Igre
10.08.2022 07:35

Deli z drugimi:

Share

Genshin Impact v dveh letih postala najdražja igra v zgodovini. Kaj je skrivnost njenega uspeha?

Foto: miHoYo
Foto: miHoYo

Dve leti po vklopu strežnikov mobilna, konzolna in PC igra Genshin Impact beleži neverjetne rezultate. Če bo nadaljevala z istim ritmom, potem bo zelo kmalu postala najdražja igra v zgodovini.

Razvijalec miHoYo je imel velike ambicije z igro Genshin Impact, ki jih je v večini tudi uresničil. Velike ambicije pa terjajo tudi velik finančni davek. Po uradnih podatkih naj bi do lansiranja 28. septembra 2020 za začetni razvoj porabili 100 milijonov dolarjev. Po dveh letih dodajanja novih vsebin, likov, ječ, orožij, artifaktov, surovin … se igra približuje novemu mejniku – najdražji igri v zgodovini.

Genshin Impact je RPG igra z ogromnim in relativno polnim odprtim svetom. Marsikateri igralec bo takoj prepoznal nekatere elemente, saj so razvijalci inspiracijo črpali iz ene najbolj poznanih iger v zadnjem desetletju, The Legend of Zela: Breath of the Wild. Zdrava populacija igralcev se je odražala tudi na družbeni prisotnosti, in sicer na platformah Youtube in Twitch, kjer vsak mesec ustvarjalci ustvarijo za več tisoč ur vsebine. MiHoYo je izredno vokalen in do sedaj v večini meri uspešno komunicira s svojo bogato bazo igralcev. Nova vsebina, posodobitve, družabni dogodki, posebni spletni dogodki in zabavne igre so znani vnaprej in popestrijo vsakodnevni urnik igralcev. Redno dodajanje nove vsebine je prav tako glavni razlog, da igra beleži uspeh za uspehom in v zelo kratkem času je postala ena najbolj priljubljenih »gacha« iger za mobilne naprave, konzole in osebne računalnike.

Koliko denarja potrebuje Genshin Impact, da vzdržuje svoj trenutni uspeh?

V nekaj tednih bo Genshin Impact postala najdražja igra, saj naj bi po dveh letih delovanja skupno porabili 500 milijonov dolarjev. Reddit uporabnik u/KeiraFaith je zbral statistiko na podlagi uradnih informacij razvijalca miHoYo, ki je sestavljena iz začetnega proračuna igre v višini 100 milijonov dolarjev in stroškov razvoja vsebine v zadnjih dveh leti, kar znese dodatnih 400 milijonov dolarjev.

Leta 2021 je miHoYo poročal, da se je proračun za igro povečal iz začetnih 100 na 200 milijonov dolarjev. Če je tudi v drugem letu proračun ostal enak, potem se skupni znesek stroškov giblje okoli 500 milijonov dolarjev.

Največ stroškov so terjale nove vsebine, nove unikatne lokacije, kot na primer Liyue, Inazuma in Golden Apple Archipelago ter nadaljevanje glavne zgodbe. Velik del proračuna je namenjen tudi stalni promociji igre po vseh razpoložljivih kanalih. V 500-milijonski proračun so všteti tudi stroški vzdrževanje strežnikov, dodajanje novih strežnikov in razširitev prostorov studia.

MiHoYo pa si ne beli glave z ogromnimi stroški, saj naj bi letno ustvarili več kot 3 milijarde dolarjev bruto prihodka. Finančni uspeh Genshin Impact dokazuje, da model »igra kot storitev« lahko cveti pod pogojem, da so igralci zasuti z novo vsebino in imajo občutek, da za svoj denar dobijo povrnjeno naložbo.

Kako igra služi denar?

V osnovi je Genshin Impact »gacha« igra, kar pomeni, da je brezplačna, ampak je za igralce v igri pripravljeno več načinov za investiranje pravega denarja. Glavni način ustvarjanja prihodkov v igri je »vlečenje« za nove like in orožja. Če želiš v celoti nadgraditi svoj lik ali orožje, moraš isti lik ali orožje povleči večkrat. Tako dobiš dodatne surovine za nadgradnjo konstelacij (sposobnosti lika) in možnost nadgradnjo ravni prefinjenosti orožja (angl. Refinement Rank). Tako kot pri ostalih »gacha« igrah je sistem pogojen s srečo in višino vložka, ki si ga pripravljen vložiti. Želeni lik ali orožje lahko dobiš v prvem poskusu ali pa v dvajsetem, posledično je lahko vložek pravega denarja lahko nekaj dolarjev ali v ekstremnih primerih nekaj tisoč dolarjev.

Kako je poskrbljeno za t. i. F2P igralce, torej za tiste, ki ne nameravajo vložiti niti centa v igro? Kljub ogromnih dobičkih se kot kaže miHoYo zaveda, da je igra lahko uspešna le v primeru, da poskrbijo za zadovoljstvo plačljivih in F2P igralce. Če boste igro začeli igrati danes, lahko na povsem brezplačen način dobite več deset tisoč enot glavne valute v igri – Primogems. S temi dragocenimi kristali lahko potem v trgovini kupite dve valuti, ki jih boste uporabili za »vlečenje« novih likov in orožij.

Primogems dobite preko dnevnih in stranskih nalog, z igranjem glavne zgodbe in raziskovanjem odprtega sveta, kjer se skrivajo skrinje zakladov. Vsaka skrinja vam podari od 2 do 40 Primogems, odvisno od vrednosti skrinje.

Težava se pojavi za F2P igralce, ki so raziskali celoten svet in dodatne Primogems lahko dobijo le z dnevnimi nalogami, in ko miHoYo doda novo vsebino. Tako kot pri vseh gacha igrah mora biti F2P igralec potrpežljiv in dragocene valute porabiti le za vsebino, ki si jo resnično želi. Hkrati pa seveda upati, da bo imel dobro srečo in hitro »povlekel« želene like.

Ali je igra vredna vaše pozornosti?

Naštejmo najprej pozitivne elemente. Zgodba je zanimiva, razvejana in osebna. Poleg glavne zgodbe imate na voljo še kar nekaj stranskih zgodb, s katerimi boste podoživljali pomembne dogodke vaših najljubših likov. Svet je res ogromen in boste potrebovali kar nekaj časa, da boste raziskovali prav vsak kotiček. In to morate narediti, če želite imeti dovolj Primogems za nove like. Vsak dan boste prav tako primorani opraviti nekaj ječ (angl. Domains), če boste želeli dodatno nadgraditi like, orožje in artefakte. Zbiranje surovin je prav tako zelo pomembno. Skratka, vsak dan se boste vrnili v igro, saj igra od vas zahteva, da redno opravite vse dnevne in tedenske naloge.

Liki so izredno zanimivi in unikatni. Njihove sposobnosti, čeprav številčno zelo omejene, so dinamične in z ekipo 4 likov lahko ustvariš različne kombinacije. Za dokončanje igre ne potrebujete legendarnih likov ali orožij s petimi zvezdicami.

Slabe stvari. Če ste podobnega mnenja kot mi, da mikrotransakcije ne spadajo v video igre, potem ta igra ni za vas. Čeprav spada med bolj prijazne igre, kar se tiče monetizacije in plenilskih škatel (angl. loot boxes), gre na koncu vseeno za strategije, ki prežijo na človeške ranljivosti. Lahko se zgodi, da boste na začetku zadovoljni z igro, po nizu neuspešnih poskusov, da bi pridobili nove like, pa boste hitro postali nezadovoljni.

Preizkusite igro in se sami prepričajte, ali je igra prava za vas. V vsakem primeru pa boste hitro ugotovili, zakaj ima igra na letni ravni 3 milijarde dolarjev dobička.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
PlayStation igre Steam igre Video igre


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več