Triki in nasveti
25.07.2024 08:21
Posodobljeno 4 ure nazaj.

Deli z drugimi:

Share

6 različnih načinov za shranjevanje zaslonskih slik na računalniku

Orodje za izrezovanje (Snipping Tool), ki je del operacijskega sistema Windows, vam omogoča, da zajamete celoten zaslon ali njegov del. Na kakšne načine vse pa lahko naredite posnetke zaslona? Na voljo jih je kar nekaj.
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Recimo, da želite z nekom deliti določeno informacijo, ki jo imate prikazano na zaslonu računalnika, ali pa jo želite kot sliko preprosto shraniti za kasneje. Hiter posnetek zaslona je idealna rešitev. K sreči ima Windows 11 kar nekaj možnosti, ki vam vse skupaj poenostavijo.

Oglejte si, kaj Windows zmore in katere bližnjice na tipkovnici si velja zapomniti. Našli smo 6 različnih načinov, v besedilu pa boste našli še en dodaten način, kako posnetek zaslona najlažje narediti na tabličnem računalniku Microsoft Surface.

Ploščica z »Orodjem za izrezovanje«

Orodje za izrezovanje, ki je del Windowsa, vam omogoča, da naredite zaslonsko sliko celotnega zaslona ali dela zaslona, jo shranite, nanjo pa lahko dodate tudi opombe, si torej kaj označite in podobno. Orodje lahko naredi tudi video posnetek izbranega dela namizja, in to z zvokom.

Orodje enostavno prikličete z bližnjico oziroma kombinacijo tipk Windows+Shift+S.

Ko boste pritisnili kombinacijo tipk, se bo zaslon rahlo zatemnil, zgoraj pa se bo prikazala majhna ploščica z možnostmi posnetka zaslona (ikona fotoaparata) ali videa (ikona kamere). Malce bolj desno boste lahko izbrali, kakšno obliko oziroma vrsto posnetka želite: Pravokotnik, Okno, Celoten zaslon, Prostoročno.

Ko označite ikono fotoaparata in na zaslonu tisto, kar bi želeli imeti shranjeno, se posnetek shrani v odložišče, za nekaj trenutkov pa se desno spodaj pojavi okno. Če nanj kliknete z miško, posnetek odprete v aplikaciji »Orodje za izrezovanje«. Tam si lahko še kaj označite, shranite in podobno.

Če želite narediti videoposnetek zaslona, kliknite na ikono kamere in označite del zaslona, ki ga želite snemati ter kliknite »Začetek« na ploščici na vrhu zaslona. Izbirate lahko tudi med snemanjem sistemskega zvoka ali zvoka mikrofona ali obeh.

V uredništvu delamo zaslonske posnetke in videe skoraj izključno na ta način. Ko boste prvič vse skupaj prebrali, se vam bo morda zdelo zapleteno, a je v praksi sila enostavno.

Okno »Orodje za izrezovanje«

Posnetke lahko naredite tudi neposredno iz okna »Orodje za izrezovanje«. To je okno, ki se vam odpre ob kliku z miško na okno, ki se pojavi desno spodaj v prejšnjem koraku. Le da je v tistem primeru zaslonska slika že narejena, tu pa ste na začetku. To je torej malce daljša različica.

Kako do orodja? »Orodje za izrezovanje« lahko najdete med aplikacijami v meniju »Start« levo spodaj na osnovnem zaslonu oziroma v orodni vrstici. Lahko pa tudi v iskalnik Windows preprosto vpišete »Orodje za izrezovanje« in se vam bo tam tudi pojavilo. Ko orodje najdete, nanj kliknete in odpre se okno, na katerem morate levo zgoraj klikniti gumb »Novo«. Ob tem se vam bo odprla ploščica kot v prejšnjem koraku – ostalo lahko naredite tako, kot ste prej.

Namenska tipka: Print Screen ali PrtScn (PrtSc)

Če želite zajeti celoten zaslon, lahko to naredite tudi tako, da pritisnete tipko Print Screen ali PrtScn (PrtSc) na tipkovnici. Posnetek celotnega zaslona se bo kopiral v odložišče, nikjer pa ne bo shranjen (pravzaprav se vam bo zdelo, kot da niste naredili ničesar). Odpreti boste morali kakšno orodje za urejanje, na primer Microsoft Paint, vanj prilepiti posnetek zaslona in tam shraniti datoteko.

Lahko pa tipko Print Screen nastavite tako, da odpre »Orodje za izrezovanje«. Pojdite v »Nastavitve«. Najdete jih v meniju »Start«. Nato kliknete na »Dostopnost« in najdete možnost »Tipkovnica«. Tam lahko aktivirate »Uporabite tipko Print Screen, da odprete orodje za zajem zaslona«.

Posnetek aktivnega okna: Alt + Srint Screen

Če želite narediti hiter posnetek zgolj aktivnega okna, uporabite bližnjico s tipkami Alt + Print Screen. Posnetek bo v odložišču, ne bo se pa samodejno shranil. Če ga želite shraniti, odprite kak urejevalnik fotografij in ga tja prilepite ter nato shranite.

Posnetek, ki se tudi shrani: tipka Windows + Print Screen

Če želite zajeti celoten zaslon in obenem posnetek shraniti, kliknite tipko Windows + Print Screen. Zaslon se bo za kratek čas zatemnil, ustvaril pa se bo posnetek, ki se bo shranil v mapo Slike oziroma njeno podmapo Posnetki zaslona.

Iščete tipko Print Screen, pa je ni?

Lahko se zgodi, da vaš računalnik nima tipke Print Screen, a ne skrbite, saj za to obstaja enostavna rešitev, in sicer kombinacija tipk Fn + Windows + preslednica. S tem ustvarite celozaslonski posnetek, ki bo shranjen v mapo Slike oziroma njeno podmapo Posnetki zaslona.


Surface ima svojo »finto«

Če ste lastnik tabličnega računalnika oziroma na prave Microsoft Surface, lahko za posnetek zaslona uporabite kombinacijo (pol)fizičnih gumbov, kot ste morda navajeni pri nekaterih telefonih. To naredite tako, da na dnu zaslona naprave Surface za dolgo pridržite logotip Windows in obenem pritisnete fizični gumb za stišanje glasnosti na stranici računalnika. Zaslon se za kratek čas zatemni, posnetek pa je shranjen v mapi Slike kot Posnetek zaslona.



Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem Microsoft Windows 11


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178