Življenjski slog
29.07.2024 15:30

Deli z drugimi:

Share

Slovenski brezpilotni letalnik navdušil žirijo Red Dot

Podjetje C-Astral šteje »le« 30 brihtnih glav, kar pa jih ni ustavilo pri naskakovanju svetovnega trga z brezpilotnimi letalniki. Uporabljajo jih v več kot 60 državah na vseh celinah in njihova zadnja nagrada je le še potrditev trdega dela.

Red Dot, znani mednarodni natečaj za produktno oblikovanje, jim je podelil nagrado Red Dot: Best of the Best (Najboljši med najboljšimi), ki velja za oskarja med Red Dot nagradami. Prislužil si ga je brezpilotni letalnik SQA eVTOL, ki se uporablja za nadzor ob naravnih nesrečah, iskanje pogrešanih oseb, spremljanje in optimizacijo kmetijskih procesov, geodezijo, monitoring plinovodov, varovanje mej, izvidništvo in številne druge scenarije.

»V zadnjih desetih letih so brezpilotni letalniki dosegli izjemen napredek. Vseeno pa jih največkrat povezujemo z vojaško uporabo, kar pa zasenči njihovo praktično uporabo za civilne namene. To je tudi naše izhodišče pri razvoju novih, inovativnih letalnikov z modularno zasnovo, zaradi katere so lahko uporabljeni za različne namene,« je ob prejemu nagrade povedal Nejc Trošt, soustanovitelj podjetja C-Astral in vodilni oblikovalec nagrajenega letalnika SQA eVTOL. 

»Gre za zelo zapleten visokotehnološki izdelek, sestavljen iz več kot 400 sestavnih delov. Pri izdelavi izdelka so uporabljeni najnaprednejši ultralahki materiali in elektronske komponente, ki se uporabljajo v vesoljski industriji. Če nam uspe tako tehnološko zapleten sistem narediti uporabniku prijazen, z zasnovo, ki ima dobro aerodinamično učinkovitost, je uspeh zagotovljen. Osnovno usposabljanje za upravljanje našega sistema lahko traja le nekaj ur, kar naredi naš letalnik svojevrsten,« pojasnjuje Trošt.

Slovensko znanje, slovenske komponente

Kompozitni materiali, elektronska vezja, nadzorna programska oprema … 398 od 400 sestavnih delov izdelujejo v Sloveniji, bodisi v podjetju ali v sodelovanju s slovenskimi partnerji. Ostali dve komponenti bosta na slovenske proizvodne linije prišli v enem letu.

»Naš proizvodni obrat je bolj podoben laboratoriju kot tehnični delavnici. V enem letu bomo iz naših komponent ali komponent slovenskih proizvajalcev sestavljali različne sisteme brezpilotnih letalnikov. Govorimo o 100-% domači proizvodnji najnaprednejših brezpilotnih letalnikov,« poudarja Samo Stopar, soustanovitelj in vodja aplikativnega razvoja v podjetju C-Astral.

Kaj je brezpilotni letalnik SQA eVTOL?

BRAMOR in ATLAS, predhodnika letalnika SQA eVTOL, sta skupaj zabeležila več kot 140.000 ur letenja. To je 140.000 ur podatkov, ki so jih v podjetju C-Astral skupaj z razvojnimi izkušnjami lahko uporabili za razvoj nagrajenega SQA eVTOL.

SQA eVTOL je električni letalnik, ki lahko vzleta in pristaja vertikalno (VTOL), s t. i. BWB trupom (Blended Wing Body), kar pomeni, da sta trup in krilo združena v eno kompozitno strukturo. S tem so povečali aerodinamični vzgon, zmanjšali hrup in upor med letom. Z najsodobnejšo avioniko, zemeljsko kontrolno postajo z dosegom do 40 km, enostavnim upravljanjem, različnimi senzorji, natančno navigacijo (GPS, LIDAR …) je SQA eVTOL pripravljen za skoraj vsako nadzorno nalogo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
droni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več