Industrija
Poslovne rešitve
Programska oprema
26.10.2023 10:46
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako odpreti oči in zmanjšati stroške v proizvodnji?

V časih, ko se energenti dražijo, je zelo pomembno, da v proizvodnji vemo, koliko jih porabimo, pa tudi, kje v procesu prihaja do morebitnih napak ali zastojev – in jih čim prej odpravimo.

Nesporno dejstvo je, da se energenti dražijo, zato je pomembno, da v vsakem trenutku vemo, koliko jih porabimo in zakaj, saj lahko v nasprotnem primeru denar iz podjetja odteka po nepotrebnem. Iz istega razloga je v industriji in proizvodnji pomembno v vsakem trenutku vedeti, da vse teče kot namazano.

Za prav vsak kos serijskega produkta je dobro in modro vedeti, kje in zakaj je prišlo do morebitne nepravilnosti, pa tudi, kolikšna je že omenjena poraba energentov in kolikšen je strošek na kos. Danes je z Industrijo 4.0 vse to mogoče.

Iba sistem za popoln pregled

Z iba sistemom prejmete najboljši pregled nad celotnim tehničnim procesom. Je avtonomen, modularen in prilagodljiv. V osnovi gre za sistem za zajem in analizo procesnih podatkov, ki ga sestavljajo prilagojene strojne programske komponente za zajem, shranjevanje, analizo in obdelavo merilnih podatkov. Popolnoma ga lahko prilagodite različnim nalogam in kadarkoli po potrebi poljubno razširite. Kompatibilen je z vsemi pogostimi kontrolnimi sistemi, kot so SCADA, PLC, DCS …

Zagotavlja povečanje produktivnosti, zmanjšanje časa zastojev v tovarni, preprečevanje kritičnih razmer, izboljšanje in dokumentiranje kakovosti produktov ter prihranek pri energiji in materialu.

Nedolžna napaka je lahko velik strošek

Napake so lahko videti nedolžne, a v avtomatskih sistemih lahko pomenijo zastoje v tovarnah, ki povzročijo izgube ali slabšo kakovost. Prav zato je pomembno, da smo o njih obveščeni hitro in jih čimprej odpravimo. S pomočjo iba sistema imajo dostop do podatkov tako vzdrževalci sistema kot vodstvo. O morebitni nepravilnosti lahko prejmejo tudi e-sporočilo ali SMS sporočilo na svoj pametni telefon ter se v hipu odločijo o ustreznih ukrepih.

Iba sistem uporabljajo v pestri paleti vseh vrst industrij: od kovinske, avtomobilske, elektroindustrije, preko transporta, pakirne, lesne industrije, do zdravstva, farmacevtske in biološke industrije. Sistem lahko podatke zajema neprestano, 24 ur na dan vse dni v tednu. Najpogostejši čas zajemanja je med 1 ms in 1000 ms, s posebnimi moduli lahko ta čas skrajšamo do neverjetnih 10 μs.

Odpravljanje napak, analiza, dokumentacija kakovosti …

Za odpravljanje napak lahko uporabimo ibaPDA-PLC-Xplorer, ki je namenjen manjšim zadevam z manjšim številom signalov, in ibaCapture za snemanje procesa, ki nato sinhronizira sliko z izmerjenimi podatki v ibaPDA. Pridobimo popolnoma novo kakovost za analizo procesa. Študija primera je lahko odpravljanje napak v rudniku, ko je po načrtovani zaustavitvi in ponovnemu zagonu na določenem koraku prihajalo do ponovne zaustavitve. Operaterjem napake ni uspelo najti. Inženir se je na sistem povezal z ibo, nastavil čas zajemanja podatkov na 10 ms in prosil operaterje, da ponovijo zagon. Ko je inženir delal analizo podatkov, je takoj videl vzrok napake. Tako so bistveno skrajšali čas zastoja in znova pričeli z delom.

Za optimizacijo procesa je ključno tudi, da lahko hitro in enostavno analiziramo podatke. Z ibo lahko nov ali obstoječi sistem enostavno modificiramo. Tudi za to je na voljo več orodij za kompleksno analizo nepravilnosti, vibracij, detekcijo odstopanja in podobno. Podatke lahko tudi konstantno shranjujemo na server in vizualiziramo trende, računamo in ocenjujemo. Za primer lahko vzamemo pristanišče v Avstraliji, kamor se je namestila iba. Z njeno pomočjo lahko enostavneje odkrijejo zastoje in imajo vpogled na celotno pristanišče. Prikazane so tudi vse operacije žerjavov. Izboljšali so urnike za vzdrževanje. Določijo lahko tudi vse življenjske dobe žerjavov, glede na njihovo uporabo.

Iba ima tudi orodja za dokumentacijo kakovosti, zaradi optimizacije procesa pa lahko zmanjšamo stroške z a energijo. Spremlja stanje na mehaničnih komponentah in skrbi, da vse poteka po najboljšem možnem scenariju.

Zavedati se moramo, da je pridobivanje podatkov v strojih in tovarnah osnovni pogoj za digitalizacijo. Na podlagi vseh podatkov je mogoče izračunati ključne podatke o učinkovitosti (KPI) in jih shraniti v sistem ali v oblak. To omogoča iba sistem. Uradni zastopnik za Slovenijo, pa tudi Hrvaško, Srbijo, BiH, Črno Goro in Makedonijo, je podjetje HIPROJECT d.o.o. Hkrati iba sistem v vaše podjetje integrirajo in poskrbijo, da bo deloval, kot mora – učinkovito. Ne samo, da boste vedeli, kaj se v podjetju dogaja, rešili bodo tudi težavo, ki se v zadnjih letih vse bolj stopnjuje, to je poraba energentov.

Več lahko najdete na spletni strani www.hiproject.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem HIPROJECT.
Vas zanima več iz te teme?
Industrija 4.0


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več