Avtomobilizem
Avtomoto
05.09.2024 10:30

Deli z drugimi:

Share

CUPRA se počuti ogroženo zaradi EU tarif

CUPRA, ki jo upravlja starševsko podjetje Volkswagen, se boji načrtovane uvozne carine v višini 21,3 % za avtomobile, uvožene iz Kitajske. CUPRA je evropsko podjetje, zakaj potem obstaja strah?

Vseh svojih vozil ne izdelujejo v Evropi. Električni avtomobil Tavascan je SUV, ki so ga zasnovali v Španiji, izdelujejo ga pa v kitajski tovarni Anhui, ki si jo CUPRA lasti skupaj s kitajsko skupino JAC Automobile Group. Tavascan se trenutno prodaja za okoli 52.000, če bi želeli izničiti načrtovane uvozne carine, bi morali krepko dvigniti ceno avtomobila, kar pa po besedah Wayna Griffithsa, vodja znamk SEAT in CUPRA, v tem evropskega gospodarskem okolju ne pride v poštev.

Tudi proizvodnjo avtomobila ne morejo preseliti čez noč, kajti naložba v kitajsko tovarno je bila prevelika, da bi jo brezmiselno zapustili.

Griffiths pravi, da bi zaradi padca prodaje CUPRA lahko zgrešila evropske cilje glede zmanjša izpustov CO2, kar bi vodilo v visoke kazni in posledično v zmanjšanje proizvodnje ter odpuščanje španskih delavcev.

»To ogroža celotno finančno prihodnost podjetja,« je dejal Griffiths. »Namen carine je bil zaščititi evropsko avtomobilsko industrijo, za nas pa ima nasprotni učinek. Najti moramo rešitev.«

Dodatna carina (21,3 %) je dodatek k standardni evropski carini na uvoz avtomobilov (10 %). Predlagana carina je ukrep in odgovor na kitajske subvencije, zaradi katerih evropski proizvajalci avtomobilov težko sledijo ritmu.

Peking je že zagrozil, da bo vrnil udarec s preiskavami v uvoz mlečnih izdelkov, svinjine in konjaka. Evropski proizvajalci pa se tudi bojijo, da bi Kitajska lahko uvedla podobne carine za uvoz na kitajsko ozemlje. Volkswagen na primer tretjino svojih avtomobilov izvozi na Kitajsko, zato bi lahko dodatna carina močno škodovala prodaji nemškega proizvajalca, ki se že zdaj srečuje s padcem prodaje in morebitnim zaprtjem tovarn v Nemčiji.

V prvotnem načrtu bi CUPRO Tavascan doletel uvozni davek v višini 38,1 %, vendar se je podjetje uprlo na odločitev Bruslja. Ker je podjetje sodelovalo v evropski preiskavi kitajskih subvencij, so carino zmanjšali na trenutnih 21,3 %.

»Nismo kitajska blagovna znamka, ki želi preplaviti evropski trg,« je zaključil Griffiths, ki upa, da bodo z EU prišli do skupne rešitve.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več