Računalništvo, telefonija
08.03.2007 12:35
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sonyev nagovor na letošnjem GDC


Tako nekako bo izgledal PlayStation Home.

No, da na “kratko” povzamemo nagovor, ki ga je imel Sony v sredo na letošnjem GDC-ju, ki ta teden poteka v Los Angelesu.

Phil Harrison je razložil vizijo konzolne/igričarske divizije svojega podjetja in imenuje se “Game 3.0”. Le-ta se osredotoča predvsem na vsebino, narejeno s strani uporabnikov PlayStationa 3 in na uporabo vse tehnologije, ki je na voljo, s čimer nameravajo narediti igre in igranje iger bolj interaktivno in dinamično. Če postavimo, bi naj PS3 tako predstavljal in nudil sledečo kombinacijo – igranje iger, povezavo v splet, dolpotegljive vsebine, zastonj večigralstvo, v povezavi s kamero pa še nekakšno Sonyevo različico YouTube-a in MySpace-a.


LittleBigPlanet

Vse poprej omenjeno se bo spletlo skupaj v t.i. “PlayStation Home”. To definirajo kot novo, 3D realnočasovno spletišče, v katerem se bomo družili z drugimi lastniki PS3-ke, iz tam zaganjali večigralske igre in pač počeli, kar bomo želeli in kar nam bo na voljo. Home bo dolpotegljiv zastonj in nam bo omogočal sestavo lastnega avatarja. Nekako tako, kot Nintendov Mii, le z občutno več možnostmi in izbiro. S Home prav tako dobimo svoj virtualni življenski prostor (predstavljajte si ga kot moderno digitalno stanovanje), ki ga nato po svoje spreminjamo in opremljamo z vsem, kar pač imamo na trdem disku konzole – na stene obesimo slike svoje punce/fanta, gledamo igričarske napovednike na TV-ju (torej na televiziji v televiziji) in poslušamo svoje MP3-je na našem digitalnem stolpu. Namesto, da bomo klikali po menijih, se bomo tako sprehajali s svojim avatarjem po svojem navideznem stanovanju.
V tem navideznem domu bo tudi posebna soba, v kateri bomo zbirali 3D trofeje, ki jih bomo dobivali z igranjem iger. Tudi za to imamo analogijo: to je v bistvu enako, kot Microsoftov sistem “točk za dosežke”, ki jih zbirajo igralci Xbox-a 360, s tem, da bodo tu na ogled v lepši, 3D obliki.


Novi Singstar

V svoj PlayStation Home bomo lahko nato povabili svoje prijatelje, si z njimi delili našo “lastnino” in skupaj zaigrali igre. Z njimi bomo komunicirali s tekstovnimi sporočili, pogovarjanjem ali videom, naši avatarji pa bodo skozi animacije lahko izražali tudi čustva (ala’ Sims).
Če bomo zapustili naš dom, se bomo znašli na svetovnem zemljevidu, ki je v demonstraciji vseboval ikone razvijalcev in založnikov iger, vendar je to po, Sonyevih besedah, samo začetek. Mi predvidevamo, da se bodo v prihodnosti na tem zemljevidu znašle digitalne trgovine, v katerih bomo zapravljali naš pravi denar.
PlayStation Home je trenutno v beta fazi, izšel pa bo jeseni.

V drugem delu govora so predstavili novi Singstar, za katerega že dolgo vemo, da bomo lahko zanj dol povlekli dodatne pesmi. Novost pa bo tudi to, da bomo lahko preko EyeToy na Singstar omrežje pošiljali svoje filmčke, tako da se nam bodo lahko drugi smejali in nas ocenjevali. No, lahko pa, da vas bo zagledal slavni glasbeni producent in vas kontaktiral – sanjati ni greh! Singstar za PS3 v Evropi izide junija.

Zatem so pokazali novo igro LittleBigPlanet, za katero je videti, da bo nekakšno utelešenje “Game 3.0” koncepta. V podrobnosti se za zdaj še ne bomo spuščali, povemo naj le to, da igra izrazito vzpodbuja ustvarjalnost in iznajdljivost igralca in je pravzaprav igra ustvarjanja iger, ki jih bomo nato lahko delili z drugimi uporabniki. Po poročilih sodeč LittleBigPlanet vsekakor obljublja.

V tretjem delu je sledila predstavitev “PlayStationa Edge”. Le-ta je namenjen ustvarjalcem iger, saj zanj obljubljajo, da jim bo sila olajšal delo, tako da drobovje PS3-ke ne bi smelo biti več tak bav-bav. Očitno je Sony vendarle poslušal očitke, da je delo, programiranje in spoznavanje PlayStationa 3 težje, kot na primer delo z Xbox-om 360. Kakorkoli že; če jim bo namen Edga uspel, bo to vsekakor dobro tudi za nas, igričarje.

Čeprav se vse Sonyeve predstavljene ideje za prihodnost PS3-ke nadgradnja že obstoječih konceptov, ni s tem nič hudo narobe. Če že kupimo PlayStation 3, se ne bomo prav nič branili vseh mogočih dodatnih funkcij. Je pa res, da smo pogrešali predstavitev kakšne nove, večje, AAA igre. Času, ko je bila igralna konzola samo igralna konzola, je očitno nepreklicno konec.

Začela se je bitka za dnevno sobo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več