Življenjski slog
09.09.2024 08:05
Posodobljeno 9 ur nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tritedenski festival umetne inteligence v trgovinah Harvey Norman

Ne le prenosni računalniki in telefoni – umetna inteligenca je integrirana tudi v številne druge naprave, ki jih uporabljamo vsak dan.
Avtor vseh fotografij: Vid Brezočnik
Avtor vseh fotografij: Vid Brezočnik

Ste, na primer, vedeli, da vas hladilnik lahko opomni, kateremu živilu bo vsak čas potekel rok uporabe? Da lahko perete in sušite perilo na daljavo? In da vaša pečica lahko prepozna vrsto in količino hrane, ki jo kuhate?

Spoznati in preizkusiti umetno inteligenco v praksi – prav to je namen tritedenskega festivala umetne inteligence, ki trenutno poteka v trgovinah Harvey Norman. V četrtek so v svoji ljubljanski poslovalnici gostili tudi številne znane obraze, ki so z zanimanjem preizkušali najnaprednejše naprave na trgu.

Umetna inteligenca postavila izziv Masterchefu

Od 5. do 11. septembra v sklopu festivala poteka največji slovenski filmski maraton. Navdih zanj so v trgovini dobili, ko so želeli izpostaviti odločno življenjsko dobo baterije pri prenosnikih z integrirano umetno inteligenco – računalnik namreč zdrži kar 20 ur video predvajanja brez polnjenja! In katera je najbolj ikonična jed, ko govorimo o filmskem maratonu? Kokice, seveda.

Masterchef Slovenije Luka Pangos se je tako znašel pred prav posebnim izzivom: hladilnik z umetno inteligenco je vpričo gostov javil, da ima sestavino, ki jo je nujno treba porabiti – korenčkov sok! Luka se je za hip zmedel, a hitro dobil idejo: s korenčkovega soka je pripravil slano karamelo in navdušil vse prisotne! Dodatno je razvajal goste z odličnim ledenim čajem – še vročega je postavil v zamrzovalnik, po približno pol ure pa ga je hladilnik obvestil, da je pijača ravno prav ohlajena in da je čas, da jo postreže.

»Če ti sosed vrta v steno, brez panike …«

Dogodka sta se udeležila tudi ustvarjalca filma Gepack, Žiga Kukovič in Robert Kladnik. Kot sta povedala, sta imela pri ustvarjanju zelo omejen proračun – zato ju je še toliko bolj zanimalo, kakšna bo projekcija njunega prvenca na televizorju, ki ima integrirano umetno inteligenco.

Glavne prednosti takšnih televizorjev je pojasnil Luka Buček iz trgovine Harvey Norman: »Gledaš nogomet? Bum, svetle barve in visok kontrast! Preklopiš na film? Temne, kinematografske barve, da vsak prizor zasije. In zvok? Če ti sosed vrta v steno, brez panike – televizor bo samodejno izpostavil dialoge, da boš razumel vsako besedo.«

Bi računalnik v vrednosti 2000 evrov? Ja, prosim.

In če ste z novim šolskim letom ugotovili, da nujno potrebujete nov računalnik, je festival umetne inteligence morda prava priložnost. Udeležite se virtualne kreativne delavnice pod budnim očesom priznanega strokovnjaka za umetno inteligenco, Andreja P. Škrabe. Naučili se boste uporabljati napredno orodje Copilot, hkrati pa se boste v nagradnem natečaju lahko potegovali za nov prenosnik v vrednosti 2000 evrov!

Umetna inteligenca ni več nekaj, kar pripada daljni prihodnosti – je tukaj in zdaj – v vaših hladilnikih, televizorjih in celo pralnih strojih. Izkoristite tehnologijo, ki vam olajša življenje in poskrbi, da se lahko osredotočite na tisto, kar je zares pomembno – kot so gurmanske kokice in filmski večeri v družbi vam ljubih oseb.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Harvey Norman.
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več