Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
29.08.2024 11:11

Deli z drugimi:

Share

Kako premagati ovire pri učenju matematike

Matematika je za mnoge učence vir stresa in tesnobe. Strah pred matematiko, znan tudi kot matematična anksioznost, ni redek pojav.

Malo nervoze je sicer dobra stvar, ki lahko spodbudi otroke k učenju. Toda matematična tesnoba je nekaj večjega.

Raziskava, ki sta jo izvedla kognitivna znanstvenika dr. Sian Beilock in dr. Ian Lyons, je pokazala, da že samo pričakovanje matematične aktivnosti aktivira možganske centre, povezane z zaznavanjem groženj in bolečine. Ta strah ni omejen le na nekaj posameznikov – ocene kažejo, da približno 20 % do 25 % otrok doživlja zmerno do visoko stopnjo anksioznosti pri matematiki.

Otroci, ki se bojijo matematike, se ji pogosto izogibajo, kar vpliva na njihove akademske dosežke in kasnejše poklicne možnosti. Nekateri celo spremenijo svoje sanje in cilje, da bi se izognili matematiki na fakulteti.

Posledice strahu pred matematiko

Zakaj je matematična anksioznost tako velik problem? Prvič, vodi v začaran krog neuspeha in strahu. Otroci, ki se bojijo matematike, se je manj učijo, kar vodi v slabše ocene in še večji strah pred prihodnjimi nalogami.

Pomanjkanje samozavesti jih ovira pri aktivnem sodelovanju v razredu in postavljanju vprašanj, ko ne razumejo snovi. Posledično se izogibajo matematičnim izzivom, kar še poglablja njihov strah.

Poleg tega otroci, ki se soočajo z matematično anksioznostjo, pogosto ne vedo, kako se učinkovito učiti matematike. V šoli morda ne sledijo povsem učni uri, doma pa se soočajo z nalogami, ki jih ne razumejo. Pogosto so prepuščeni sami sebi, brez ustreznih orodij in podpore. Knjige s tisočimi nalogami, kjer je podana le končna rešitev, ne nudijo dovolj pomoči za razumevanje postopkov, ki vodijo do rešitve.

Vse to prispeva k temu, da otroci doživljajo neuspeh v matematiki ne zaradi pomanjkanja sposobnosti, temveč zaradi pomanjkanja pravega pristopa in podpore. Pogosto mislijo, da jih je strah matematike, ker jim ne gre, vendar je resnica obratna – ne gre jim, ker jih je strah.


Želim, da vzljubiš matematiko. Verjamem v tvoje sposobnosti in vem, da potrebuješ samo malce pomoči in spodbude.

Urška iz znamza5.si


Rešitev

Prvi korak je prepoznavanje problema in razumevanje, da strah ni nepremagljiv. S pravim pristopom, ki vključuje podporo, postopnost in uporabo ustreznih učnih orodij, lahko vsak otrok premaga svoj strah pred matematiko in doseže uspeh.

V veliko pomoč so lahko tudi knjige Znam za 5. V knjigah je več kot 500 rešenih nalog, brez izpuščenih korakov. To pomeni, da ima otrok možnost, da sledi celotnemu postopku reševanja naloge, kar mu omogoča boljše razumevanje in lažje sledenje v nadaljnjih korakih. Sedenja pred praznim listom in razmišljanja, kako sploh začeti, več ne bo. Knjige najdete na: https://znamza5.si/

Naloge v knjigah “Znam za 5” so prilagojene učnemu načrtu in vključujejo tako lažje kot težje naloge. Poseben poudarek je na tistih nalogah, ki se redno pojavljajo na testih in preverjanjih, kar zagotavlja, da otrok vadi točno tisto, kar bo potreboval pri ocenjevanju. Poleg tega so naloge napisane ročno, pomembni elementi pa so poudarjeni z barvami, kar naredi učenje bolj prijetno in manj zastrašujoče.

Poleg knjig Znam za 5 imajo otroci in starši dostop tudi do zaprte Facebook skupine, kjer lahko postavljajo vprašanja in dobijo pomoč pri nalogah, ki jim povzročajo težave. Ta dodatna podpora je ključnega pomena za otroke, ki potrebujejo več časa in razlage za razumevanje določene snovi.

Pomembno je, da otroci razumejo, da je vsak dan, ko ne rešujejo matematičnih nalog, v resnici dan, ko vadijo “neučenje” matematike. Vsakodnevna vaja, pa naj bo še tako majhna, gradi navado učenja in razumevanja. Ključno je, da otroci uvidijo, kako majhni koraki vodijo do velikih premikov.

Resnica je, da talent predstavlja le majhen del uspeha – večino dosežkov prinese trdo delo in vztrajnost. Otroci, ki jim gre bolje v šoli, pogosto več vadijo ali imajo boljše navade učenja. Tisti, ki ne zmorejo slediti tempu pouka, niso leni ali nezainteresirani – potrebujejo le več časa in ustrezno podporo.

Več o knjigah Znam za 5 je na spletni strani: https://znamza5.si/


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Znam za 5.
Vas zanima več iz te teme?
spletno učenje izobraževanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že več kot 20 let. Od ustanovitve leta 2003 smo postali zanesljiva podpora že več kot 15.300 poslovnim uporabnikom, ki spremembe ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več