahko držal korak s konkurenco. Na števcu se magična številka 100 km/h prikaže v treh sekundah in 1 stotinki. Bliskovit pospešek, ki pa očitno ne vpliva na doseg, ki zadošča za 630 km. To velja za različico z dvojnim motorjem, različica s trojnim motorjem izgubi nekaj deset kilometrov dosega, kar pa ni tako kritično – v zameno za manjši doseg namreč do 100 km/h pospeši v dveh sekundah. Boste pa zanj potrebovali dobrih 100.000 €.

Polestar 3 – 630 km

Dobra osnovna oprema, udoben, hiter in odziven, prostoren in šarmanten … nekako tako mnogi opisujejo električnega SUV-a polestar 3. Ni bliskovito hiter kot tesla, a niti ne rabi biti, saj noče biti športni avtomobil. Njegovi prioriteti sta udobje in sproščujoča vožnja, in to vseh 630 kilometrov, ki jih premore baterija z enim polnjenjem.

Mercedes-benz EQS SUV – 630 km

Ogromna baterija (118 kWh) za ogromen avtomobil. Mercedes-benz EQS SUV je tako velik, da potrebuje sistem za krmiljenje zadnjih koles, če se želi normalno obračati na bolj ozkih parkiriščih in ulicah. Dosegel naj bi več kot 600 kilometrov, polni pa se prav tako zelo hitro (200 kW).

Chevrolet silverado EV – 630 km

Ameriški mišičnjak porabi veliko energije in še dobro, da ga z njo oskrbuje baterija kapacitete 205 kWh. Tudi polni se zelo hitro (do 200 kW), vendar zaradi velikosti baterije za polnjenje vseeno potrebuje slabo uro.

Tesla model 3 – 630 km

Glede na »zmerno« ceno (okoli 50.000) je doseg nad 600 km še toliko bolj impresiven. Tudi če izberete osnovno različico za okoli 40.000 €, boste z enim polnjenjem lahko prevozili več kot 500 kilometrov. Ni popoln avto, notranjost je precej dolgočasna in manjkajoči gumbi so za mnoge zgrešena oblikovalska smernica. Je super avto za vsakdanja potovanja, doseg pa nudi možnost, da se podamo tudi na daljše proge.

Še več električnih konjičkov za na dolge proge:

  • Ford mustang mach-e premium: do 590 km (odvisno od modela)
  • Hyundai ioniq 6: 480 km
  • BMW i7: 500 km
  • BMW iX: 460 km

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več