Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
31.07.2024 10:20
Posodobljeno 3 ure nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test: ASUS ZenBook S 16 z novim AMD AI procesorjem

2024 je leto umetne inteligence v računalnikih.
Nov čip, nova podoba. Kako se obnese ASUS Zenbook S 16?
Nov čip, nova podoba. Kako se obnese ASUS Zenbook S 16?

V začetku mesca sem testiral prvi Copilot+ računalnik ASUS Vivobook S 15 z novim Arm čipom Snapdragon X Elite. Navdušen sem bil nad splošno zmogljivostjo baterije, zmogljivost procesorja, tihim delovanjem, odličnim OLED zaslonom, malce manj pa s programsko združljivostjo in gaming zmogljivostjo, kjer Arm arhitekturo čaka še nekaj dela. Tudi funkcije umetne inteligence se mi niso zdele uporabne za povprečnega uporabnika oziroma faktor, zaradi katerega bi morali kupiti Copilot+ računalnik.

Odzvala se je x86 konkurenca. AMD je predstavil nove Zen 5 čipe (Strix Point), s katerimi želijo konkurirati predvsem Qualcommu, v mislih pa imajo tudi Apple. Dva tedna sem lahko testiral ASUS Zenbook S 16 z novim čipom Ryzen AI 9 HX 370. Očitno je pri AMD-ju kot tudi pri Intelu zmanjkalo idej, kako poimenovati produkte. Preden se spustim v jezno tirado, se raje lotimo novega ASUS Zenbook S 16.

PrednostiSlabosti
Dobra zmogljivost in učinkovitostSlabša svetilnost
Dobra baterijaBleščeč zaslon
Lahek in tanekPočasnejši SSD
Odlična izdelavaVisoka cena

ASUS Zenbook S 16 cena?

ASUS Zenbook S 16 – v srebrni »ceraluminium« izvedbi eden najlepših

Lahek, tanek in za vsesplošno rabo – ASUS Zenbook S 16 ne bo rekorder v večopravilnosti ali zverina pri igranju iger. Njegova vloga je odlična splošna uporaba, ne glede na to, ali smo doma na kavču, v pisarni ali ga uporabljamo v naročju na vlaku, letalu ali kje drugje. Tehta kilo in pol, torej ni spet najlažji, a ima 16-palčni zaslon, zato je teža kar na mestu.

Izdelan je iz t. i. »ceraluminium«, kar je mešanica aluminija in keramike, ki je poleg dobre vzdržljivosti še bolj odporna na madeže. Kakovost izdelave deluje odlično. Tudi pri aluminijastem Asus Vivobook S 15 sem bil zadovoljen z izdelavo, pri Zenbooku se mi zdi, da so šli še korak dlje. Na kritičnih mestih ni nobenega upogibanja, pričakovano tudi ne nobenega škripanja ali plastičnega občutka.

Presunjen sem bil, ko sem ga zagledal v škatli. Skandinavska bela, kot so jo poimenovali pri ASUS-u, in ki je bolj srebrna kot bela, je res božanska. Ker niso pretiravali s kičastimi grafičnimi elementi, lahko barva pride do polnega izraza. Ko ga odpreš, je klasičnega videza, zaprt pa izgleda odlično.

Za razliko od preteklih Zenbookov se zaslon ne zloži popolnoma (namesto 180⁰ bližje 150⁰), krivec za to pa hladilne reže, ki so sedaj zadaj in vroč zrak pihajo stran od zaslona. Tipkovnica ni polne velikosti, zaradi večje sledilne ploščice je postavljena tudi nekoliko višje, na kar se je potrebno navaditi. Hod tipk ni ravno globok, tipkanje je povsem zadovoljivo, taktilen občutek soliden, ne bi bila pa moja prva izbira za resno tipkanje.

Nad tipkovnico je še ena dolga hladilna reža, ki pa ne vsebuje zvočnikov. Zvok prihaja zgolj iz stranic, zato ne gre za presežek kakovosti. Glede na razpoložljiv prostor bi lahko dodali še kakšen zvočnik, usmerjen navzgor.

Sledilna ploščica je velika, bolj odzivna kot pri Vivobooku in z enakimi gestami za upravljanje svetilnosti, zvoka in brskanja. Ali jih boste uporabljali namesto fizičnih tipk, pa je vprašanje. Tipka za vklop nima čitalca prstnih odtisov, za odklepanje računalnika pa lahko uporabite IR kamero s podporo za Windows Hello, s katero pa sem imel nekaj težav z doslednostjo.

Priključki so standardni, niso skoparili, niso bili pa tudi preveč radodarni: 2x USB-C 4.0, HDMI, 1x USB-A, bralnik SD kartic, 3,5-mm priključek za slušalke. Lahko bi USB-C priključka razporedili vsakega na eno stran, v tej postavitvi ste primorani prenosnik polniti na levi strani.

V lastni režiji lahko zamenjate samo baterijo in SSD, za katerega pa je na voljo samo ena reža.

OLED zaslon zelo dober, čeprav bleščeč in ne preveč svetel

OLED panela (zaslon na dotik) je dostavila kakovost, ki sem jo pričakoval: popolne črne barve, odlične kontraste in barve, 3K ločljivost, razočara pa me predvsem svetilnosti (400 kandel oziroma 550 v HDR), ki je premalo intenzivna in pričakujem težave pri uporabi v dobro osvetljenih pisarnah ali zunaj. Morali boste uporabljati več kot 70 % svetilnosti večino časa, kar pomeni toliko slabša baterija. Zaslon je tudi zelo bleščeč, na voljo pa ni nobene mat različice.

Brez teh dveh pomanjkljivosti bi v rokah imel popoln OLED zaslon.

Nov AMD čip je nanizal nekaj zmag in tudi kakšen poraz

  • AMD Ryzen AI 9 HX 370
  • Integrirana grafična kartica 890M
  • NPU čip XDNA; zmogljivost do 50 TOPS
  • 32 GB LPDDR5X-7500
  • 2 TB SSD (4. generacija)

AMD Ryzen AI 9 HX 370 temelji na povsem novi arhitekturi. Ima 24 niti, 12 jeder, od tega štiri zmogljivostna (Zen5) in 8 učinkovitih (do maks. 5,1 GHz). Na voljo je še čip Ryzen AI 9 365 z 10 jedri in 20 niti. Integrirana grafična kartica Radeon 890M je prav tako povsem nov dizajn, ki temelji na RDNA 3.5 s 16 računskih enot in frekvenco do 2,9 GHz. Je najmočnejša integrirana grafična kartica, ki je trenutno na voljo in se po zmogljivost lahko kosa z RTX 2050. Integrirane grafične kartice so v zadnjih letih močno napredovale in so dovolj močne, da jih lahko uporabimo za ne preveč zahtevno igranje iger.

  • Geekbench 6: 2762 (Single-Core); 12.211 (Multi-Core); 32997 (OpenCL)
  • Cinebench 2024: 109 (enojedrna); 893 (večjedrna)
  • 3DMark Time Spy: 3445
  • 3DMark Fire Strike: 6746
  • Handbrake (iz 4K v 1080p): 5 minut in 15 sekund
  • CrystalDiskMark: 3503 MB/s (branje), 2868 MB/s (zapisovanje)

Posodobitev BIOS-a je malenkost izboljšala rezultate testov in če gledamo samo številke, je AMD občutno izboljšal rezultate predhodnikov, zaostaja pa za čipom Snapdragon X Elite in M3, vendar je potrebno izpostaviti, da Ryzen 9 HX 370 deluje pri 30 W, Snapdragon pa se lahko povzpne vse do 50 W.

Enakovreden jima je pri video dekodiranju, nesporni zmagovalec pa na področju grafike. Presenetljivo je PCIe 4.0 SSD razmeroma povprečen in ima hitrosti bolj podobne tistim, ki jih najdemo pri PCIe 3.0 diskih. Pregrevanja nisem zaznal, med testom Cinebench je bila povprečna temperatura 74⁰C, v 3DMark pa 80⁰C.

Test-ASUS-Zenbook-S-16-review-7
Zmogljivost dobra, baterija prav tako, odvajanje toplote je zadovoljivo

Najbolj me je presenetila baterija (78 Wh). Za namene testa je bila svetilnost nastavljena na 70 %, zaslon 120 Hz, vklopljen način Standard v nastavitvah. Pri gledanju YouTube posnetkov (1080p) je prenosnik zdržal 11-12 ur, pri zmerni uporabi (Word, YouTube, brskanje po spletu), ki simulira moj delovni dan, pa okoli 9-10 ur. Med igranjem iger se avtonomija pričakovano zmanjša na dobri dve uri. To so zelo podobne številke kot pri Snapdragon prenosnikih, kar pomeni, da se Qualcomm ne sme oklepati zdaj samo še malenkostne prednosti na področju baterije in se podvizati ter odpraviti težave z gonilniki in združljivostjo.

Ko smo že ravno pri igrah:

  • Baldur’s Gate 3: 32 fps (1080p, Low)
  • Spider-man Remastered: 45 fps (1080p, Low)
  • Cyberpunk 2077: 35 fps (1080p, Low)
  • Overwatch: 100+ fps (1080p, High)
  • Shadow of the Tomb Raider: 77 fps (1080p, Low)

Nisem uporabil FSR-ja, zato lahko pričakujete še boljše rezultate, če boste nekoliko prilagodili nastavitve.

Ne bi ga izbral za moj glavni računalnik za igranje iger, a če bi po končanem delu rad odigral kakšno partijo, pa čeprav večinoma pri nižjih nastavitvah, je ASUS Zenbook S 16 dovolj dober.

NPU čip XDNA ima zmogljivost 50 TOPS, kar pomeni, da ustreza pogojem, ki jih je Microsoft postavil za Copilot+ računalnike. Poleg nekaterih funkcij, ki sem jih že testiral pri Vivobooku, sem preizkusil še program Amuse (zgodnja različica), ki uporablja lokalne vire za ustvarjanje fotografij. Komplet štirih slik je ustvaril v 20 sekundah, kar je glede na rezultate, ki sem jih uspel najti na spletu, nekaj sekund počasneje od Snapdragona. Amuse uporablja Stable Diffusion za generiranje slik in če vsaj malo poznate ta model, potem veste, kakšne rezultate lahko pričakujete. Slog fotografij je veliko bolj realističen kot na primer pri DALL-E, ima pa težave z rokami, očmi in na splošno z okončinami.

Ne glede na to, da je AMD vstavil oznako AI kar sredi imena čipa, vztrajam, da vsaj za zdaj umetna inteligenca ne bi smela igrati vloge pri izbiri računalnika. Premalo je programov, ki potrebuje čip NPU in ga tudi v celoti izkoristi. Programi, ki pa to lahko storijo, pa niso v uporabi povprečnega uporabnika.

ASUS Zenbook S 16 je dobra izbira za vsesplošni računalnik

Nov čip, ki je večinoma izpolnil obljubljeno, in kar je še bolj pomembno, nadgradil rezultate svojih predhodnikov, s katerimi se lahko izenači in celo prehiti »novinca« Qualcomm. Baterija je izvrstna, zaslon prav tako, vendar ima težave s svetilnostjo in odsevi ter SSD bi lahko bil hitrejši. Ovira ga tudi visoka cena.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več