Poslovne rešitve
27.08.2024 09:25

Deli z drugimi:

Share

Katera bo inženirka leta 2024? Prijave so odprte.

50 inženirk s predsednico države Natašo Pirc Musar na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma (razglasitev inženirke leta 2022) (Foto: Andrej Križ)
50 inženirk s predsednico države Natašo Pirc Musar na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma (razglasitev inženirke leta 2022) (Foto: Andrej Križ)

Odprt je razpis za inženirko leta 2024. Že sedmič zapored se bodo javnosti predstavile inženirke iz slovenskih podjetij, organizacij in drugih združenj, ki so lahko najboljši zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice. Prijave so možne do 22. septembra.

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi in gradijo skupnost slovenskih inženirk. Tudi letos lahko posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja svojo kandidatko za inženirko leta 2024 predlagajo prek obrazca na spletni strani natečaja. Prijave so odprte do nedelje, 22. septembra.

V središču izbora je potencial inženirk za navduševanje mlajših generacij

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. 

Namen je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot.

»Inženirski poklici so lahko res lepi, polni izzivov in osebne rasti. Vsakemu dekletu, ki ga navdušuje inženirska smer, privoščim, da ima možnost in priložnost spoznati, kaj lahko inženirstvo da njej sami in ona z njim družbi. Zato izbor Inženirka leta, saj želimo, da dekleta spoznajo posameznice, vzornice, ki so se srečevale s podobnimi ali celo istimi dilemami in jim jih lahko pomagajo razrešiti. Izguba vsakega potenciala je namreč, sploh v današnjem, tehnološko izredno naprednem svetu, izguba talenta za celotno družbo,« pomen zgledov opisuje urednica projekta Inženirke in inženirji bomo! Metka Škofic.

Nominiranke šeste generacije z Ljupko Vrtevo, inženirko leta 2023, v sredini (Foto: Andrej Križ)

»Želim si, da bi se mlada dekleta zavedala, da so sposobna slediti svojim željam. Da se ne bi bala biti to, kar so – vedno in povsod – ter da bi imela na voljo dovolj informacij, kaj pomeni študij in kasneje poklicna pot na področjih STEM. Na inženirski poti pa dovolj vzornic in mentoric ter da bo prišel trenutek v življenju, ko bodo hvaležna in ponosna nase, da so se opogumila in odločila za takšno smer,« poslanstvo izbora opiše aktualna inženirka leta Ljupka Vrteva iz Petrola.

16. januarja 2025 slavnostna razglasitev v Cankarjevem domu
Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic sedme generacije slovenskih inženirk, ki bodo javnosti prvič predstavljene 20. novembra, inženirko leta 2024 pa bodo razglasili 16. januarja 2025 na slavnostnem dogodku.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo!. Poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji. Izbor inženirke leta od 2023 poteka tudi na Hrvaškem in v Srbiji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Inženirka leta


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več