Digitalizacija
01.06.2022 14:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Enakost spolov in ženske v STEM

Foto: Simbioza
Foto: Simbioza

Informacijske in komunikacijske tehnologije so med najbolj dinamičnimi gospodarskimi sektorji v EU in svetu. A kljub temu je kadrovska podhranjenost IKT sektorja danes še vedno splošno prepoznan izziv, ki se hkrati izraža tudi v neuravnoteženi zastopanosti spolov. Pomanjkanje žensk v IKT poklicih je moč zaznati tudi v Sloveniji.

Enakost spolov na področju STEM je pomembna iz več razlogov. Enakopravnejši konkurenčni pogoji bi lahko pripomogli k zmanjšanju razlik v znanju in spretnostih med moškimi in ženskami, povečali zaposlenost in produktivnost žensk ter zmanjšali poklicno segregacijo. Povečanje deleža žensk na področju STEM bi lahko vplivalo na prekinjen krog revščine v skupnostih z omejenimi možnostmi, kjer ženske pogosto nimajo enakih možnosti kot moški.

Ženske predstavljajo le 28 % delovne sile v STEM. Razlike med spoloma so še posebej velike na nekaterih najhitreje rastočih in najbolje plačanih delovnih mestih prihodnosti, kot sta računalništvo in tehnologija. Omejevalni faktorji in stereotipi, ki vplivajo na nizko udeležbo in zanimanje žensk za digitalne tehnologije so:

  • Negativne predstave in stereotipi o računalništvu in tehnologiji, kot so ”IKT je moški poklic” ali ”IKT je zahtevno kodiranje”, vplivajo na to, kako se ženske srečujejo z IKT.
  • Pomanjkanje razumevanja o tem, kaj je na voljo v industriji IKT, odvrača dekleta od priložnosti na tem področju.
  • K manjšemu zanimanju žensk za izobraževanje na področju IKT prispeva tudi pomanjkanje žensk kot vzornic pri predmetih s področja STEM ali računalništva in tehnologije.
  • Pomanjkanje učnih izkušenj s strani učiteljev in učnega načrta v šoli zmanjšuje izpostavljenost deklet tehnološkim možnostim in poklicnim izbiram.

Najučinkovitejši pristopi/ načini za povečanje zanimanja deklet in žensk za tehnologije so:

  • Večja pozornost javnosti in več informacij v družbenih ali tradicionalnih medijih, dogodkih, pobudah ipd. pripomore k večji ozaveščenosti o problemu in lahko morda spremeni dojemanje žensk o IKT ali STEM.
  • Sektorja IT ne bo smeli povezovati samo s programiranjem. Področje IT ponuja veliko zanimivih poklicnih možnosti, saj je IT samo po sebi vedno bolj ustvarjalno področje.
  • Prikazati in ponazoriti, kako tehnologija deluje, kaj je mogoče ustvariti s tehnologijo.

Neravnovesje med spoloma na področju informacijskih tehnologij in znanj je Simbiozo Genesis, socialno podjetje spodbudilo, da stopi v sodelovanje z INCO Academy, ki na globalni ravni izvaja različne programe za digitalno opolnomočenje in s tem dviguje zaposlitvene možnosti v IT sektorju. Simbioza se je kot nacionalni partner pridružila projektu Work in Tech v okviru katerega bodo brezplačno omogočili 125 ženskam dostop do spletnega izobraževanja. Udeleženke, ki bodo uspešno zaključile program bodo pridobile svetovno priznan Google IT Support Professional Certificate. Tečaj obsega 153 ur in je sestavljen iz 5. modulov ter je priprava na začetno delo na področju informacijske podpore. S kombinacijo video vsebin, vaj, testov in praktičnih nalog, se bodo vključene udeleženke seznanile z različnimi veščinami kot so: izvajanje vsakodnevnih nalog IT podpore, vključno z nastavitvijo računalnika, brezžičnih omrežij ter programske opreme, kako zagotoviti podporo strankam od začetka do konca (od prepoznavanja težav in rešitev ter njihove izvedbe) in uporabe operacijskih sistemov, sistemov domenskih imen, vmesnikov ukazne vrstice in binarne kode.

Več informacij o programu in načinu prijave na: https://simbioza.eu/blog/dogodki/work-in-tech-2


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Simbioza.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več