Računalništvo, telefonija
09.10.2017 14:41
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Več kot 350.000 Slovencev še nikoli ni uporabljalo interneta

Več kot 350.000 Slovencev še nikoli ni uporabljalo interneta
Več kot 350.000 Slovencev še nikoli ni uporabljalo interneta

Podatki Statističnega urada Slovenije kažejo, da kar 18 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije še nikoli ni uporabilo interneta. Internet je seveda najbolj pogosto rabljen med mladimi. Uporablja ga kar 99 odstotkov vseh mladih, starih med 25 in 34 let. Kljub temu da je delež tistih, ki interneta ne uporabljajo oziroma ga še nikoli niso uporabili, velik, se število manjša, saj tudi vedno več starejših ljudi uporablja internet.

V prvem četrtletju je v Sloveniji internet uporabljalo 79 odstotkov oseb v starosti med 16 in 74 let. Med njimi je bilo 68 odstotkov takšnih, ki so internet uporabljali vsak ali skoraj vsak dan, še nikoli pa ga ni uporabilo 18 odstotkov oseb. Starejše generacije so bile dolgo močno proti novim tehnologijam, ki pa jih zdaj v večji meri sprejemajo. Opaziti je trend starejših ljudi, ki se med seboj pogovarjajo prek Messenegerja, uporabljajo Facebook in brez težav brskajo po svetovnem spletu.

Po podatkih državnega statističnega urada je v letošnjem prvem četrtletju internet redno uporabljalo 39 odstotkov oseb v starosti med 65 in 74 let. Redna uporaba pomeni vsak dan ali skoraj vsak dan. Pred letom dni je bilo takšnih le 29 odstotkov. V tej starostni skupini je bil tudi najvišji odstotek takih, ki interneta niso še nikoli uporabili (57 odstotkov).

Največji delež uporabnikov interneta je v starostni skupini 25 do 34 let, in sicer 99-odstoten. Med mlajšimi do 25 let jih internet uporablja 98 odstotkov, med starimi od 35 do 44 let 96 odstotkov, potem pa se v starostni skupini 45 do 54 let ta delež zmanjša na 83 odstotkov in v starostni skupini 55 do 64 let na 56 odstotkov. Mladi imajo danes dostop do interneta praktično na dosegu roke. Internet jim je hkrati tudi položen v zibelko, saj se vse od najzgodnejših let ukvarjajo z njim na takšen ali drugačen način.

Internet se najpogosteje uporablja za iskanje informacij in komuniciranje. V prvem četrtletju leta 2017 je 69 odstotkov vprašanih po internetu iskalo informacije o izdelkih ali storitvah, 61 odstotkov jih je bralo novice ali revije, 46 odstotkov pa jih je sodelovalo na spletnih družbenih omrežjih. Če samo preverimo pri sebi, se bomo s temi podatki verjetno strinjali, kajne? Približno dve petini uporabnikov internet uporablja za storitve e-bančništva, nekaj manj pa jih je po internetu telefoniralo ali opravilo videoklic s spletno kamero. Za hrambo zasebnih dokumentov uporablja internet dobra četrtina vprašanih.

Navzočnost otrok v gospodinjstvu je dejavnik, ki pomembno vpliva na opremljenost gospodinjstev z računalniki in dostopom do interneta. Podatki za prvo četrtletje kažejo, da so imela računalnik skoraj vsa gospodinjstva z otroki (97 odstotkov), prav tako dostop do interneta (98 odstotkov). V povprečju je sicer z računalnikom razpolagalo 80 odstotkov gospodinjstev, dostop do interneta pa jih je imelo 82 odstotkov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več