Računalništvo, telefonija
07.01.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Google bo prenehal z uporabo davčnih oaz na Irskem in Nizozemskem

Google bo prenehal z uporabo davčnih oaz na Irskem in Nizozemskem
Google bo prenehal z uporabo davčnih oaz na Irskem in Nizozemskem

Po podatkih Reutersa se era, v kateri je Google na račun davčnih oaz prihranil milijarde dolarjev, počasi končuje. Govorimo o enormnih zaslužkih od oglaševanja, kjer je Google, tako kot to počne marsikatera druga večja korporacija, izkoriščal pomanjkljivosti v davčni zakonodaji posameznih držav. V letu 2020 naj Google ne bi več izkoriščal teh pomanjkljivosti, ki so dobile celo posebno ime, in sicer na Irskem »Double Irish« ter na Nizozemskem »Dutch sandwich«. Izpostavljeni »luknji« omogočata korporacijam nakazila zaslužkov iz Irske na Nizozemsko in na koncu na Bermude, s čimer se korporacije izognejo milijardam davkov. Z novim letom naj bi lastništvo intelektualnih pravic Google preselili na matično podjetje v ZDA, medtem ko je to bilo doslej v podružnici na Bermudih, kjer pa davka na prihodek podjetij ni.


Googlova poteza je rezultat novih zakonodajnih prijemov, kako podjetja plačujejo davke tako v ZDA, kot tudi na Irskem. Multinacionalke, kot je Google, so do sedaj lahko izkoriščale omrežje nekih hčerinskih podjetij, lociranih na Irskem, Nizozemskem in Bermudih, preko katerih so zbirale denar in ga prepošiljale med lokacijami.


Iz kje torej izhaja ime »Dutch sandwich«? Oglaševalci so plačevali direktno Googlovi družbi na Irskem, ki je že sicer znana kot popularna destinacija za davčne olajšave. Google Irska je nato denar nakazal na holdinško podjetje na Nizozemskem, kjer so bili deležni dodatnih (lokalnih) ugodnosti, od tu pa je denar brez obdavčitve romal na račun na Bermude. Kot že omenjeno, Bermudi nimajo davka na prihodke podjetij. Celoten proces zelo učinkovito omogoča izogibanje davkom v ZDA in pa tudi nekaterim evropskim davkom, je pa res, da nekaj denarja vseeno dobi Irska. Google je tako samo v letu 2017 na tak način na Bermude nakazal kar 23 milijard dolarjev.


Leta 2014, ko so na Irsko pritiskali regulatorji iz ZDA in EU, so bile te davčne pomanjkljivosti odpravljene. Podjetja so takrat tudi dobila rok, da do leta 2020 uskladijo svoje poslovanje v skladu z novo regulativo. To je tudi glavni razlog, zakaj Google spreminja svojo davčno politiko ravno zdaj. Je pa Google do zadnjega trenutka izkoristil davčne luknje in tako privarčeval kar nekaj denarja.


Tudi v ZDA je Trumpova administracija poizkušala spodbuditi podjetja, da plačujejo davke doma. V ta namen so celo zmanjšali korporativne davke iz 35% na 21%. To je po mnenju strokovnjakov pomemben dejavnik, da se je recimo Google odločil, da pristane na dodatno obdavčitev prihodkov, ki nastajajo izven meja ZDA.


»Trenutno smo v fazi poenostavljanja naše korporativne strukture, odslej pa bomo licencirali naš IP iz ZDA in ne iz Bermudov«, je povedal predstavnik Googla za spletni portal The Verge. »Če seštejemo vse letne in enkratne davke v zadnjih desetih letih, je naša globalna davčna politika uspešna, še vedno pa smo več kot 80% vseh davkov plačevali v ZDA«, je še dodal.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več